Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Nastavování nadproudových spouští jističů 3VA OEZ 2023


Document Actions
Nastavování nadproudových spouští jističů 3VA OEZ 2023
Další část z letošních Odborných seminářů OEZ podrobně rozebírá nastavování nadproudových spouští jističů 3VA. Obsahuje přehled novinek pro práci s kompaktními jističi a základní pravidla pro nastavení různých parametrů jejich nadproudových spouští. Detailně jsou probrány čtyři typy spouští: tepelná, selektivní, zkratová a zemní ochrana. Každá z nich má specifické vlastnosti a úkoly. Produktoví specialisté vysvětlují obecná pravidla pro správné nastavování těchto spouští a příklady, co se může stát, pokud jsou nastaveny nesprávně. V závěru jsou i informace o nové struktuře katalogové dokumentace a softwarové podpoře pro jističe 3VA.
Komerční sdělení, ze dne: 2.08.2023


Téma:
Nastavování nadproudových spouští jističů 3VA a nová struktura katalogové dokumentace 3VA

Přehled novinek pro práci s kompaktními jističi 3VA a základní pravidla pro nastavení různých parametrů jejich nadproudových spouští. Jak pracovat s novou dokumentací kompaktních jističů. Správné nastavování nadproudových spouští jističů a jejich odlišnosti. Jak pracovat s jističi 3VA v Sichru.

Přednáší:
Ondřej Doležal a Adolf Hubálek




Kompaktní jističe 3VA


Pro více informací kliknout!

  • Nastavování nad proudových spouští
    Popis vypínacích charakteristik, Obecná pravidla - jak nastavovat nadproudové spouště, Přehled provedení nadproudových spouští a vysvětlení jednotlivých prvků TMTU a ETU, Výroba jističů
  • FAQ na webu
  • Novinky v softwarové podpoře
  • Nová struktura katalogové dokumentace 3VA
    Přehled sortimentu, Nadproudové spouště, Parametry, připojování a montáž, Náhrady dříve vyráběných jističů, Chráničové moduly
  • Nastavování nadproudových spouští
    Popis vypínacích charakteristik
  • Nastavování nadproudových spouští 3VA
    Vypnutí jističe je dáno vypínací charakteristikou nadproudové spouště. Udává čas, za který jistič vypne při překročení jmenovitého proudu ln resp. jmenovitého redukovaného proudu lr. Rozdělení charakteristiky na dvě pásma:  1.) Přetížení - tepelná spoušť (chrání proti tepelnému přetížení), 2.) Zkrat - zkratová spoušť (chrání proti zkratu)


  • Tepelná spoušť L
    Tepelná spoušť zajišťuje ochranu proti přetížení. Závislá časová spoušť dle ČSN EN 60947-2. Čas vypnutí je nepřímo úměrný velikosti proudu (Čím větší přetížení, tím je čas vypnutí kratší).  2 body jsou dány normou (ČSN EN 60 947-2)    1,05 x ln nesmí vypnout do 2 hodin, 1,3 x ln musí vypnout do 2 hodin. Motory 1,2 násobek
  • Selektivní spoušť S
    Selektivní spoušť zajišťuje ochranu proti zkratu s možností zpoždění. Nezávislá časová spoušť dle ČSN EN 60947-2. Čas vypnutí je nezávislý na velikosti proudu (Reaguje, pokud proud v alespoň jedné fázi překročí nastavený vypínací proud lsd po nastavenou dobu zpoždění tsd).
  • Zkratová spoušť I
    Zkratová spoušť zajišťuje ochranu proti zkratu. Nezávislá časová spoušť okamžitá dle ČSN EN 60947-2. Čas vypnutí je nezávislý na velikosti proudu. (Po dosažení nastavené hodnoty proudu jistič okamžitě vypíná v řádech ms.)
  • Zemní ochrana G
    Zemní ochrana zajišťuje ochranu proti zemnímu zkratu. Zemní ochrana detekuje reziduálni proudy mezi pracovními vodiči a uzemněnými elektricky vodivými částmi pomocí vektorového součtu proudů. Funkce zemní ochrany reaguje, pokud proud zemní poruchy překročí vypínací proud L po nastavenou dobu zpoždění L.
  • Nastavování nadproudových spouští
    Obecná pravidla - jak nastavovat nadproudové spouště


  • Nastavování nadproudových spouští 3VA
    Obecná pravidla - jak nastavovat nadproudové spouště. Přetížení. Jmenovitý redukovaný proud lr. Nastaveno správně: Nižší nebo roven jmenovitému proudu jištěného zařízení nebo zatěžovacího proudu kabelu. Nastaveno špatně: Nastavena příliš nízká hodnota proudu -bude docházet k nežádoucímu vypínání při normálním provozu. Nastavena vyšší hodnota proudu - může dojít k přetížení a zničení zařízení, nebo kabelu.

    Přetížení.
    Tepelná paměť. Zapnutá: chrání proti opakovanému přetížení. Nutné při jištění distribučních transformátorů, vedení, motorů. Vypnutá: vypnout jen ve specifických případech např. bodové svářečky, kolejové jeřáby.

    Přetížení
    Zpoždění tepelné spouště tr nebo vypínací třída Tc nebo čas Tp Nastaveno správně: Nastavení musí odpovídat třídě rozběhu motoru. Nastavení umožňuje rozběh motoru bez nežádoucího vypínání. Nastaveno špatně: Nastavena příliš nízká hodnota - bude docházet k nežádoucímu vypínání při rozběhu motoru. Nastavena vyšší hodnota - může dojít k přetížení a zničení motoru, nebo kabelu.

    Zkrat
    Hodnota selektivní Uh a okamžité zkratové spouště lj. Nastaveno správně: Hodnota je nastavena výše než špičkový rázový/záběrný proud v obvodu. Hodnota impedanční smyčky musí být vyhovující - AUTOMATICKÉ ODPOJENÍ OD ZDROJE V PŘÍPADĚ PORUCHY. Nastaveno špatně: Pokud je nastavena příliš nízká hodnota, bude docházet k nežádoucímu vypínání při rozběhu motoru. Pokud je nastavena vyšší hodnota, může dojít k přetížení a zničení zařízení nebo kabelu.

    Zpoždění selektivní zkratové spouště
    Při jištění motorů nebo vedení s motorovou zátěží nebo řešení selektivity mezi jističi (při špatném nastavení by mohlo dojít vypnutí předřazeného jističe). Umožňuje nižší nastavení hodnoty zkratové spouště v případě řešení hodnoty impedanční smyčky.



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933