Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Hledáme partnery pro využití AI při dolování elektrotechnického obsahu


Document Actions
Hledáme partnery pro využití AI při dolování elektrotechnického obsahu
Čtvrt století píšeme, fotíme, sbíráme názory, archivujeme a publikujeme. Dnes v databázích portálů Elektrika je co do velikosti objemu, obsah srovnatelný s průměrnou městskou knihovnou České republiky. Zaměření však především na instalační elektrotechniku. Při podrobné analýze uložených informací lze bez nadsázky tvrdit, že bylo již vše vysvětleno a jde o nejrozsáhlejší technický zdoj tohoto druhu. Dá se s ním však efektivně pracovat? Rubriky, klíčová slova, fulltextové vyhledávání se ukazuje jako naprosto nedostatečným nástrojem. Uživatelé neustále opakují dotazy mnohokrát objasněné. Proto hledáme jinou cestu ...
Miroslav Minařík, ze dne: 30.10.2023
reklama


O jakých množstvích se zmiňuji?
O více než 1.000 hodinách technického videoobsahu, o 3.000 technických publikacích a jejich 280.000 digitalizovaných stránek, 35.000 diskusních tématech a více než 350.000 jejich příspěvků. Články a aktuality nezmiňuji, v celkovém množství jde o minoritu. A co s tím prakticky?



Jaký říci pro lepší pochopení příběh?

Mějme studenty elektrotechniky na univerzitě, Marka a Lindu. Oba byli posedlí technologiemi a věděli, že chtějí v budoucnosti pracovat na elektroinstalacích a zařízeních, které splňují aktuální požadavky a očekávání.

Jednoho dne objevili společný zájem: dolování dat publikovaných dokumentů v elektrotechnice. Zdálo se jim to složité, ale vzrušující. Marek a Linda začali sbírat různé technické dokumenty, manuály a normy týkající se elektrotechniky.

Prvním krokem bylo "extrahování technických dat".
To znamenalo, že z dokumentů vybírali důležité informace, jako byly parametry komponent, schémata zapojení a materiálové specifikace. S jejich zvědavostí a odhodláním se naučili, jak z technických textů tyto údaje získávat.

Druhým krokem byla "analýza předpisů a norem".
Marek a Linda se ponořili do knihoven předpisů a studovali, jaké standardy platí pro elektroinstalace. Chtěli si být jisti, že všechny jejich nápady a projekty budou v souladu s bezpečnostními předpisy. V tomto kroku zjistili, že prakticky neexistuje žádný odborník, který by mohl mít nadhled a dokázal by spojit teorii se skutečnou praxí.

"Identifikace nebo porovnání řešení" byl třetí krok.
S nashromážděnými daty mohli porovnávat různé technické řešení pro své projekty. To jim umožnilo vybrat nejlepší a nejefektivnější cestu pro jejich elektroinstalace.

Sběr dat a informací je postupně narůstal, a tak Marek a Linda se rozhodli "vytvořit databáze a znalostní základy". To jim pomohlo organizovat a uchovávat všechny tyto cenné údaje tak, aby k nim mohli později snadno přistupovat a sdílet je s ostatními.

Nakonec, aby celý proces usnadnili, začali využívat "automatické zpracování textu". To znamenalo, že počítače jim pomohly s čtením a extrakcí dat z rozsáhlých textových dokumentů. Tímto způsobem byli schopni získávat informace rychleji a efektivněji.

Marek a Linda se brzy stali známými v akademickém světě elektrotechniky díky svému inovativnímu přístupu k dolování dat publikovaných dokumentů. Jejich práce přispěla k rozvoji nových technologií a usnadnila život elektroinženýrům a studentům elektrotechniky po celém světě.

Tato dobrodružná cesta do světa elektrotechniky ukázala, že zvědavost, houževnatost a schopnost pracovat s daty mohou přinést velké změny do technologického světa. Marek a Linda ukázali, že elektrotechnika může být vzrušujícím a inovativním oborem, který může měnit svět kolem nás.




Tím končí pohádka, která sice není daleko od možné skutečnosti, ale na dosah zrovna také není. Zkusme to tedy rozebrat podrobněji ...


Extrahování technických dat:
Získávání konkrétních technických informací z dokumentů, jako jsou parametry elektrotechnických zařízení, specifikace materiálů, zapojení, schémata a normy.

Analýza předpisů a norem:
Studium a analýza platných předpisů, norem a regulací v oblasti elektrotechniky a elektroinstalací, aby se zajistilo dodržování předpisů a bezpečnostních standardů.

Identifikace nebo porovnání řešení:
Porovnání různých technických řešení, metod nebo zařízení uvedených v dokumentech za účelem výběru nejvhodnějšího řešení pro konkrétní elektrotechnický projekt.

Vytváření databází a znalostních základen:
Ukládání extrahovaných dat do databází a znalostních systémů, které mohou být použity pro konzultace, návrh elektroinstalací nebo vědecký výzkum.

Automatické zpracování textu:
Využití technik strojového učení a zpracování přirozeného jazyka (NLP) k automatizaci procesu dolování dat a extrakci relevantních informací z textových dokumentů.

Kudy tedy vede cesta? Opravdu přes veřejné GPT? V případě technického obsahu a tomu odpovídajích očekávaných výsledků určitě ne. Místo zmiňovaných pohádkových postav si dosaďte kohokoliv kdo je vám blízký, v každém případě jsme my v Elektrice této "pohádce" velice blízko!


Výsledkem bude služba poskytující aktuální přehled napříč elektrotechnikou! 
Praktický nástroj pro všechny elektrotechnické a související profese!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933