Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

MZK - O digitalizaci českých knihoven


Document Actions
MZK - O digitalizaci českých knihoven
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.02.2024
reklama


Elektrotechnika se za sto let vývoje natolik rozvinula, že je prakticky nemožné ji postihnout v několika desítkách publikací jako na počátku ESČ. Dnes je nereálné i tisknou technické normy, protože jejich životnost a vazby na legislativu se dynamicky mění častěji než bychom čekali. 


--- přepis mluveného slova ---

Miroslav Minařík, Elektrika.cz
... máme velmi málo času na to, abychom probrali tu nesmírně zajímavou věc, co vlastně můžeme v dnešní knihovně získat, co knihovna poskytuje. Ale zkusme krátce říct, odkud se knihovna obecně dostala za posledních 20 let. Jaký je ten skok?

Petr Žabička, Moravská zemská knihovna
Skok je poměrně velký, protože už před 20 lety jsme začali intenzivně digitalizovat. A před deseti lety pak došlo k masové digitalizaci, což znamená, že nyní můžeme říct, že máme v českých knihovnách digitalizovaných asi 100 milionů stran, což je asi 300 tisíc titulů, ať už knížek, periodik nebo map a grafik. Je to poměrně hodně, asi 15% toho, co u nás kdy vyšlo. Máme před sebou ještě obrovskou práci, ale tato část je již dostupná a dá se v ní dobře hledat.

Miroslav Minařík, Elektrika.cz
V tom množství, když mluvíte o těch milionech, máte pocit, že nám dnešní digitalizovaná doba umožňuje, kromě poskytnutí knih, i lepší servis v tom, jak data můžeme prohledávat, abychom si mohli vybrat, co jsme schopni v naší životní úsečce vůbec přečíst, pochopit?

Petr Žabička, Moravská zemská knihovna
Samozřejmě, první motivace, když jsme s digitalizací začínali, nebyla jen zpřístupnění a prohledávání, ale i ochrana dokumentů, protože některé z nich jsou unikátní a fyzicky se rozpadají. Naše motivace byla usnadnění hledání, což znamená, že uživatel nemusí se orientovat jen podle jednoho klíčového slova, ale může zadat fulltextový dotaz a něco najít. V dnešní době se posouváme ještě dál a zabýváme se využitím strojového učení ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně a s dalšími univerzitami, aby se vyhledávání ještě více usnadnilo.



Miroslav Minařík, Elektrika.cz
Technici, jako jsme my, jsou vášniví čtenáři technických dokumentů, ale máme problém, že informací je hodně a často nevíme, v kterém dokumentu se která informace objevuje. Knihovna nám v tom může pomoci, co se týče technických věcí?

Petr Žabička, Moravská zemská knihovna
Knihovny se musí řídit autorským zákonem a jsou omezení, například u norem, kde se nesmí pořizovat kopie. Ale pokud máme dokumenty digitalizované, můžeme s nimi pracovat dál. Naše výzkumné projekty se snaží pomocí strojového učení dostat hlouběji do textu a umožnit vyhledávání pomocí podobnosti textu.

Miroslav Minařík, Elektrika.cz
Je technologie podobná dnešnímu oblíbenému chatu GPT nebo OpenAI?

Petr Žabička, Moravská zemská knihovna
Chat GPT je otázka hlavně posledního roku, ale my vycházíme z nástrojů typu indexace pomocí vektorů. Umožňujeme uživatelům položit dotaz a vrátit text, který je pro něj relevantní, bez nutnosti trefit se do konkrétních slov. Využíváme náš fond pro trénování jazykových modelů pro češtinu, aby byly chytřejší.

Miroslav Minařík, Elektrika.cz
A jak je to s přesností informací, když hledáme specifické údaje?

Petr Žabička, Moravská zemská knihovna
Pracujeme v rámci toho, co je dostupné, testujeme a zkoušíme. Jako veřejná instituce nemáme tolik peněz jako západní firmy, takže využíváme to, co máme k dispozici. Spolupracujeme s Vysokým učením technickým, což nám umožňuje přístup k technologiím, které by pro nás byly jinak těžko dostupné.

Miroslav Minařík, Elektrika.cz
Pane Žabičko, děkuji za rozhovor. Určitě navštívíme Moravskou knihovnu, protože se tam děje přesně to, co technici ke své praxi potřebují.




Bylo by pro tebe zajímavé použít nástroj
k analýze statisíců stránek portálu Elektrika?

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933