Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

ESČ: Tak nám pohřbili padesátku .... na obzoru nové profese!


Document Actions
ESČ: Tak nám pohřbili padesátku .... na obzoru nové profese!
Rok 2022 je zásadním milníkem nejen v elektrotechnice, ale i např. ve strojírenství. Hovoříme o vyhlášce 50/1978 Sb., která právě letos, počínaje 1. červencem, skončila. Proč mluvíme o vyhlášce padesát ve spojitosti se strojírenstvím? Elektrotechnika proniká do všech oborů, takže i ve strojírenství se mnohé změnilo a o tom, co se vlastně dotýká i ostatních oborů, budeme mluvit s Radkem Roušarem z Elektrotechnického svazu českého ... kolik pracovníků asi skutečně využije profesní kvalifikaci v elektrotechnice?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.11.2022
reklama


... byl bych rád, kdybychom dnes objasnili, co konec vyhlášky padesát přináší pozitivního a nového ...



--- přepis mluveného slova reportáže ---


Je to více než 40 let co tu byla vyhláška 50 z roku 1978 Sb. Všichni elektrotechnici tvrdili, že vyhláška 50 tady bude s námi navěky. Ono po pravdě klobouk dolů před těmi, kteří ji vytvořili, protože tu vydržela více jak 40 let. Nicméně když jsem 1.7.2022 dorazil na sídlo našeho svazu, tak jsem nevěděl, zda mám držet minutu ticha za vyhlášku 50 a nebo mám bouchnout šampáňo. Protože od roku 1992 se pokoušely různé instituce, různí odborníci vytvořit vlastní novou legislativu. Zahájili jsme práce 2014 a 1. července 2022 tu máme novou legislativu.

Co zásadního přináší nové předpisy do jiných oborů než je elektrotechnika? Třeba strojírenství nebo pro automatizaci, pro lidi, kteří nejsou elektrotechnici?

Změnilo se to, co byly největší problémy vyhlášky 50. Vyhláška 50 vznikla v roce 1978 a znala pouze určité penzum ze studijních oborů. Ty tam byly taxativně uvedeny a nedaly se novelizovat, protože ten, kdo vyhlášku padesát vydal už dávno neexistuje a novelizovat může pouze ten, kdo vydal právní předpis. A navíc neměl ani právního nástupce. To byl asi ten největší problém a to nová legislativa řeší. Jsou tam popsáno jaké vzdělání je uznáváno pro elektrotechnické obory, ale zároveň je tam nově zaimplementováno i to, po čem různí řemeslníci i průmysl volal. Profesní kvalifikace.

Typický příklad topenáře. Topenář přijede k vám domů. Namontuje bojler, ale  nebyl oprávněn bojler připojit do sítě nízkého napětí, (pokud nebyl připojen do zásuvky) protože neměl kvalifikaci. Z právního pohledu měl říct: "zde máte bojler a zavolejte si elektrikáře". V dnešní době je to otázka 14 dnů. Elektrikář přijede zapojit tři vodiče, odjíždí. Kolik stojí elektrikář? Nejde o cenu za připojení těch třech vodičů, ale za tu cestu tam a zpět. Toto je ten zásadní problém a nikoliv pouze u bojlerů. Jak je to řešeno nyní?
Ta stará legislativa takhle byla a pokud ji chtěl někdo dodržet, tak musel postupovat jak jsi zde popsal. V současné době máme jednu možnost. To jsou profesní kvalifikace, je zde důležitý zákon 179/2006 Sb. o uznávání dalších výsledku vzdělávání. Ten řeší zminěné profesní kvalifikaci, kterou může složit právě instalatér, ale může i truhlář, kterých chce namontovat zásuvku do nábytku nebo kdokoliv další, kdo s elektrikou potřebuje pracovat. V podstatě ten zákon a profesní kvalifikace jsou postavené o tom, že nemusíš nikam chodit tři, čtyři roky do školy nebo na roční rekvalifikace. Zákon je postavený na tom, že se zkoumají pouze znalosti. Znalosti po stránce teoretické i praktické. U přezkoušení je část teoretická i praktická, kde přezkušovaný musí předvést to, co umí. Na zakladě takové zkoušky, pak může složit zkoušku z odborné způsobilosti v elektrotechnice a může to, z čeho byl přezkoušen, stejně jako osoba znalá. Ale pouze v omezeném rozsahu.

Ten je omezen:
  • tou profesní kvalifikací, kterou složil
  • nikdy to nesmí být na napětí větší než 1000V a nikdy to nesmí být v prostorách s nebezpečím výbuchu

Na trhu existuje mnoho "ajťáků". Takový pracovník nemusí mít zrovna vystudovanou odbornost, může to být libovolný obor. Klidně i knihovník, který dělá ajťáka. Má ale zásadní problém. Nesmí v počítači sáhnout na zařízení, kde je nízké napětí 230V. Co s tím?

V oblasti IT technologií profesních kvalifikací je několik. Ajťák by měl navštívit stránky www.narodnikvalifikace.cz Tam si rozklikne elektrotechnické kvalifikace a najde ty případy IT. Tam se dočte několik základních informací:
  • co je v oblasti konkrétní profesní kvalifikace předmětem zkoušky
  • u koho tu zkoušku může složit
Tam jsou určené takzvané autorizované osoby, u kterých se přihlásí, dohodne termín, složí zkoušku. Ve chvíli kdy tu zkoušku složí, tak v tu chvíli získává osvědčení o profesní kvalifikaci. Ta vypadá velmi podobně, jako když dostane výuční list nebo maturitní vysvědčení. Je to doklad vydaný na vodoznakovém papíře se všemi náležitostmi a následně může pro zaměstnavatele, který zkonstatuje, že pro něj je profesní kvalifikace přípustná, tak může následně začít vykonávat tuto činnost v rozsahu profesní kvalifikace.

Ještě bych možná zdůraznil, že nejde o plnohodnotného elektrikáře, aby si někdo nemyslel že udělá profesní kvalifikaci a "hurá, hurá jdu zapojovat rodinný dům".

Samozřejmě takhle to není. Právě proto se tam daly podmínky, že ...
  • může pracovat jen v rozsahu té konkrétní zkoušky, kterou složil
  • je tam požadavek na to, že osoba odpovědná za elektrické zařízení příslušné firmy, musí rozhodnout o tom, že pro danou činnost je ta profesní kvalifikace přípustná
Znamená to, že je to i na odpovědnosti dotyčné firmy, aby jsi tam nějakým způsobem stanovila, co ten dotyčný může a nemůže dělat. Ve chvíli, kdy ta osoba s profesních kvalifikací přejde k jinému zaměstnavateli, tak mu odborná způsobilost končí a musí si jí složit znovu u nového zaměstnavatele. A tam samozřejmě znovu připadají v úvahu veškeré místní provozní bezpečnostní předpisy daného zaměstnavatele a složit si zkoušku z odborné kvalifikace znovu.

Z pohledu zaměstnavatelů ... měl by se zaměstnavatel bát, že bude mít jen takového v uvozovkách "polovzdělaného elektrikáře"?

Má se zaměstnavatel bát studenta, který zrovna vyšel z učení? Někdy ano, někdy ne. Kvalita může být rozdílná. Je to o tom, aby profesní zkoušky byly skutečně dělány kvalitně. Když jsem viděl rozsah, co se zkouší u profesních zkoušek, tak ono mnohdy se to téměř rovná tomu, co musí člověk znát proto, aby mohl být vyučen. Je to vždy člověk od člověka a je na zaměstnavateli, aby si opravdu ověřil, že ten člověk, když má profesní kvalifikaci, tak tomu rozumí.

A co my, elektrikáři? Nemáme mít strach, že nám tahle nová legislativní "vychytávka" sebere práci?

To je velmi častý argument, který slyším všude. Nicméně tak jak je profesní kvalifikace koncipována, tak jak je to v nové legislativě nastaveno, tak opravdu tam platí to, že tyto osoby nemohou udělat úplně všechno. A velmi často se uplatní především tam, kde to elektrikáři nechtěli sami dělat ...l elektrikář musel jet zapojit bojler, elektrikář musel jet namontovat zásuvku do obývákové stěny ... elektrikáři to dělat nechtěli, protože když si řekli za to 1000, 1500 korun, aby se vůbec vyplatila doprava, tak byl za zloděje.

To bylo stručně o končící vyhlášce padesát a o nových možnostech pro neelektrikáře!



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ESČ Elektrotechnický Svaz Český
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933