Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

PS250#5: Kdo bud moci novou 250ku školit?


Document Actions
PS250#5: Kdo bud moci novou 250ku školit?
Změní se s příchoden Zákona 250/21Sb. také místa, kde se budou elektrotechnici školit a přezkušovat? Tichá pošta roznáší různé domněnky. Budou to akreditovaná místa nebo to zůstane u systémů stejného a vyššího paragrafu? V samotném zákoně se o podobné změně nedočteme, nebude to předmětem tolik očekávaného nařízení vlády? V každém případě musíme odlišovat přezkušování revizních techniků a přezkušování osob poučených nebo znalých. Kde tedy budeme školeni a přezkušováni, prozrazuje tento díl pořadu o Zákoně 250 ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.04.2022
reklama



Přepis mluveného slova ...

Spousta lidí si klade otázku, kdo bude moci školit novou dvěstěpadesátku nebo respektive odbornou způsobilost v elektrotechnice. Ona otázka je postavená vlastně trošičku špatně a hlavně, opět se tu šíří spousta fám. Není tak dalece důležité to, kdo to bude moci školit, ale kdo to bude moci přezkušovat a kdo bude ověřovat znalosti uchazečů.

Samotný zákon se tak dalece školením nezabývá, ale stanovuje jasné požadavky na to, kdo má zkoušet, kdo má přezkušovat a kdo za to má nést odpovědnost. Teď je nutné si uvědomit, že i podle současné vyhlášky 50 tady máme dvě skupiny těchto školení a přezkušování. Máme skupinu revizích techniků, kterou přezkušuje v současné době komise (TIČR) Technické inspekce České republiky a máme tu osoby znalé, osoby poučené, které přezkušují odborné komise různých zaměstnavatelů, spolků, školících agentur atp.

V této věci se téměř nic nemění. I nadále bude platit, že revizní techniky přezkušuje nebo zkouší odborná komise pod vedením inspektora (TIČR) Technické inspekce České republiky. Byť v zákoně je řečeno, že to bude dělat pověřená organizace, což je v dalších ustanoveních jasně specifikováno, že jde právě o TIČR.

V oblasti revizích techniků žádnou změnu nehledejme, nečekejme. Co se týká osob znalých, osob poučených, které se nově budou jmenovat elektrotechnik, vedoucí elektrotechnik a osoba poučená, tak tam také k zásadní změně nedochází, protože i nadále budou moci přezkušovat odborné komise. Odbornou komisi si může složit dle své vůle buď samotný zaměstnavatel nebo může vyslat zaměstnavatel své zaměstnance ke zkušební komisi třeba nějakého odborného spolku, či školící agentury. Jediná změna, která tam nastane je, že předseda trojčlenné komise bude vždy muset být revizní technik.

Jedinou výjimku z tohoto ustanovení mají rozvodné a distribuční závody, kde bude moci být předsedou zkušební komise osoba odpovědná za elektrické zařízení daného subjektu s tím, že jeho odborná způsobilost musí být minimálně vedoucí elektrotechnik. To je jediná výjimka. Jinak bude muset být vždy předseda zkušební komise revizní technik. Rozhodně není pravda, že by měly nově vznikat nějaké autorizované nebo akreditované subjekty, které jako jediné budou moci toto provádět. I nadále bude platit stávající praxe, na kterou jsme zvyklí, tzn. pokud jste byli zvyklí, že vás váš zaměstnavatel posílal do společnosti "ABC s.r.o.", kde jste skládali zkoušku z odborné způsobilosti v elektrotechnice, tak se nic nemění a i po 1.7.2022 budete do té stejné firmy, pokud to ta firma bude chtít nadále dělat, budete moct chodit a tam zkoušku skládat. Nebo si komisi složí přímo váš zaměstnavatel.

Činnost Elektrotechnického svazu Českého (ESČ) sledujte zde! 
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Po stopě zákona 250/2021Sb.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933