Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

PS250#7: Změní se s příchodem 250 i poplatky za přezkoušení z bezpečnosti práce?


Document Actions
PS250#7: Změní se s příchodem 250 i poplatky za přezkoušení z bezpečnosti práce?
Doposud nebyly poplatky za školení a přezkoušení dle vyhlášky 50/78Sb. nijak předepisovány nebo regulovány. Jejich výška, podobně jako kvalita přednášek byla od nuly různá. Proslýchá se, že s příchodem zákona 250/21 Sbírky se změní i poplatky. Dotkne se to i přezkoušení bezpečnosti práce na elektrických zařízeních? O jaké poplatky přesně jde? Jak se tedy bude stanovovat cena? Co cenu může ovlivnit a kdo bude mít rozhodující pravomoc zvolit příslušnou taxu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.04.2022
reklama





Co se týká poplatků, je nutno si uvědomit, že musíme rozlišovat mezi poplatky, které i v současné době určuje ministerská vyhláška, což jsou poplatky za činnost TICŘ a pak jsou tu platby za činnosti, které jsou vykonávány v rámci vyhl. 50/1978 Sb., které ani v současné době nejsou nikterak upraveny, tedy neexistuje žádný právní předpis, který by je upravoval.

Podíváme-li se na poplatky upravené novým zákonem, jedná se striktně o poplatky za činnost pověřené organizace, tedy TIČR. V zákoně jsou skutečně uvedeny poplatky, které jsou vyšší než současný stav. Nicméně je nutno podotknout, že jsou to tzv. zákonem maximálně přípustné poplatky, tedy maximální výše, kterou může MPSV svým novým nařízením stanovit. Dle mých posledních informací nařízení vlády, které stanovuje poplatky za činnost pověřené organizace zachovává poplatky v současné výši. Nicméně je zde nutno podotknout, že s finálním závěrem je nutno vyčkat na to, co vláda skutečně schválí.

Poplatky za školení a přezkoušení odborné způsobilosti v elektrotechnice nejsou závazně stanoveny a ani dle nové legislativy by závazně stanoveny být neměly. Jejich výše tak bude i nadále záviset na subjektu, který zkušební komisi sestaví.  
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933