Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

PS250#3: Co se s příchodem prováděcího předpisu zákona 250/21 vše změní?


Document Actions
PS250#3: Co se s příchodem prováděcího předpisu zákona 250/21 vše změní?
Co se s příchodem prováděcího předpisu zákona 250/21 Sbírky (respektive Nařízením vlády) u školení a přezkušování bezpečnosti práce na elektrických zařízeních vše změní? V čem bude nový předpis ke školení a přezkušování bezpečnosti práce na elektrických zařízeních odlišný od předchozí vyhlášky 50/78 Sbírky? Budeme se muset učit něco jiného? Bude to administrativně jinak? Radek Roušar říká: "Rád bych všechny uklidnil. Nové nařízení vlády, které se bude zabývat odbornou způsobilosti v elektrotechnice, bude v mnoha věcech vycházet z toho, jak byla postavena vyhláška 50. Nicméně pár změn tam samozřejmě je".
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.03.2022
reklama






Přepis mluveného slova ...

Tato otázka je velmi složitá a hlavně velmi důležitá. Je totiž okolo ní v tuto chvíli ve veřejném prostoru řada mýtů a polopravd. Dovolím si až tvrdit, že i nesmyslů. Mnoho z nás již jistě slyšelo (od zaručených informací), že nově bude možné vyhlášku 50 v podstatě složit pouze před komisí Technické inspekce České republiky. Rád bych všechny uklidnil. Toto není pravda. Nové nařízení vlády, které se bude zabývat odbornou způsobilosti v elektrotechnice, bude v mnoha věcech vycházet z toho, jak byla postavena vyhláška 50. Nicméně pár změn tam samozřejmě je.

Například dojde ke snížení stupňů odborné snížení počtu stupňů odborné způsobilosti v elektrotechnice. Bude osoba školená, což bude osoba která je proškolená o rizicích, v rámci školení BOZP bude existovat osoba poučená bude existovat osoba, která se podle dané legislativy bude nazývat elektrotechnik, pak vedoucí elektrotechnik a revizní technik.

Vezmu-li tyto stupně odborné způsobilosti, tak jediný stupeň, který bude podléhat zkoušce před technickou inspekci České republiky je právě revizní technik. Tak jak je tomu v současnosti. Všechny ostatní stupně budou moci zaměstnavatelé nebo podnikatelé zajistit buďto prostřednictvím své komise nebo externí komise u nějakého odborného spolku, školící agentury nebo firmy, která se na toto školení bude specializovat.

Změnou ovšem je, že pro stupeň elektrotechnik a pro stupeň vedoucí elektrotechnik, bude platit, že v té tříčlenné komisi musí být předsedou vždy revizní technik. V podstatě nová legislativa chce klást mnohem větší důraz na odbornost zkušební komise a jediná šance jak toho dosáhnout a neřešit to prostřednictvím nějakých autorizovaných a certifikovaných osob a nechat možnost to zkoušet i nadále zaměstnavatele, podnikatele je, stanovit, že v čele té komise bude někdo, kdo bude prozkoušen státem a své znalosti v rámci zkoušky prokáže. To znamená, bude plně odborně nadám tomu, aby řádně školení a následné přezkoušení provedl. To je ta hlavní procesní změna, která nastane.

Další změnou, která nastane je, že do systému budou vpuštěny i profesní kvalifikace. Co to ta profesní kvalifikace je? Profesní kvalifikace je dána zákonem o uznávání dalších výsledku vzdělávání a je to profesní zkouška, kterou se teoretickou a praktickou částí prokazuje, že daný člověk zná a má vědomosti v dané oblasti konkrétní profesní zkoušky. A to bez ohledu na to, kde ty znalosti a zkušenosti nabral. Není tedy požadavek na to, že ten člověk musí sedět x let ve škole. Pokud se to naučí od někoho, někde a prokáže, že to umí, tak v tu chvíli může složit tu zkoušku z profesních kvalifikace.

Neznamená to, že tady začne běhat po republice 10000 "kuchařů", kteří zrovna nemají práci a budou tahat dráty, zapojovat všechno možné.

1.) Takové osoby budou moci konat pouze v rozsahu té konkrétní profesní kvalifikace.
2.) Budou moci konat pouze tam, kde osoba odpovědná za elektrické zařízení v rámci posouzení rizik stanoví, že pro danou firmu, pro daný subjekt mohou danou činnost vykonávat osoby z profesních kvalifikací.

Je to tedy vždy na odpovědnosti daného podnikatele, respektive daného subjektu, který takové osoby bude zaměstnávat, aby jim vytvořil podmínky a zajistil i třeba to, že nad sebou budou mít nějakého elektrikáře který bude dohlížet nad jejich prací. Jsme prostě někde jinde, než jsme byli. Dnes už nemáme ony velké výrobní fabriky nebo samozřejmě máme ale netvoří většinu našeho hospodářství. Máme tu různé menší subjekty které dělají specializované věci a ty profesní kvalifikace jsou určeny především pro nábytkáře. Ti potřebuji čas od času do obývacích stěn zapojit nějaké osvětlení, zásuvku nebo něco podobného. Doposud si na to museli zvát minimálně vyučeného elektrikaře s paragrafem 6.

Dnes budou moci prokázat, před zkušební komisí, že to umí, že znají které se toho týkají a jenom pro účely své vlastní firmy to budou moci vykonávat.

Nehledejte v tom nějakou revoluci nebo něco podobného. Domnívám se, že to bude spíše okrajová záležitost.

Dalším takovým příkladem využití profesní kvalifikace je otázka elektromobility. Vezměte si, že dnes podíl elektroaut významným způsobem rosteme. Ty jezdí do stejných servisu jako auta se spalovacími motory a někdo je musí servisovat. Ti, co je servisují dnes jsou většinou automechanici jestli nemají elektrotechnické vzdělání. Elektrikář v servisech nejsou. To znamená ten daný servis bude muset zajistit důkladné proškolení a zaškolení takových pracovníků, kteří si složí profesní zkoušku. Kromě toho, že budou pracovat na mechanických částech, budou moci například dělat základní úkony na elektromotorech.

Ještě zmíním jednu změnu. Není tak zásadní ale z hlediska terminologického bude jistě důležitá. Doposud jsme byli zvyklí, že na odbornou způsobilost v elektrotechnice se vydávají osvědčení podle vyhlášky 50. S novou legislativou bude platit, že osvědčení vydává pouze Technická inspekce České republiky na ty zkoušky, které ona provádí. V elektrotechnice výhradně pro revizní techniky. Dokument který bude vydáván podle nové legislativy se s největší pravděpodobností bude jmenovat "Doklad o odborné způsobilosti v elektrotechnice".

Nicméně závěrem bych rád zdůraznil to že stále mluvím pouze o návrzích, které nebyly vládou zatím finálně přijaty. Nařízení o odborné způsobilosti v elektrotechnice leží už téměř osm měsíců na (MPSV) Ministerstvu práce a sociálních věcí a stále nebylo postoupeno do vnějšího připomínkového řízení a následně vládě. Je nutno k tomu, abychom dělali finální závěry nutno počkat až ho vydá vláda a obávám se, že to bude těsně ppřed červencem někdy v květnu, v červnu tohoto roku.
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933