Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

ECDV: Provozní slepota je šílená věc ...


Document Actions
ECDV: Provozní slepota je šílená věc ...
"Zima je nejvhodnější termín pro setkávání cechu. Elektrotechnické firmy mívají v tomto období méně práce a tak se najde zpravidla více času na vzdělávání." říká Jiří Grepl. Asi na tom bude něco pravdy, protože na VII. cechovním dnu ECDV v Boskovicích bylo opět velmi živo ...
Margita Boháčová, ze dne: 29.03.2007
reklama

Na VII. cechovním dnu ECDV v Boskovicích bylo opět živo. První kdo nás přivítal na tomto malém Ampéru byl "boskovický patriot" Karel Sychra. Říká o sobě, že je dělník elektrotechniky, ale my viděli, že je tak skvělý organizátor a příjemný průvodce.
Protože jsme přišli tak akorát, spěchali jsme s fotoaparátem zprvu přímo do sálu na zahájení. Na fotografii vidíte cechmistra Jiřího Grepla, který zahajuje VII. cechovní den.
Program byl zaměřen na elektrotechnické předpisy z pohledu každodenní praxe - František Kosmák, dále ochrana před bleskem a přepětím - Jiří Kutáč, OIP - poznatky z mimořádných událostí a inspekcí - Oldřich Vyroubal a další zajímavosti.

Z přednášejících Jiří Kutáč (DEHN + SÖHNE) překladatel normy ČSN EN 62 305 objasňoval všechny aspekty tohoto nového dokumentu.
František Kosmák svým očekávaným rétorickým výstupem opět nezklamal. Karel Sychra o něm říká "... nedívá se do not a je schopen poutavě vyprávět o zajímavých elektrotechnických zkušenostech a udržet pozornost posluchačů třeba celý den".
Jaroslav Slávik: "Snažíme se na cechovní dny dostat kvalitní odborníky a obsah přednášek s tématy:"

  • nových předpisů a jejich vysvětlení
  • z praxe, co se vztahuje k elektrotechnice
  • z OIP
  • o úrazech - slova Jaroslava Slávika "Provozní slepota je šílená věc!"  

Jak víme, ECDV je zaměřeno na vzdělávací činnost. K tomu nám Karel Sychra řekl: "Podstatou je, aby si elektrikáři uvědomili, že se musí vzdělávat. Elektrotechnika je stále v pohybu! Já začínám u vnuků a říkám jim: učit se, učit se, učit se!" 
A na Drahanské Vrchovině to zjistili už dávno, protože posluchačů zde byla více jak stovka. Přesto v takovém množství neměli nouzi o pohodlí, což můžete zhodnotit ze záběru u "kafíčka".  Možná se to nezdá, ale i z vědeckého hlediska je pohoda při studiu velmi důležitá, protože zajišťuje trvalejší upevnění získaných poznatků.

V přestávkách oddechu čekalo na posluchače v předsálí na 25 vystavovatelů. K vidění byly jak produkty známých firem, novinky a překotné zlepšováky, odborná literatura ...zkrátka setkání s výrobci a příležitost položit spoustu otázek, získat odborné odpovědi a osahat si novoty.

Cechmistr Jiří Grepl byl námi taky na chvilku zastaven, aby řekl pár slov k cechu a akci samotné.
Konstatoval, že jsou taková první linie vzdělávání. Místním elektrikářům se novinky dostávají především prostřednictvím aktivit ECDV. Vzdělávací seminář upozorní, navede a posluchač následně zvolí další cestu za vzděláním. Ti, kterým naše základní informace o změnách nepostačují navštíví konference Solid Teamu.
K členské základně Jiří Grepl dodává, že se každoročně rozrůstá zhruba o pět nových členů. Největší členská základna se rekrutuje právě z Boskovic.

Ptali jsme se na název cechu Jaroslava Slávika. Proč zrovna cech "drahanské vrchoviny"? Jaroslav Slávik, bývalý inspektor IBP a cechmistr ECDV, nám dotaz objasnil "Cech je na území okresů Vyškov, Blansko, Boskovice, a proto, aby se dosáhlo neutrality, zvolili jsme pojmenování EC Drahanské Vrchoviny. Tedy název, v kterém jsou obsaženy spolupracující oblastní celky.

Měli jsme možnost také mluvit s některými vystavovateli a návštěvníky školení. Vystavovatelé hodnotili kladně účast posluchačů a elektrotechnici zase pochválili množství zajímavých informací, které pochytili během školení i od vystavovatelů. Spokojenost tedy vládla na všech stranách.
Doufám, že i vy jste rádi, že jste se s námi podívali na setkání ECDV.

A co víc?
Třeba tombola plná zajímavých cen. Vše bylo naaranžováno v rohové části přednáškového sálu snad proto, aby se měli všichni posluchači v závěru dne na co těšit. My jsme sice do losování zahrnuti nebyli, ale také jsme si něco cenného odnesli.

Máme pro vás fotogalerii!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Drahanská vrchovina (ECDV)
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933