Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Odstraňujte rizika! Ne závady!


Document Actions
ecdv_chl1.jpg
Paragraf §273 ZP uvádí, že právními a ostatními předpisy jsou i technické normy! IBP poradí zdarma! Proč si nechat pro klid duše vypracovat revizní zprávu? Seznamte se se záznamem užitečné přednášky cechovního dne ECDV!
Bohumil Chlup, ze dne: 12.03.2004
reklama

V návaznosti na skutečnost, jak se přibližujeme EU, tak mnoho předpisů jak jsme je znali z dřívější doby se převádí do zákonů, vyhlášek, nařízení vlády a podobně. Někdo si stále neuvědomuje, že zákony jsou nadřazené vyhláškám a a nařízením vlády a teprve pak obsah normy. Po normách teprve následují návody na obsluhu a instalace elektrických zařízení. Právě v této posloupnosti se dělají chyby.

Zákoník práce
Každý vedoucí pracovník na jakémkoliv stupni, ve smyslu Zákoníku práce je zodpovědný za bezpečnou práci na pracovišti. V §132 až §135 se zdůrazňuje problematika prevence rizik. Každá organizace, každý provozovatel elektrického zařízení je povinen vyhledávat rizika na svých pracovištích. Zaměstnavatel nejen, že rizika vyhledá, ale dále mu Zákoník práce (§132 a §133) ukládá, že tato vyhledaná rizika musí odstranit. Odstraňování rizik souvisí se současnou technikou a navazuje na stav závad, které se vyskytují. Zákoník práce "vtahuje" celou sérii vyhlášek nebo nařízení právě do zákonné působnosti.
Pokud zaměstnavatel formou revizí vyhledá rizika, pak je následně odstraňuje. Chtěl bych upozornit revizní techniky, aby uváděli v revizních zprávách místo "odstraňování závad" termín "odstraňování rizik". S odvoláním na §132, kdy je provozovatel povinen odstraňovat rizika.
K dalším skutečnostem ze Zákoníku práce bych se pozastavil u povinností zaměstnavatele a povinností zaměstnanců. zaměstnavatelé jsou povinni zabezpwčovat školení pracovníků jak v právních, tak odborných záležitostech. Zaměstnavatel nesmí připustit aby zaměstnanec vykonával práci, jejíž výkon by neodpovídal jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti. Což si samozřejmě mnozí zaměstnavatelé, vedoucí pracovníci neuvědomují. Paragraf §273 ZP uvádí, že právními a ostatními předpisy jsou i technické normy! Tedy pokud zákon 22 z roku 1997 říká, že technické normy jsou nezávazné, přesto zůstala ZP uvedena tato formulace! Dále ZP v §135 zdůrazňuje, že při práci je důležité dodržovat technologické postupy. Právě termín "postupy" bude v nejbližší době hodně diskutovaný, protože původní ČSN 34 3100 bude nahrazena novou normou a mnoho skutečností, které známe budou zcela jinak!

Zákon 396/92 (174/68) Státní odborný dozor
Rozlišuje dvě skupiny orgány a organizace

státní odborný dozor
orgány IBP (Inspektorát bezpečnosti práce)
organizace ITI (Institut technické inspekce)

Působnost orgánů SOD (IBP) se nevztahuje na problematiku zákona 22 o výrobcích. Všechno co je o výrobcích patří do kompetence ČOI (České obchodní inspekce). Přes to všechno má SOD v tomto zákoně celou sérii povinností (vyjadřuje se k projektové dokumentaci, rozhoduje o odnětí oprávnění organizaci, rozhoduje o odnětí osvědčení revizních techniků), ale také

...poskytují bezplatně poradenství zaměstnavatelům a pracovníkům, jak vyhovět předpisům zajištění bezpečnosti práce a technickému zařízení....

Tedy se můžete v době konzultačních hodin obrátit na SOD, což vám může pomoci od mnoha nezodpovězených otázek.

Vyhláška 20/79
I přes to, že je tato vyhláška v působnosti již déle, i přes to ji mnohé organizace neberou v patrnost. Organizace, které vykonávají montáž zařízení, musí příslušnému orgánu dozoru (v jehož obvodu působnosti byly montážní práce vykonány) oznámit nejméně 15 dnů ukončení montáže jako celku.

  • Elektromontážní firma, která dokončí práce v prostorách s nebezpečím výbuchu, zapomíná na prostory, které jsou z hlediska úrazu elektrickým proudem "prostory zvlášť nebezpečné". Tato vyhláška 20 ukládá organizacím oznámení ukončení montáží příslušným IBP v místě. A právě "zvlášť nebezpečné prostory" organizace neoznamují. V případě mimořádné události mají tyto subjekty první přitěžující okolnost právě proto, že to neoznámily.
  • Tato vyhláška rozděluje objekty na A (bez nebezpečí výbuchu) a B (s nebezpečím výbuchu). Mnozí elektromontéři si neuvědomují, že když mají oprávnění pouze pro prostory A, tak že nemohou pracovat na benzínových pumpách, lakovnách.
  • Dále vyhláška 20/79 ukládá všem, kteří provádějí opravy a rekonstrukce zařízení ukládat záznamy a archivovat je. A hlavně provést změny ve výkresových dokumentacích, což se také často nedělá.

Vyhláška 48/82
Je neopomenutelnou záležitostí v oblasti právních předpisů. Elektrická zařízení musí být před uvedením do provozu odborně prověřena a vyzkoušena. Řekněme, že se v praxi u nových zařízení revizní zprávy vykonávají, ovšem u následných (i drobných údržbářských) prací se tato vyhláška nedodržuje. Montážní firma provede nezbytné úpravy na zařízení (změny jištění, výměna průřezu vedení....) ale nic nezaznamená do dokumentace!
Elektrická zařízení u kterých je zjištěno, že ohrožují život nebo zdraví osob musí být hned odpojena a zajištěna. Tedy každý by si měl sáhnout do svědomí, zda opravdu, pokud zjistíte závažné nedostatky, zda takové zařízení aktivně odpojujete nebo prokazatelným způsobem sdělujete provozovateli elektrického zařízení, že ohrožuje bezpečnost osob nebo majetku. Prokazatelným způsobem je právě písemná forma v které vám provozovatel podepíše, že vzal tuto skutečnost na vědomí.
Dále v §199 této vyhlášky se hovoří o tom... elektrická zařízení musí být ve všech svých částech konstruována, vyrobena tak, aby zajišťovala následující:

  • ochranu před dotykem živých částí
  • ochranu před dotykovým napětím neživých částí
  • ochranu před atmosférickými výboji
  • proti škodlivému působení prostředí na elektrické zařízení

Opět si mnozí vůbec neuvědomují význam posledního bodu. Pokud se chcete v takovém případě o něco právně opřít musí být vypracován protokol "působení vnějších vlivů" ve smyslu ČSN 33 2000-3. Z mé vlastní revizní praxe vím, že mnohé elektromontážní firmy odevzdají dílo bez tohoto vypracovaného protokolu. Takto se může snadno dostat do problémů, protože i přes to, že nainstaluje zařízení podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ovšem může být nevyhovující krytí, nevyhovující ochrana, protože se je některý prostor klasifikován jako "prostor se zvlášť nebezpečným prostředím".

ČSN 33 2000-1
Jedná se o základní normu série norem 2000. Jsou zde stanovena pravidla na stavbu elektrických zařízení tak, aby byla zajištěna jejich bezpečná a správná funkce při použití k tomu účelu, ke kterému jsou určeny. Mnohá zařízení se prodávají, ale jsou určena pro jiné účely, než pro které je instalujete! Nebo je dokonce deklarováno, že zařízení je určeno do koupelen, přes to, že vůbec takovým prostředím nevyhovují.

Doporučení
Nechávejte si vypracovat revizní zprávy elektroinstalace! Ne každý se dokáže udržovat v toku nestálých změn právních předpisů. Když projektant něco nakreslí, následně montážní firma něco nainstaluje a pokud není výchozí revizní zpráva, pak je všechno na vás! Naopak, pokud se chyby dopustí projektant, nebo montážní firma se dopustí chyby a revizní technik napíše, že el. zařízení je schopné provozu, v takovém případě je za to zodpovědný revizní technik. Využívejte této možnosti, nenechávejte zodpovědnost na sobě!

V ČSN 34 3100 se hovoří... pokud el. zařízení, které neodpovídá platným předpisům a přitom bezprostředně neohrožuje bezpečnost osob a majetku, je možno toto zařízení provozovat, ve smyslu zvláštního provozního řádu, s kterým musí být prokazatelně seznámeny osoby, které zde pracují, nebo se zde pohybují. V dohledné době bude tato norma nahrazena jinými předpisy a právě v normě ČSN 33 2000-1 se tato myšlenka opět objevuje...

Cituji:
...ostatní el. zařízení, která nevyhovují platným el. předpisům a neohrožují bezpečnost, je dovoleno dále provozovat podle zvláštních provozně- bezpečnostních předpisů, ve kterých musí být uvedeny odchylky od uvedených norem.

Tedy jak vidíte, to co platilo v ČSN 34 3100, platí i v ČSN 33 2000-1, přičemž tato norma je harmonizovaná s evropskými normami. Vidím to jako velmi dobrou myšlenku jak zlegalizovat něco, co je na první pohled v rozporu s platnou normou ale potřebné pro provoz technologického zařízení. Také se v této normě zdůrazňuje, že dokumentace ke každému el. zařízení které je dokončováno, musí být dodáno. A při opravách a údržbách musí být doplňováno.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Drahanská vrchovina (ECDV)
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933