Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ECDV: Provozní slepota je šílená věc ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.03.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ECDV: Provozní slepota je šílená věc ...


ECDV: Provozní slepota je šílená věc ...
"Zima je nejvhodnější termín pro setkávání cechu. Elektrotechnické firmy mívají v tomto období méně práce a tak se najde zpravidla více času na vzdělávání." říká Jiří Grepl. Asi na tom bude něco pravdy, protože na VII. cechovním dnu ECDV v Boskovicích bylo opět velmi živo ...
Margita Boháčová, ze dne: 29.03.2007

Na VII. cechovním dnu ECDV v Boskovicích bylo opět živo. První kdo nás přivítal na tomto malém Ampéru byl "boskovický patriot" Karel Sychra. Říká o sobě, že je dělník elektrotechniky, ale my viděli, že je tak skvělý organizátor a příjemný průvodce.
Protože jsme přišli tak akorát, spěchali jsme s fotoaparátem zprvu přímo do sálu na zahájení. Na fotografii vidíte cechmistra Jiřího Grepla, který zahajuje VII. cechovní den.
Program byl zaměřen na elektrotechnické předpisy z pohledu každodenní praxe - František Kosmák, dále ochrana před bleskem a přepětím - Jiří Kutáč, OIP - poznatky z mimořádných událostí a inspekcí - Oldřich Vyroubal a další zajímavosti.

Z přednášejících Jiří Kutáč (DEHN + SÖHNE) překladatel normy ČSN EN 62 305 objasňoval všechny aspekty tohoto nového dokumentu.
František Kosmák svým očekávaným rétorickým výstupem opět nezklamal. Karel Sychra o něm říká "... nedívá se do not a je schopen poutavě vyprávět o zajímavých elektrotechnických zkušenostech a udržet pozornost posluchačů třeba celý den".
Jaroslav Slávik: "Snažíme se na cechovní dny dostat kvalitní odborníky a obsah přednášek s tématy:"

Jak víme, ECDV je zaměřeno na vzdělávací činnost. K tomu nám Karel Sychra řekl: "Podstatou je, aby si elektrikáři uvědomili, že se musí vzdělávat. Elektrotechnika je stále v pohybu! Já začínám u vnuků a říkám jim: učit se, učit se, učit se!" 
A na Drahanské Vrchovině to zjistili už dávno, protože posluchačů zde byla více jak stovka. Přesto v takovém množství neměli nouzi o pohodlí, což můžete zhodnotit ze záběru u "kafíčka".  Možná se to nezdá, ale i z vědeckého hlediska je pohoda při studiu velmi důležitá, protože zajišťuje trvalejší upevnění získaných poznatků.

V přestávkách oddechu čekalo na posluchače v předsálí na 25 vystavovatelů. K vidění byly jak produkty známých firem, novinky a překotné zlepšováky, odborná literatura ...zkrátka setkání s výrobci a příležitost položit spoustu otázek, získat odborné odpovědi a osahat si novoty.

Cechmistr Jiří Grepl byl námi taky na chvilku zastaven, aby řekl pár slov k cechu a akci samotné.
Konstatoval, že jsou taková první linie vzdělávání. Místním elektrikářům se novinky dostávají především prostřednictvím aktivit ECDV. Vzdělávací seminář upozorní, navede a posluchač následně zvolí další cestu za vzděláním. Ti, kterým naše základní informace o změnách nepostačují navštíví konference Solid Teamu.
K členské základně Jiří Grepl dodává, že se každoročně rozrůstá zhruba o pět nových členů. Největší členská základna se rekrutuje právě z Boskovic.

Ptali jsme se na název cechu Jaroslava Slávika. Proč zrovna cech "drahanské vrchoviny"? Jaroslav Slávik, bývalý inspektor IBP a cechmistr ECDV, nám dotaz objasnil "Cech je na území okresů Vyškov, Blansko, Boskovice, a proto, aby se dosáhlo neutrality, zvolili jsme pojmenování EC Drahanské Vrchoviny. Tedy název, v kterém jsou obsaženy spolupracující oblastní celky.

Měli jsme možnost také mluvit s některými vystavovateli a návštěvníky školení. Vystavovatelé hodnotili kladně účast posluchačů a elektrotechnici zase pochválili množství zajímavých informací, které pochytili během školení i od vystavovatelů. Spokojenost tedy vládla na všech stranách.
Doufám, že i vy jste rádi, že jste se s námi podívali na setkání ECDV.

A co víc?
Třeba tombola plná zajímavých cen. Vše bylo naaranžováno v rohové části přednáškového sálu snad proto, aby se měli všichni posluchači v závěru dne na co těšit. My jsme sice do losování zahrnuti nebyli, ale také jsme si něco cenného odnesli.

Máme pro vás fotogalerii!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Drahanská vrchovina (ECDV) - Příční 2, Boskovice - 776 212 931 - j.grepl@volny.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.