Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

BF #23.12: Jak dalece je dnes blízké pravdě tvrzení, že investice do AI zvýší její ROI?


Document Actions
BF #23.12: Jak dalece je dnes blízké pravdě tvrzení, že investice do AI zvýší její ROI?
V minulosti jsme své investice mohli naplánovat na několik let. Dnešní překvapující doba zkracuje tradiční předpověď spíše na měsíce. Stává se, že již za jediné čtvrtletí náš podnikatelský záměr vlivem nových technologií nebo aplikací založených na strojovém učení skončí. Prakticky nelze vyloučit žádnou oblast, které by se následky digitalizace nedotýkaly. Myslíte, že stále stačí se pouze zamyslet? Nebo k novodobému zamyšlení raději využít služeb strojového myšlení?
Miroslav Minařík, ze dne: 12.10.2023
reklama


V kavárně, kde jsem se setkal s vývojářem aplikace pro modelování budov, byl zvláštní ruch. Lidé kolem mě diskutovali o nových technologiích, umělé inteligenci a virtuální realitě. A já jsem si představoval, jak by vypadala budova navržená algoritmem.

Když se řekne "projekt domu", mnozí si představí stůl posetý plány, tužky a pravítka. Ale co když se všechny tyto nástroje stanou zastaralými? Co když návrh domu bude vytvořený v digitálním prostoru, kde budou data tvořit základní stavební kameny?

Pevná data, jako jsou normy a pravidla, budou sloužit jako základní rámec. Proměnná data, jako jsou rozměry a umístění, budou tvořit jedinečný charakter každého projektu. A vše bude probíhat v reálném čase, s možností okamžitého náhledu a změn.

Je fascinující představit si, jak by mohl vypadat svět, kde by projektanti mohli pracovat s daty stejně snadno, jako malíři s barvami. Kde by návrh domu mohl být vytvořený za několik minut místo týdnů. Kde by každý návrh byl jedinečný, ale zároveň by splňoval všechny normy a požadavky.

Ale co by to znamenalo pro tradiční projektanty? Měli by se obávat o svou budoucnost? Možná ano, ale možná ne. Nové technologie často přinášejí nové příležitosti. Projektant by mohl stát v centru tohoto nového světa, kombinovat svou kreativitu s daty a vytvářet něco úplně nového.

A co tiskárna A0? Možná se stane muzejním exponátem, připomínkou doby, kdy jsme byli omezeni fyzickým světem. Ale možná bude mít i nové využití. Třeba jako nástroj pro tisk 3D modelů našich budoucích domů.




Projektant elektrických zařízení
...  investice do AI v elektroinstalacích a řízení elektrických systémů může mít velký potenciál ... AI může pomoci optimalizovat návrhy a řízení elektrotechnických systémů ... může to vést k efektivnějšímu využití energie a snížení nákladů na provoz ... nicméně upozorňuj na potřebu pečlivého hodnocení návratnosti investice v konkrétní technologie, protože to může být závislé na mnoha faktorech ... zajímavý pohled na budoucnost projektování ... Digitalizace a strojové učení mohou zásadně změnit způsob, jakým projektujeme elektroinstalace ... Možná bychom měli začít více spolupracovat s vývojáři a datovými analytiky, abychom lépe pochopili, jak můžeme využít tyto nové technologie ve svém oboru ... pokud se návrhy budou dělat datově, může to znamenat, že budeme potřebovat méně manuální práce a více automatizace ...

Revizní technik elektrických zařízení
... použití AI může pomoci při identifikaci potenciálních rizik a problémů ... což už může být přímo součástí digitálního projektu ... AI alestejně nemůže plně nahradit lidskou revizi a dohled, zejména pokud jde o bezpečnostní aspekty ... pokud se budou návrhy dělat datově, pak očekávám i nové způsoby revizí ...

Elektromontér i údržbář
...vidím AI jako nástroj, který pomáhá při instalaci a údržbě elektrických systémů ... v podstat mi je jedno, co instaluji, pokud budu mít znalosti a technické podklady ... asi bych u elektrikářů zavedl smysluplné využívání mobilních zařízení ...

Ohledně otázek návratnosti investic do AI ostatní upozorňují na rychlý technologický vývoj a potřebu pružných strategií pro investice. Také důležitost provádění důkladné analýzy nákladů a přínosů v konkrétních situacích, protože investice do AI mohou být náročné a návratnost se může lišit od případu k případu. Celkově by všichni uznali potenciální výhody a možnosti, které digitalizace a strojové učení mohou přinést do konkrétní části oboru. Zároveň by si byli vědomi nutnosti dalšího vzdělávání a adaptace na nové technologie. A co vy?

Na další názory se ptáme jiných odborníků, kteří pracují v technické sféře, kde jsou přesné a rychlé informace důležité!






 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933