Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Projekty, EMC

eDEHN#25: Konstrukce jímačů od 20cm po 20 metrů

  • 10.06.2020
eDEHN#25: Konstrukce jímačů od 20cm po 20 metrů
Jímač, jímací tyč je součástí jímací soustavy, která se stará o bezpečné přijmutí výboje blesku a pomůže ho nasměrovat jímací soustavou k uzemnění. Konstrukce jímačů vypadá jednoduše, ale je velmi důležité zabezpečit to, aby jímač stál i po té, kdy zafouká vítr a jeho majitel se nebál každé větší bouřky. Jak to vše zařídit prakticky? Dnes není čas na pokusy. Při návrhu musíme vycházet z předchozích úspěšných řešení ...

eDEHN#24: Ochrana vývodu uzemnění, ochranný úhelník, trubka, nebo zaváděcí tyč?

  • 3.06.2020
eDEHN#24: Ochrana vývodu uzemnění, ochranný úhelník, trubka, nebo zaváděcí tyč?
Vývody uzemnění jsou součástí ochrany před bleskem a zajišťují bezpečné propojení nadzemní části jímací soustavy a uzemňovací soustavy. Tato část hromosvodu je vystavená extrémním podmínkám nejenom ze strany přírodních podmínek, ale i od lidí, kteří mohou tomuto spoji mechanicky vědomě nebo nevědomě škodit. Při návrhu a instalaci hrají pro celkovou životnost a odolnost této části instalace detaily, které pokud se zanedbají..

eDEHN#21: Předjištění svodičů bleskových proudů a přepětí

  • 13.05.2020
eDEHN#21: Předjištění svodičů bleskových proudů a přepětí
Je nutné svodiče bleskových proudů a přepětí předjistit? Na co si dát pozor a jaké chyby děláme v projektové dokumentaci. Osazujeme při výrobě rozvaděče svodiče správně? V této přednášce se dozvíme, jaká úskalí na nás čekají v případě aplikace předjištění u svodičů bleskových proudů a přepětí.

eDEHN#13: Doporučení správné instalace FVE

  • 21.04.2020
eDEHN#13: Doporučení správné instalace FVE
Nedodržení technických norem při instalaci elektrárny může způsobit škody za miliony. Tak tomu bylo i v rozebíraném případu - sporu mezi zhotovitelem (dodavatelem) fotovoltaické elektrárny (FVE) a jeho zákazníkem. Jedná se téměř o modelový příklad odpovědnosti zhotovitele za vady FVE a za škodu způsobenou těmito vadami. Vyvstalo v něm několik otázek, v nichž by měl mít jasno každý, kdo zvažuje nákup FVE na klíč.

eDEHN#2: Jak ochránit technologie v kovovém plotě před bleskem

  • 25.03.2020
eDEHN#2: Jak ochránit technologie v kovovém plotě před bleskem
Nemusí jít nutně o plot s ostnatými dráty pod napětím několika kilovolt. Zcela běžným jevem jsou komunikační technologie (EZS, kamery, senzory), nebo různé pohony vrat, dveří, rolet, které při zásahu bleskem s největší pravděpodobností nepřežijí. Jak taková zařízení chránit, pokud je kovový plot svou konstrukcí dobrým jímačem? Problematiku ochrany před bleskem popsal ve vysílání K2K Jan Hájek jehož reprízu uvidíte zde!

Ochranné prostory ... Daniel Anděl z ILPC 2020

  • 12.03.2020
Ochranné prostory ... Daniel Anděl z ILPC 2020
Podívejte se na celou přednášku Daniela Anděla, ve které se zaměřuje na určení ochranných prostor. Zmíní časté chyby projektantů při návrzích projektové dokumentace. Prozrazuje, jak přistupovat k ochrannému prostoru a posunu valící se koule. Dozvíte se také o datových ochranách, svodičích přepětí pro datové sítě, kde nalézt montážní návody, nebo výkresy v dvg formátu. Proč navrhovat ochranu před bleskem v 3D? Co vše souvisí s nasazením ochrany přepětí na datových vedeních?

ILPC 2020: Záznam přednášky Jana Hájka z února

  • 4.03.2020
ILPC 2020: Záznam přednášky Jana Hájka z února
Jan Hájek hovořil o ochraně před bleskem a přepětím. Kapitoly jeho přednášky si připravil podle předchozího zájmu členů ILPC. V záznamu se bude řešit ochrana kontejnerových staveb a ochrana technologií umístěných na plotě. Podrobně je rozebrána konstrukce a funkce svodičů bleskových proudů. Už jste od někoho slyšeli výraz "ekonomická návratnost" jímací soustavy?

JSS: Paneláky prý nejsou z železobetonu

  • 24.01.2020
JSS: Paneláky prý nejsou z železobetonu
Panelové domy tyčící se v mnohých městech jako hrobečky budování socialistické vlasti nám také připomínají, že vše nemusí být vždy tak samozřejmé, jak zvenčí vypadá. V dobách horlivé výstavby, kdy se plnily plány minimálně na 100% se naopak na určitě 100% nikdo nezabýval pospojením kovových částí takových staveb. Tato nadčasovost tehdejších norem se bohužel dnes již řešit musí. Většinou se také řeší, tedy pokud někdo přizná, že legendární "zlaté české ručičky" nebyly vždy z "mnoha karátového zlata" ...

JSS: O pospojování a spojení zemniče hromosvodu s uzemněním instalace

  • 3.01.2020
JSS: O pospojování a spojení zemniče hromosvodu s uzemněním instalace
Představa o kvalifikovaném odborníkovi je taková, že neříká: "to se tak dělá, norma předepisuje" ale sám ví, co jeho zásah způsobí. Pokud strávíte na střechách domů určitý čas, lidí, kteří tam instalují technologie bez důležitých souvisejících znalostí potkáváte mnoho. Proto se nezřídka objevují smluvní ujednání mobilních operátorů o provozu cizích technologií v blízkosti jejich BTS. Ovšem na rodinných domech se mohou majitelé sami rozhodnout, jak svůj objekt zlikvidovat ...

#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody

  • 16.12.2019
#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody
Nejen na českém trhu se objevuje technická anomálie nazývaná ESE. Technický svět se na rozdíl od obchodního světa neřídí politickými, náboženskými, nebo emotivními rozhodnutími. Správná technická rozhodnutí jsou založena na ověřených, řekněme tvrzeních uznávaných odborníků. Situace s instalací aktivních hromosvodů je již dlouhá léta kontroverzní činností. A i přes dloholeté snahy docílit jednoho finálního, rozhodujícího judikátu, stále se to nedaří. Podívejme se na sousední Německo, které tiše následujeme i přes to, že chceme zůstat sami sebou. Je případ ESE projevem vzdoru nebo spíše českého legislativního nepořádku?

JSS: O výpočtu dostatečné vzdálenosti podle ČSN 34 1390

  • 22.11.2019
JSS: O výpočtu dostatečné vzdálenosti podle ČSN 34 1390
Ten, kdo cestuje po oblastech, kde platila ČSN 34 1390, tak ví, že výpočet dostatečných vzdáleností zůstávalo především jako přání této normy. Dodnes se ještě můžeme setkávat s živými legendami hlásající vzdálenosti dle osobních algoritmů. Ale skutečnost, že se tato znalost prosazovala, zůstává v archívu TIČR. Opravdu u zkoušek na revizního technika musel správný postup výpočtu zaznít z úst přezkušovaného. Ale i přes tuto skutečnost vidíme na mnohých praktických realizacích často neuvěřitelné kombinace ...

Dobrý důvod proč chránit datové vedení proti bleskovým proudům a přepětí

  • 20.11.2019
Dobrý důvod proč chránit datové vedení proti bleskovým proudům a přepětí
Každý silnoproudař je tak nějak změřený na svou hladinu napětí a slaboproudým spektrem často opovrhuje. Ovšem stejně jako v minulosti, i dnes v době digitalizace a internetu věcí je nutné senzory ovlivňující chod různých zařízení chránit. Které typické slaboproudé rozvody mohou způsobit přepětím nežádoucí výpadek technologické linky, serveru, dohledového systému, či podobného stěžejního zařízení? Toto téma se otvírá proto, že se velice často vyskytuje zpochybňování ochrany souvisejících slaboproudých vedení před přepětím. Jak názorně demonstrovat důležitost zajištění funkčnosti ovládacích vedení?

JSS: O znalostní náročnosti při volbě počtu svodů

  • 1.11.2019
JSS: O znalostní náročnosti při volbě počtu svodů
Určit počet svodů hromosvodu není pouze odpovědný úkol, ale také riziko, které každý, kdo navrhuje projekt podstupuje. Menší počet svodů, nižší cena ochrany, ochrana nedostatečná, nebo druhý extrém větší počet svodů, vyšší stupeň ochrany, ale také i vyšší cena ochrany. Jak počet svodů vztažených k 34 1390 komentuje Jan Hájek? Apropo víte, že dodavatelům aktivních hromosvodů stačí každopádně jediný svod? Je pro vás relevantní zkušenost nebo platnost fyzikálního zákona?

Ochrana elektroniky internetu věcí před bleskem a přepětím

  • 18.09.2019
Ochrana elektroniky internetu věcí před bleskem a přepětím
Nárůst elektroniky s pohledem na Moorův zákon není předvídatelný, ale naprosto logický. Podnikatelé v průmyslové výrobě stojí v současné době před jednou z největších existenčních výzev. Tak jak na pracovním trhu ubývá lidí ochotných pracovat v průmyslu a z toho zbytku, který zbývá ještě odsává státní administrativa a nově vznikající služby, pokládá si každý výrobce otázku. Jak zajistit nárůst výroby, anebo alespoň udržet současnou úroveň s dosavadním počtem pracovníků při perspektivě jeho poklesu?

JSS: Co bylo potřebné znát ze staré normy pro lepší pochopení ČSN 62 305?

  • 17.05.2019
JSS: Co bylo potřebné znát ze staré normy pro lepší pochopení ČSN 62 305?
Zajímalo nás, které části staré 34 1390 bylo nutné dobře znát, aby nám nová 62 305 byla pochopitelnější. Kudy chodím, tudy slyším buď o jednoduchosti a dostatečnosti staré ČSN 34 1390, nebo naopak o složitosti a naprosté zbytečnosti nové ČSN EN 62 305. Po tolika letech od vydání platné normy stále někdo nechápe a nezná její význam? Jsou opravdu autoři této EN normy tak nesvéprávní? Nebo se máme spíše sami pozorně začíst do již vydaných řádů technických doporučení? Odpověď Jana Hájka mne překvapila.
FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933