Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Dobrý důvod proč chránit datové vedení proti bleskovým proudům a přepětí


Document Actions
Dobrý důvod proč chránit datové vedení proti bleskovým proudům a přepětí
Každý silnoproudař je tak nějak změřený na svou hladinu napětí a slaboproudým spektrem často opovrhuje. Ovšem stejně jako v minulosti, i dnes v době digitalizace a internetu věcí je nutné senzory ovlivňující chod různých zařízení chránit. Které typické slaboproudé rozvody mohou způsobit přepětím nežádoucí výpadek technologické linky, serveru, dohledového systému, či podobného stěžejního zařízení? Toto téma se otvírá proto, že se velice často vyskytuje zpochybňování ochrany souvisejících slaboproudých vedení před přepětím. Jak názorně demonstrovat důležitost zajištění funkčnosti ovládacích vedení?
Komerční sdělení, ze dne: 20.11.2019


Nikdo si v dnešní době nemůže dovolit výpadek příjmů jenom kvůli problémům způsobeným přepětím. Proto jsou svodiče bleskových proudů na napájecí sestavě standardem, o kterém se nediskutuje. Bohužel se stále setkáváme s mnoha aplikacemi, kde jsou sice nainstalované svodiče bleskových proudů a přepětí na silové části elektroinstalace, ale je zcela opomenuta ochrana datových vedení. Je nutné si uvědomit, že pokud dochází k poškození různých zařízení vlivem přepětí, tak drtivá část elektroniky byla zničena právě díky zanedbání ochrany na datovém vedení.

Za dobu mé praxe se mi už několikrát stalo, že jsem byl pozván na místo poškození ke zhodnocení celé události a návrhu opatření, aby se problém již neopakoval. Po zjištění stavu instalace jsem narazil na absenci svodičů přepětí typ 3 a neomluvitelné opomenutí datových ochran na vstupu do objektu. Již mnoho let je požadavek na nasazení datových ochran uveden v normě ČSN EN 62305-4 ed.2 ochrana elektrických a elektronických systémů. Zkoušení, značení a zařazení do jednotlivých kategorií u datových ochran pak odpovídá normě ČSN 61643-21. Nejhorším stavem pro datové vedení v objektu je jeho fatální poškození vlivem přepětí. Je důležité si uvědomit, že vlivem přepětí může také docházet i k chybovým hláškám a pádům systému.


Příklad ochrany části systému EZS
Pro větší náhled kliknout!


Systém EZS / EPS
Jedním z takových příkladů může být systém EZS/EPS instalovaný v objektu. Tyto systémy pro detekci a signalizaci vloupání či požáru mají aktivně ohlašovat nebezpečnou situaci a při absenci nebezpečí být pasivní. Chybné funkce těchto systémů jsou obtěžující a hlavně drahé. Jedním z faktorů způsobující zbytečné náklady, může být poškození některé z částí systému vlivem přepětí. Aplikací svodičů bleskových proudů a přepětí je možné eliminovat nežádoucí falešné poplachy. Koordinované ochrany předchází destrukci systému a minimalizují poškození atmosférickými výboji, resp. přepětím a zvyšují jejich spolehlivost.


Příklad instalace univerzálního svodič pro sítě Ethernet
Pro větší náhled kliknout!

Síť Ethernet
Dalším příkladem může být nejrozšířenější technologie sítí LAN tzv. Ethernet. Zařízení IT může být poškozené vlivem přepětí a mohou způsobovat rušení, nebo vykazovat úplné poškození. Důsledkem toho pak mohou být delší výpadky provozu ostatních zařízení a systémů. Pro dostupnost a spolehlivost IT zařízení jsou proto nutné nejen zálohované napájení a pravidelné zálohování dat, ale také ochrana proti přepětí. Pro účinnou ochranu před přepětím je nezbytné koordinovat jednotlivá opatření pro různé systémy mezi odbornými profesemi elektro a IT za spoluúčasti výrobce přístrojů. U rozsáhlejších projektů je tedy nezbytné angažovat odborníky znalé této problematiky.
         


Příklad instalace univerzálního svodič pro sítě Ethernet
Pro větší náhled kliknout!

Anténní systémy
Posledním příkladem je běžná instalace anténního systému na střechu objektu. Uchycením antény na anténní stožár celá problematika ochrany před bleskem začíná. Samozřejmostí musí být požadavky zahrnující ochranný prostor a přeskokové vzdálenosti. Je nutné si uvědomit, že i při zajištění všech opatření je zapotřebí dle normových hodnot osazení koaxiální ochrany na vstupu do objektu, konkrétně na rozhraní zón LPZ0-LPZ1 a vyšších. Pouze osazením takové ochrany zajistíme bezpečné vyrovnání bleskového proudu na koaxiálních vedeních. Je také nutné zohlednit délku vedení a následnou instalaci ochrany na vstupu a před koncovým zařízením. 
 


Příklad ochrany koaxiálního vedení na vstupu do objektu
Pro větší náhled kliknout!

Funkce LifeCheck
Při výběru běžné datové ochrany je nutné si uvědomit, jaké funkce uvedený produkt nabízí a zda mi při jejím případném vybavení nedojde k přerušení přenosu signálu. Jednou z výhod je možnost výměny poškozeného modulu bez nutnosti pracného rozšroubování spojů. Zásadní výhodou v rozsáhlých aplikacích je nasazení systému LifeCheck.


Příklad ochrany koaxiálního vedení na vstupu do objektu
Pro větší náhled kliknout!

Tento systém informuje o stavu sledované datové přepěťové ochrany a umožňuje včasnou informaci odpovědné osobě, že je nutný servisní zásah. V rozsáhlé aplikaci tedy nedojde k nečekanému přerušení toku informací a ztrátě kontroly nad zařízením, ale je možné stáří svodiče bleskových proudů a přepětí podchytit a zajistit výměnu včas, bez přerušení chodu aplikace a tím i snížení nákladů.


Příklad ochrany koaxiálního vedení na vstupu do objektu
Pro větší náhled kliknout!


Daniel Anděl, DEHN Česká republika

Více o ochranách datových vedení v redakční knihovně hledejte zde!



Pokud pracujete v oboru,
máte možnost si zažádat o
Katalog ochrany datových vedení DEHN

níže uvedeným formulářem!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933