Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

DCRK, malý génius


Document Actions
lovato_dcr_13.jpg
Firma Lovato uvádí v druhé polovině letošního roku na trh koncepčně zcela novou řadu regulátorů DCRK. Označení malý génius možná zní provokativně, ale nový přístroj si ho podle našeho názoru zaslouží.
ze dne: 2.09.2003
reklama


Lovato je v oboru kompenzace na světovém i českém trhu dlouhodobě známé. Patří mezi významné výrobce kompenzačních regulátorů a speciálních kompenzačních stykačů. Jen na českém trhu jsou v provozu stovky rozváděčů s regulátory DR, DRC, DCRA a DCRE.
Základní vlastností kompenzačního regulátoru je vyhodnocení účiníku a jeho regulace připojováním a odpojováním kondenzátorů.

 

Nový regulátor DCRK překračuje toto zažité schéma a nabízí analýzu a měření parametrů sítě, monitorování a vyhodnocování provozních stavů včetně měření teploty v rozváděči, detekci hrozících havarijních situací a jejich signalizaci, komunikaci a nastavení na osobním počítači, testování kompenzačního rozváděče pomocí počítače a řadu dalších funkcí. Jednotka má vestavěné ochrany proti proudovému přetížení kondenzátoru, přepětí na kondenzátoru, zvýšená teplota v rozváděči a odpojení stupňů při ztrátě napětí.

Regulátory DCRK existují ve čtyřech provedeních:

96X96mm DCRK5 (5 stupňů)
96X96mm DCRK7 (7 stupňů)
144X144mm DCRK8 (8 stupňů)
144X144mm DCRK12 (12 stupňů)

Regulátor DCRK měří cosφ aktuální stav a maximum L - L napětí, aktuální stav a maximum proudu, Δkvar a ∑kvar, aktuální stav a týdenní průměr účiníku, přetížení kondenzátorů % a jeho maximum , aktuální stav a maximum teploty rozváděče.

Měření vyhodnocované speciálním algoritmem zjišťuje skutečnou efektivní hodnotu proudu nebo napětí i za přítomnosti harmonického zkreslení. V opačném případě by regulátor reagoval na nepravdivou hodnotu účiníku.

Cosφ je hodnota cosinu úhlu posuvu mezi napětím a proudem.
Regulátory DCRK dokážou přesně měřit tento fázový posuv i v případě přítomnosti harmonického zkreslení průběhu proudu a napětí.
Účiník (P.F.) nebo celkový účiník (TPF) je poměr mezi činným (W) a zdánlivým výkonem (VA). V systému bez harmonického zkreslení se
účiník rovná hodnotě cosφ. Za jiných podmínek je účiník menší než cosφ. Úkolem kompenzačních zařízení je regulace cosφ na požadovanou hodnotu, aby bylo dosaženo co nejlepšího účiníku.

 

Průměrný týdenní účiník se vztahuje k posledním 7 dnům činnosti DCRK.
Počítá se stejným způsobem jako u dodavatele elektřiny, že se spotřebovaná činná a jalová energie ukládá do vnitřní paměti DCRK. Tato hodnota je proto skutečným ukazatelem účinnosti celého systému pro kompenzaci jalové energie.

Při zapnutí regulátor DCRK identifikuje průtok proudu proudovým měřícím transformátorem.

To zabraňuje přehození svorek měřícího transformátoru během instalace. U kogenerací, kde se musí regulovat ve všech 4 kvadrantech, je nutné směr připojení proudového transformátoru nastavit ručně.

Řídící algoritmus zajišťuje maximální redukci počtu sepnutí. Nastavení se provádí přesným způsobem a ne následnými pokusy.

Redukce počtu sepnutí podstatně snižuje zatěžování kondenzátorů a stykačů.
Prostřednictvím sledování provozního času jednotka DCRK zajišťuje stejnoměrné zatěžování kondenzátorů stejné kapacity. Vyvážený provoz jednotlivých stupňů prodlužuje životnost a výkonnost kondenzátorů i stykačů.
DCRK má navíc funkci automatického dolaďování. Ta spočívá v trvalé kontrole výkonu na jednotlivých stupních. V případě přepětí nebo nadproudu na stupni se všechny příslušné výkonové parametry automaticky přepočítávají. To umožňuje jednotce DCRK, aby rychle a výkonně pracovala s menším počtem a rychlejšími operacemi.

Přetížení kondenzátoru může být způsobeno vysokou hodnotou napětí nebo častěji vysokým obsahem harmonického zkreslení. Průběh napětí se analyzuje speciálním algoritmem, který počítá přesné procento proudu protékajícího kondenzátory.Jakmile dojde k překročení nastavené meze proudového přetížení, kondenzátory jsou odpojovány v čase nepřímo úměrném překračované mezi. THD (Total Harmonic Distortion = celkové harmonické zkreslení) se nemění s kmitočtem vyšších harmonických, proto není indikátorem přetížení kondenzátoru!

5% 5th HARM
U THD = 5%
CAP OVRL =

5% 7th HARM
U THD = 5%
CAP OVRL = 105.5%

5% 11th HARM
U THD = 5%
CAP OVRL = 114.5%

5% 13th HARM
U THD = 5%
CAP OVRL = 120%

Regulátor DCRK obsahuje vnitřní teplotní senzor, který sleduje teplotní změny v rozváděči.

Hodnota teploty se zobrazuje na displeji a maximum se ukládá. Při nastavování parametrů je možné využít teplotní meze ke spínání relé pro ovládání ventilačního systému. Je také možné nastavit vyšší mez pro generování alarmu přehřátí.

Když je továrna vybavena kogeneračním systémem, znamená to, že za určitých podmínek se energie importuje (spotřebovává) a za určitých podmínek se exportuje (generuje).

Za těchto okolností se úhel posuvu mezi napětím a proudem může pohybovat mezi 0° a 360° (4 kvadranty), takže je nutné také DCRK odpovídajícím způsobem naprogramovat. Je možné nastavit dvě nezávislé hodnoty cosφ, jednu pro importovanou a druhou pro exportovanou energii.
Při práci s kogeneračním zařízením nelze použít automatické rozpoznávání chybného připojení proudového transformátoru.

Výrobce rozváděčů pro kompenzaci jalové energie může nastavit všechny parametry DCRK s výjimkou hodnoty primáru proudového transformátoru, protože to závisí na použitém typu v el.rozvodu koncového zákazníka.V tomto případě se během instalace systému po připojení regulátoru objeví na displeji blikající „ CT „, což znamená že proudový transformátor není naprogramován. Pouhým výběrem správné hodnoty z nabídky a uložením do paměti pomocí jedné klávesy se umožní zahájení práce regulátoru.

Automatické nastavení vlastní jednotky umožňuje instalaci regulátorů DCRK bez nutnosti programování jakýchkoliv parametrů. Jednoduše stisknutím dvou kláves může uživatel uvést regulátor do provozu.

Aktivace bezpečnostní funkce uzamknutí kláves se provádí pomocí kombinace kláves. Po naprogramování dojde k uzamknutí následujících operací:
• Přístup k nastavení parametrů
• Změna nastaveného cosφ
• Změna pracovního režimu (AUT/MAN)
• Vymazání maximálních hodnot Všechna měření jsou nicméně nadále přístupná.

Použitím softwaru DCRK SW a převodníku TTL/RS-232 je možné provést rychlé nastavení regulátoru na osobním počítač. Sníží se tak možný počet chyb v nastavení parametrů.

Parametry naprogramované na DCRK lze také ukládat v osobním počítači a v případě rychle nakopírovat do neomezeného počtu dalších regulátorů, které vyžaduje stejné naprogramování.

Pomocí softwaru je samozřejmě možné i uživatelské nastavení alarmů, automatické testování instalovaného kompenzačního výkonu s možností vytištění zkušebního protokolu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933