Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Slovenský cech elektrotechniků


Document Actions
skvlaj.gif
Na Slovensku byl loni založen cech. Pokud chcete vědět o čem má být cech, pak vězte, že sousedé Slováci to umí lépe definovat než my v Česku. Přiznejme si, že je stále nutné se učit!
Miroslav Minařík, Vladimír Kesegh, ze dne: 17.12.2002
reklama

Cech, který vznikl, za plného podvědomí o legislativních nástrahách, za silné podpory slovenských odborníků. S pravidelným časopisem a internetovou komunikací. Uvedený text je přeložen v nezměněné podobě ze Slovenštiny.

Cechovní časopis pro elektrotechniky.

Cechovní společenstva, tak jako v minulosti, tak i dnes se stávají významným reprezentantem živnostníků, kteří se sdružují v profesních ceších. Cechovní společenstva mají nezastupitelnou úlohu v regionální hospodářské politice a pomáhají řešit problémy mezi svými členy a místní samosprávou, popř. státní správou.Cechovní společenstva mají jednoznačnou úlohu prosazovat zájmy nejpočetnější skupiny zaměstnavatelů ve státě t.j. živnostníků, malých a středních podnikatelů. Mimořádně závažnou úlohu cechů je neustálá péče o vzdělávání, odborný růst členů a sledování nejnovějších poznatků ve své profesi.

Cechovní časopis pro elektrotechniky.

Jedním takovým profesním společenstvem, které vzniklo právě za účelem  prosazování oprávněných zájmů živnostníků a podnikatelů v elektrotechnice, je Cech elektrotechniků Slovenska. Tento se hned po svém vzniku začlenil do Slovenského živnostenského svazu, který sdružuje 26 cechovních společenstev, které dohromady slučují několik tisíc živnostníků a podnikatelů. Cech elektrotechniků Slovenska má pak možnost účinně prosazovat zájmy svých členů prostřednictvím Slovenského živnostenského svazu a Asociace zaměstnavatelských svazů.
Každý živnostník nebo podnikatel v elektrotechnice má svobodnou volbu zda vstoupí do do Cechu elektrotechniků Slovenska a bude se tak aktivně podílet (i když pouze svým členstvím v cechu) na prosazování oprávněných zájmů elektrotechnické obce na Slovensku, nebo aktivity přenechá jiným zájmovým skupinám, které budou na něm parazitovat a udržovat jej ve stálé nejistotě aby byl lépe ovladatelný. Vždyť co je lehčí než udržovat živnostníky ve stále nejistotě, napětí a tím je ovládat? Dá se to dělat i tak, že se často mění zákonné podmínky podnikání, vydávají se technické normy, které jsou nekvalitní a někdy i nerealizovatelné, nebo vzniknou parazitující "samosprávní organizace" (např. komory), které dostanou ze zákona moc prověřovat a zpoplatňovat živnostníky. Každý ať si sám doplní to, co nebylo napsáno.
Živnostníci, malí a střední podnikatelé si u nás musí uvědomit, že v každé vyspělé společnosti živnostníci, malí a střední podnikatelé tvoří podstatnou část tzv. "středního stavu", který zaměstnává 60% až 70% obyvatelstva, odvádí státu podstatnou část daní a podílí se nejvyšší měrou na tvorbě národního důchodu. Na Slovensku postavení středního stavu tomu neodpovídá, dokonce jej takto nikdo nevnímá, protože se nedokáže organizovat v masovém měřítku a tak bojovat o svůj vliv a svoje práva ve společnosti.

Je životně důležité pro živnostníky a podnikatele se konečně organizovat a účinně čelit prosazováním zájmů různých zájmových skupin, které chtějí parazitovat na živnostnících a podnikatelích, dokonce s podporou zákonů a všeobecně závazných nařízeních, které si účelově navrhují a prosazují přes některé své spřízněné poslance.
Vážení přátelé, kolegové elektrotechnici, živnostníci a podnikatelé, pokud ve vás tyto řádky vzbudily pozornost nebo rozdmýchaly jiskřičku vzdoru a chuti vzít své věci do svých rukou, bojovat za svou věc, jste vítáni v řadách členů Cechu elektrotechniků Slovenska.

Společnými silami dokážeme i nemožné, nebo se o to alespoň pokusíme.

Ing.Vladimír Kesegh předseda představenstva
Cechu elektrotechniků Slovenska +421 905 547 341

Výška ročních členských příspěvků
Cechu elektrotechniků Slovenska pro rok 2001 ve Slovenských korunách.

Výška ročního příspěvku byla určená ve smyslu přijatých stanov usnesením ustavujícího sněmu takto:

členové s počtem do 4 zaměstnanců 2.000 Sk
členové s počtem od 5 do 10 zaměstnanců 3.000 Sk
členové s počtem od 11 do 20 zaměstnanců 5.000 Sk
členové s počtem od 21 do 50 zaměstnanců 6.000 Sk
členové s počtem nad 50 zaměstnanců 7.000 Sk
zaměstnanci (učni) za osobu 400 Sk
Po úhradě členského příspěvku na příslušný rok se přihlášení kandidáti k členství v cechu stávají členy cechu a následně dostanou osvědčení o členství v cechu..

Po přečtení této výzvy, můžeme zpytovat naše dosavadní vědomí o této problematice v Česku a určitě se s názorem ztotožníme. Co vy na to? Reagujte v níže uvedené diskuzi.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933