Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Švihák, švec a lokaj


Document Actions
Švihák, švec a lokaj
Na ulicích už hořely plynové svítilny, ale v domech bylo tma jako dřív. K osvětlování bytů byl plyn příliš drahý. Ale olejové lampy a lojové svíčky hořely špatně. Vypráví se, že ... (STP 1/12)
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.03.2006
reklama

ŠVIHÁK, ŠVEC A LOKAJ
Na ulicích už hořely plynové svítilny, ale v domech bylo tma jako dřív. K osvětlování bytů byl plyn příliš drahý. Ale olejové lampy a lojové svíčky hořely špatně.
Vypráví se, že na stole spisovatele Bělinského stála olejová lampa, on však ji nikdy nerozsvěcoval, protože nesnesl zápach hořícího oleje. Pracoval vždy při dvou svíčkách.
Úkol nalézt novou, lepší hořlavinu k svícení nebyl ještě vyřešen.
A tu místo aby hledali nové látky, pokoušeli se zlepšit staré.
Objevili, že z měkkého, na omak mastného loje dají se vyrábět krásné tvrdé svíčky, od nichž se nemažou ruce, svíčky, které se při hoření zbytečně nerozpouštějí a nečoudí.
K tomu je třeba lůj jenom vyčistit, nebo správněji, oddělit z něho tu nejlepší, nejtvrdší součást - stearin.

Lůj je složen z několika látek: z glycerinu a z mastných kyselin. Mastné kyseliny však nejsou všechny stejné. Některé jsou tuhé, to je stearin, a jiné jsou měkké, to je olein.
Aby se z loje získal stearin, musí být odtud nejdříve odstraněn glycerin. Proto se lůj nahřívá s vodou a s kyselinou sírovou.
Mastné kyseliny pak vyplouvají na povrch a glycerin s rozředěnou kyselinou sírovou zůstává u dna. Pak se stearin odděluje v lisech od oleinu. Nakonec zbývají tvrdé destičky stearinu. A ty už je třeba jen roztavit a ulít z nich svíčky.
Stearinové svíčky byly vynalezeny ve Francii. Brzo pak se po celé Evropě zřizovaly továrny na stearin.


Argandův hořák a čepička se štěrbinou

I v Rusku, v Petrohradě, byla založena taková továrna - Něvská  stearinka.
Nové svíčky - byly přijaty s nadšením.
Jak jinak je mohli uvítat?
Stačilo jen srovnat je s lojovými a voskovými svíčkami.
O prvních stearinových svíčkách vypravuje V. Perovskij, bratr ruské revolucionářky S. Perovské:

"V té době byly pokoje večer osvětlovány lojovými svíčkami, i hráčům se na karetní stolek stavěly takové svíčky; k odstraňování ohořelých knotů ležely na podnose zvláštní klíšťky. Často byla celá souprava ze stříbra.
Při takových svíčkách jsme večer sedávali ve svých pokojích a pracovali.
Otec jezdíval služebně do Petrohradu a jednou odtud přivezl novinku - plnou bednu stearinových svíček.
Při našem nejbližším svátku, 4. prosince, o matčiných jmeninách, byl u nás uspořádán ples s hudbou a tancem. Všechny pokoje i taneční sál byly jasně osvětleny lustry a svícny se stearinovými svíčkami - vzbudilo to neobyčejný dojem - a na slavnosti bylo mnoho hostů."

V jednom starém časopise je nakreslen takovýhle obrázek:
Uprostřed si hrdě vykračují dvě stearinové svíčky, je to překrásně oblečený pán a dáma s velkými svícemi na hlavách. Napravo je lojová svíčka na hlavě špinavého ševce. Lůj mu kape na roztrhané šaty, visí mu ve střechýlech z nosu. Nalevo je lokaj s voskovou svíčkou na hlavě a s dlouhou holí v ruce. Takových holí bylo třeba k rozsvěcování visacích lamp.
Lojovka i voskovice hrozně čadí, kdežto stearinové svíčky hoří čistým a jasným plamenem.
K pochopení té karikatury je třeba vědět, že v té době pokládali lokaje a ševce za lidi, kteří stojí mnohem níž než nějaký hloupý švihák.

STP1/12: Michail Iljin, Praha 1955

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933