Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Při světle plynu a petroleje


Document Actions
Při světle plynu a petroleje
Před sto lety plynuly smutně večery při slabém světle lojovek nebo olejových lamp. Čtení bylo obtížné a knihy, jež byly tištěny drobným písmem, vůbec nebylo možno číst ... STP 1/10:
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.02.2006
reklama

PLYNÁRNA VE SVÍCNU
Před sto lety plynuly smutně večery při slabém světle lojovek nebo olejových lamp. Čtení bylo obtížné a knihy, jež byly tištěny drobným písmem, vůbec nebylo možno číst.
Když rozsvítili lampu, hořela chvíli dobře, avšak už za hodinu začala pomaličku hasnout. Těžký řepkový olej knotem špatně stoupal, a proto knot jen doutnal. Po dvou hodinách bylo třeba lampu znovu zapálit.
Začali přemýšlet, čím by nahradili olej.
A tu se místo oleje objevila nová hořlavina.


Stará olejová lampa

Před tisíci lety nahradili dřevo, totiž louč, tekutým olejem.
Tentokrát použili místo tekutého oleje plynné látky - svítiplynu.
Jak je však možné zapálit v lampě plyn a odkud ten plyn vlastně je? Uhasíte-li svíčku, uvidíte pramének bílého kouře, který vystupuje nad knotem.
Ten kouř se dá někdy zapálit sirkou. Za příznivých podmínek se plamen přenese po kouři se sirky na knot a svíčka se znova rozhoří.

Svíčka - to je vlastně maličká plynárna. Nahříváme-li stearin nebo lůj, nejdříve taje a pak se mění v plyny a páry, které vidíme, když jsme sfoukli svíčku.
Hořící plyny a páry - to je plamen.
Totéž se děje v lampě. Olej nebo petrolej se mění v plyny a páry, jež shoří, tvoříce přitom plamen.

STP1/10: Michail Iljin, Praha 1955

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933