Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Projektanti budou muset zahrnout nové požadavky na požární zabezpečení již ve fázi návrhu. Budou potřeba detailnější plány a dokumentace, aby bylo zajištěno splnění všech požárních norem. Montážní práce budou časově náročnější a nákladnější. Budou ...
  • Poškozený pracoval na stavbě, když ztratil rovnováhu a spadl do nechráněné šachty, což mu způsobilo vážné zranění. Všichni si uvědomili, že i pád z menší výšky může mít katastrofální následky, a začali dávat větší pozor. Určitě by díky lepšímu ...

Jak je to asi s "podnikavým osmičkářem"? - Melen (3.6)


Document Actions
Jak je to asi s "podnikavým osmičkářem"? - Melen (3.6)
Jak dál s odbornou způsobilostí v elektrotechnice, aneb potřebujeme ještě vyhl. č. 50/1978 Sb?Díl 3. Provokativních otázek, a o to víc provokativních odpovědí, aneb víme vůbec o čem hovoříme, když mluvíme o vyhrazených technických zařízeních a s nimi spojenými otázkami (podnikání v elektrotechnice, odborná způsobilost v elektrotechnice a projektování elektrických zařízení)?
Jaroslav Melen, ze dne: 7.10.2005
reklama

Otázka 5.
Představ si čtenáři další situaci, kdy podnikatel splňoval výše citovaný požadavek Vyhlášky, od ITI Praha získal oprávnění a od živnostenského úřadu živnostenský list a již podniká. Co udělá takový náš podnikatel v okamžiku, kdy skončí, lhostejno z jakého důvodu, pracovní poměr „osmičkáře“? Přestane podnikat?
Odpověď
Ani náhodou. Bude podnikat dál.

Otázka 6.
Co může udělat IBP když „navštíví“ tohoto podnikatele?
Odpověď
Ano správně, může mu za objektivní porušení § 12 odst. (4) Vyhlášky uložit podle § 6 odst. (2) písm. b) zákona o SOD sankci (pokutu až do částky 500 000 Kč).

Jinými slovy, v dnešní době by se dalo ustanovení § 12 odst. (4) Vyhlášky chápat:

  • a) pro ty kteří chtějí začít podnikat jako stimulační pro nepodnikání
  • b) pro ty co již podnikají jako nástroj „aktivní politiky zaměstnanosti“ a současně jako nástroj pro snižování produktivity práce.

Navíc náplň zkoušek, stejně tak jako pravidelného přezkušování nemá nic společného s ověřováním schopností zkoušeného pracovat samostatně. Definici samostatné činnosti Vyhláška, stejně tak jako ČSN 34 3100 neuváděla a dnes ani ČSN EN 50110-1 neuvádí. Neuvádí ji proto, že považuje osobu znalou automaticky za toho, kdo je díky odpovídajícímu vzdělání a praxi schopen: „…… vyhnout se nebezpečí, které elektřina může způsobit.“ – viz definice v čl. 3.2.3 toto normy.

Za daleko závažnější pokládám fakt, že takovéto zkoušky, stejně tak jako pravidelné přezkušování není a ani nemůže být ověřením schopností někoho nebo něco (dodavatelskou činnost nebo provoz) řídit. Takováto schopnost je spojena nejen s morálně volními vlastnostmi konkrétního člověka a současně nemůže být ověřována a deklarována nějakou, z tohoto pohledu neodbornou komisí. Od toho mají zaměstnavatelé příslušné odborné útvary různě nazývané (personální odbory, útvary lidských zdrojů) a tam k tomuto účelu vzdělané a školené zaměstnance.

To, zda je někdo schopen řídit co do jistého počtu osob pracovní kolektiv, musí a může posoudit a o tom rozhodnout jen jeho zaměstnavatel. Osvědčení odborné způsobilosti toho není zárukou a sám jeho vzor to přiznává, když říká: ……vykonal dnešního dne s úspěchem zkoušku podle § …. vyhl. č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice …. a může být pověřen: ……… Znamená to, že na to Vyhlášku nepotřebujeme.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lada Melenová - PROPAG TEAM
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933