Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poškozený pracoval na stavbě, když ztratil rovnováhu a spadl do nechráněné šachty, což mu způsobilo vážné zranění. Všichni si uvědomili, že i pád z menší výšky může mít katastrofální následky, a začali dávat větší pozor. Určitě by díky lepšímu ...
  • Co je transformátor a jaký je jeho princip fungování? Jaké jsou hlavní části transformátoru a jakou mají funkci? Jak funguje transformace střídavého proudu v transformátoru? Proč jsou transformátory důležité pro přenos a distribuci elektrické energie ...

Principy (41.) Jak budeme měřit elektrické napětí


Document Actions
Principy (41.) Jak budeme měřit elektrické napětí
Oprášíme si Ohmův zákon, který budeme potřebovat při konstrukci voltmetrů pro měření elektrického napětí a s ostře ořezanou tužkou se pustíme do rýsování stupnic přístrojů.
Margita Boháčová, ze dne: 2.08.2004
reklama

V elektrotechnice platí základní zákon, jeden z pilířů celé nauky o elektřině, který pojednává o vzájemném vztahu napětí, proudu a odporu. Jmenuje se Ohmův zákon a je tak důležitý, že mu později věnujeme více času. Zatím si jenom pamatujme, co nám říká;

           napětí v obvodu = proud x odpor obvodu

Použijeme ho při konstrukci voltmetrů pro měření elektrického napětí.
Když jsme si vyráběli ampérmetr, museli jsme na cívku navinout asi 400 závitů pro rozsah 1 ampéru. Říkáme, že cívka má 400 ampérzávitů, což je součin proudu a počtu závitů. Je to hodnota potřebná pro dosažení plné výchylky. Ale 400 ampérzávitů dostaneme také, když bude proud v cívce 10 ampérů a počet závitů 40. Nebo navineme na cívku 4000 závitů a pro plnou výchylku pak postačí proud 0,1 ampéru. Samozřejmě, že k tomu použijeme slabého drátu, průměru 0,15 nebo 0,2mm. Velikost cívky se nezmění a přístroj bude mít větší odpor. Například místo původního 1ohmu bude mít 250ohmů. Podle Ohmova zákona víme, že při proudu 0,1 ampér bude napětí potřebné pro plnou výchylku 250 . 0,1 = 25 voltů.
Výroba voltmetru je tedy docela snadná. Konstrukci provedeme stejnou jako u ampérmetru, jen cívku navineme mnoha závity tenkého drátu. Přesný počet závitů nalezneme zkusmo.

Rýsování stupnic přístrojů
Ampérmetr i voltmetr jsme šťastně vyrobili, měří báječně, jenom nevíme co vlastně měří. Z celé stupnice máme jenom tužkou udělanou kružnici a začátek a konec stupnice. Potřebujeme však také ostatní dílky.
Celkem je to snadná manipulace. Musíme si přístroj  "ocejchovat". Je-li to ampérmetr, zapojíme jej do série s kontrolním ampérmetrem a odporem rozvaděče si nastavujeme přesné dílky kontrolního přístroje. Po ustálení ručičky našeho ampérmetru označíme si její polohou ostře řezanou tužkou. Když chceme mít stupnici přesnější, regulujeme a značíme dílky po půl ampéru, tedy 0,5, 1, 1,5, 2 atd. Ostatní dílky, značící desetiny ampéru, zakreslíme dodatečně od oka. Tím příliš velikou chybu neuděláme.
Stejně postupujeme i při cejchování voltmetru. Zde však zapojíme kontrolní voltmetr paralelně k našemu (zapojení vedle sebe) a připojíme je k potenciometru, abychom mohli plynule regulovat napětí.

Po vyznačení výchylek tužkou vyjmeme stupnici z přístroje a vyrýsujeme ji tuží. Dílky děláme tenkými čarami, aby odčítání bylo přesnější. U každého celého dílku napíšeme jeho hodnotu. Je zvykem vyznačit desetiny krátkými čárkami a celé dílky dlouhými, aby se usnadnilo odčítání.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933