Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Katalog je určen pro elektromontéry, techniky či údržbáře vedení nízkého a vysokého napětí, projektanty elektrických sítí, techniky servisu, specialisty na veřejné osvětlení a domovní přípojky, bezpečnostní techniky. Krátce nahlížím do posledního ...

Rostoucí náklady na požární bezpečnost budov v Česku


Document Actions
Rostoucí náklady na požární bezpečnost budov v Česku
Projektanti budou muset zahrnout nové požadavky na požární zabezpečení již ve fázi návrhu. Budou potřeba detailnější plány a dokumentace, aby bylo zajištěno splnění všech požárních norem. Montážní práce budou časově náročnější a nákladnější. Budou muset být vyvinuty nové postupy a protokoly pro revize, které zahrnou specifické požadavky na požární bezpečnost. Vzhledem k vyšším požadavkům na požární bezpečnost může být potřeba častější údržba a kontroly elektroinstalačních systémů.
Komerční sdělení, ze dne: 22.05.2024
reklama

Stručně z tiskové zprávy ...

Vyšší požadavky a jejich dopad

Průmyslové a komerční budovy v Česku musí nově splňovat přísnější pravidla pro požární bezpečnost elektroinstalací podle normy ČSN 730848. Firma COBAP varuje, že tato změna zvyšuje náklady na stavbu až o několik procent. Elektroinstalace tvoří asi deset procent rozpočtu stavby, a vyšší náklady na jejich pořízení a montáž mohou výrazně zvýšit celkové náklady, zvláště u velkých budov.

Požáry a nové technologie
Hasičský záchranný sbor ČR hlásí, že loni došlo k požárům ve více než 400 výrobních a průmyslových halách, což způsobilo škody přes 26 miliard korun. Technické závady na elektroinstalaci jsou častou příčinou těchto požárů. Nové technologie v elektroinstalacích mají zlepšit ochranu života, zdraví a majetku před požáry.

Požadavky na prostor a náklady

Vyšší náklady na stavbu jsou také kvůli požadavkům na zabezpečení kabelových tras, rozvaděčů a záložních zdrojů energie, které musí být nově v speciálních skříních a krytech, ideálně v oddělených místnostech. Každý metr čtvereční prostoru má svou hodnotu, a pokud má odolat požáru, cena ještě stoupá.



Dopad na novostavby a rekonstrukce
Tato pravidla platí nejen pro nové budovy, ale i pro rekonstrukce. Požadavky normy musí být zahrnuty již v projektu a správně realizovány, což je podmínkou pro kolaudační souhlas.

Vyšší náklady na požární bezpečnost jsou pro investory zátěží, ale jsou nezbytné pro ochranu života, zdraví a majetku. Společnost COBAP se soustředí na poskytování řešení, která splňují nové požadavky a zvyšují bezpečnost budov.




Jak myslíte, že rostoucí náklady na požární bezpečnost ovlivní cenu elektroinstalací?



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Informační sešit je určen pro elektrotechniky. Při projektování elektrických instalací je klíčové zajistit ochranu proti požáru, a to prostřednictvím tří hlavních cílů. Zachování požárních úseků, zabezpečení únikových cest a zachování funkčnosti. Tušíte, jaké systémy přepážek mohou účinně zabránit šíření ohně mezi jednotlivými úseky? Jakými metodami lze zajistit bezpečnost únikových cest v případě požáru? Sledujte krátký pohled na tento katalog OBO ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933