Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Principy (41.) Jak budeme měřit elektrické napětí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.08.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Principy (41.) Jak budeme měřit elektrické napětí


Principy (41.) Jak budeme měřit elektrické napětí
Oprášíme si Ohmův zákon, který budeme potřebovat při konstrukci voltmetrů pro měření elektrického napětí a s ostře ořezanou tužkou se pustíme do rýsování stupnic přístrojů.
Margita Boháčová, ze dne: 2.08.2004

V elektrotechnice platí základní zákon, jeden z pilířů celé nauky o elektřině, který pojednává o vzájemném vztahu napětí, proudu a odporu. Jmenuje se Ohmův zákon a je tak důležitý, že mu později věnujeme více času. Zatím si jenom pamatujme, co nám říká;

           napětí v obvodu = proud x odpor obvodu

Použijeme ho při konstrukci voltmetrů pro měření elektrického napětí.
Když jsme si vyráběli ampérmetr, museli jsme na cívku navinout asi 400 závitů pro rozsah 1 ampéru. Říkáme, že cívka má 400 ampérzávitů, což je součin proudu a počtu závitů. Je to hodnota potřebná pro dosažení plné výchylky. Ale 400 ampérzávitů dostaneme také, když bude proud v cívce 10 ampérů a počet závitů 40. Nebo navineme na cívku 4000 závitů a pro plnou výchylku pak postačí proud 0,1 ampéru. Samozřejmě, že k tomu použijeme slabého drátu, průměru 0,15 nebo 0,2mm. Velikost cívky se nezmění a přístroj bude mít větší odpor. Například místo původního 1ohmu bude mít 250ohmů. Podle Ohmova zákona víme, že při proudu 0,1 ampér bude napětí potřebné pro plnou výchylku 250 . 0,1 = 25 voltů.
Výroba voltmetru je tedy docela snadná. Konstrukci provedeme stejnou jako u ampérmetru, jen cívku navineme mnoha závity tenkého drátu. Přesný počet závitů nalezneme zkusmo.

Rýsování stupnic přístrojů
Ampérmetr i voltmetr jsme šťastně vyrobili, měří báječně, jenom nevíme co vlastně měří. Z celé stupnice máme jenom tužkou udělanou kružnici a začátek a konec stupnice. Potřebujeme však také ostatní dílky.
Celkem je to snadná manipulace. Musíme si přístroj  "ocejchovat". Je-li to ampérmetr, zapojíme jej do série s kontrolním ampérmetrem a odporem rozvaděče si nastavujeme přesné dílky kontrolního přístroje. Po ustálení ručičky našeho ampérmetru označíme si její polohou ostře řezanou tužkou. Když chceme mít stupnici přesnější, regulujeme a značíme dílky po půl ampéru, tedy 0,5, 1, 1,5, 2 atd. Ostatní dílky, značící desetiny ampéru, zakreslíme dodatečně od oka. Tím příliš velikou chybu neuděláme.
Stejně postupujeme i při cejchování voltmetru. Zde však zapojíme kontrolní voltmetr paralelně k našemu (zapojení vedle sebe) a připojíme je k potenciometru, abychom mohli plynule regulovat napětí.

Po vyznačení výchylek tužkou vyjmeme stupnici z přístroje a vyrýsujeme ji tuží. Dílky děláme tenkými čarami, aby odčítání bylo přesnější. U každého celého dílku napíšeme jeho hodnotu. Je zvykem vyznačit desetiny krátkými čárkami a celé dílky dlouhými, aby se usnadnilo odčítání.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

TEXT Z OBLASTÍ
  • Dějepis
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.