Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Výbušné prostředí a výběr materiálu (5.)


Document Actions
Výbušné prostředí a výběr materiálu (5.)
Pro napájecí systém pro pevné závěry se historicky v Evropě používají kabely a odpovídající kabelové vývodky, v zámoří (USA a Kanada) se používá výlučně trubkový systém. K funkci pevného závěru přispívají k zabránění přenosu výbuchu základní tři principy. Kabelové trasy v nebezpečných prostorech mají být....
Jan Pohludka, ze dne: 4.02.2005
reklama

...pokračování

Kabelové trasy v nebezpečných prostorech mají být, pokud možno, nepřerušované. Kde se nelze vyhnout přerušení, má spojka kromě mechanické odolnosti, elektrické odolnosti a odolnosti pro dané prostředí být:

  • provedena v závěru s typem ochrany vhodným pro danou zónu, nebo
  • pokud spoj není vystaven mechanickému namáhání, pak může být zalitý epoxidem, zalévací hmotou, nebo chráněn za tepla se smršťující trubičkou nebo trubičkou smršťující se chladem, v souladu s návodem výrobce.

Pokud jsou použity mnohodrátové vodiče (lanka) a zvláště jemné mnohodrátové vodiče, musí mít chráněny konce proti roztřepení vodičů např. pomocí kabelových ok nebo vodičových koncovek nebo jiným typem koncovky, nesmí však být chráněny pouze měkkou pájkou.
Povrchová teplota kabelů nesmí překročit teplotní třídu instalace.

Dodatečné požadavky pro jednotlivé typy ochrany

Pevný závěr
K funkci pevného závěru přispívají k zabránění přenosu výbuchu základní tři principy:

  • – ochlazení plamene na úzkých dlouhých spárách závěru;
  • – ochlazení plamene expanzí – uvnitř závěru má hořící směs tlak cca 1 MPa, při jejím průchodu spárou dochází k rozpínání na okolní tlak a tím i ochlazování;
  • – plyny procházející spárou s vysokou teplotou se míchají se studeným vzduchem v okolí závěru a tím dochází k jejich ochlazování;

Aby všechny tři principy fungovaly, nesmí být v těsné blízkosti spáry pevného závěru žádné přepážky, pro skupinu IIA do vzdálenosti 10 mm, pro IIB 30 mm a pro IIC 40 mm.
Pevné závěry se vyrábějí ve dvou základních variantách – s přímým vstupem a s nepřímým vstupem. Srovnání konstrukce těchto závěrů je vidět na obrázku.

Pevný závěr
s přímým vstupem

Pevný závěr
s nepřímým vstupem
(přes připojovací
prostor a průchodky)

Správná funkce pevného závěru závisí především na správném sestavení závěrových ploch. Při jakémkoliv otevírání závěru je nutno zajistit správné dosednutí ploch, jakákoliv nečistota nebo zbytky ztvrdlého tuku mohou způsobit zvětšení spár nad bezpečnou úroveň.
Hlavním rozdílem v obou konstrukcích je to, že závěry s nepřímým vstupem se mohou používat v zóně 1 bez jakýchkoliv omezení, kdežto závěry s přímým vstupem nikoliv. Použití závěrů s přímým vstupem v zóně 1 je možné:

  • – pokud je použit trubkový systém (se zalévacími mezikusy do 45 cm od závěru);
  • – pro závěry skupiny IIA a IIB s volným vnitřním objemem do 2 litrů;
  • – závěry se speciálními kabelovými vývodkami, jejichž jedna část se zalévá zalévací hmotou.

Z výše uvedeného je vidět, že omezení pro závěry s přímým vstupem jsou dosti přísná a proto se pevné závěry s přímým vstupem mohou většinou použít pouze pro zónu 2.
Pro napájecí systém pro pevné závěry se historicky v Evropě používají kabely a odpovídající kabelové vývodky, v zámoří (USA a Kanada) se používá výlučně trubkový systém. Tento systém sice nebyl podle starých norem v ČR povolen, přesto se však především v plynárenství používal, vzhledem k tomu, že kompresory a jejich pohony pro podzemní zásobníky se vyrábí především v Kanadě a USA. Tento trubkový systém má své výhody a nevýhody (oproti kabelovým systémům).

Výhodou jsou:

  • – pro všechny případy se smí použít přímý vstup do závěru;
  • – trubkový systém je velmi odolný proti mechanickému poškození;

Mezi hlavní nevýhody patří:

  • – velmi obtížné změny v konfiguraci (přesunutí zařízení, výměny vodičů apod.);
  • – nutnost použití speciálních bezešvých trubek;
  • – povinnost použít zalévacích mezikusů (krabic), které jsou buď součástí závěru nebo se umisťují samostatně do 45 cm od každého vstupu do závěru.

...pokračování

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933