Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Výbušné prostředí a výběr materiálu (5.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.02.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Výbušné prostředí a výběr materiálu (5.)


Výbušné prostředí a výběr materiálu (5.)
Pro napájecí systém pro pevné závěry se historicky v Evropě používají kabely a odpovídající kabelové vývodky, v zámoří (USA a Kanada) se používá výlučně trubkový systém. K funkci pevného závěru přispívají k zabránění přenosu výbuchu základní tři principy. Kabelové trasy v nebezpečných prostorech mají být....
Jan Pohludka, ze dne: 4.02.2005

...pokračování

Kabelové trasy v nebezpečných prostorech mají být, pokud možno, nepřerušované. Kde se nelze vyhnout přerušení, má spojka kromě mechanické odolnosti, elektrické odolnosti a odolnosti pro dané prostředí být:

Pokud jsou použity mnohodrátové vodiče (lanka) a zvláště jemné mnohodrátové vodiče, musí mít chráněny konce proti roztřepení vodičů např. pomocí kabelových ok nebo vodičových koncovek nebo jiným typem koncovky, nesmí však být chráněny pouze měkkou pájkou.
Povrchová teplota kabelů nesmí překročit teplotní třídu instalace.

Dodatečné požadavky pro jednotlivé typy ochrany

Pevný závěr
K funkci pevného závěru přispívají k zabránění přenosu výbuchu základní tři principy:

Aby všechny tři principy fungovaly, nesmí být v těsné blízkosti spáry pevného závěru žádné přepážky, pro skupinu IIA do vzdálenosti 10 mm, pro IIB 30 mm a pro IIC 40 mm.
Pevné závěry se vyrábějí ve dvou základních variantách – s přímým vstupem a s nepřímým vstupem. Srovnání konstrukce těchto závěrů je vidět na obrázku.

Pevný závěr
s přímým vstupem

Pevný závěr
s nepřímým vstupem
(přes připojovací
prostor a průchodky)

Správná funkce pevného závěru závisí především na správném sestavení závěrových ploch. Při jakémkoliv otevírání závěru je nutno zajistit správné dosednutí ploch, jakákoliv nečistota nebo zbytky ztvrdlého tuku mohou způsobit zvětšení spár nad bezpečnou úroveň.
Hlavním rozdílem v obou konstrukcích je to, že závěry s nepřímým vstupem se mohou používat v zóně 1 bez jakýchkoliv omezení, kdežto závěry s přímým vstupem nikoliv. Použití závěrů s přímým vstupem v zóně 1 je možné:

Z výše uvedeného je vidět, že omezení pro závěry s přímým vstupem jsou dosti přísná a proto se pevné závěry s přímým vstupem mohou většinou použít pouze pro zónu 2.
Pro napájecí systém pro pevné závěry se historicky v Evropě používají kabely a odpovídající kabelové vývodky, v zámoří (USA a Kanada) se používá výlučně trubkový systém. Tento systém sice nebyl podle starých norem v ČR povolen, přesto se však především v plynárenství používal, vzhledem k tomu, že kompresory a jejich pohony pro podzemní zásobníky se vyrábí především v Kanadě a USA. Tento trubkový systém má své výhody a nevýhody (oproti kabelovým systémům).

Výhodou jsou:

Mezi hlavní nevýhody patří:

...pokračování

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.