Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Provokativní otázky (2.)


Document Actions
Provokativní otázky (2.)
Jak je to s podnikáním v elektrotechnice? - Provokativní otázky, o to víc provokativní odpovědi, aneb víme vůbec o čem hovoříme, když mluvíme o vyhrazených technických zařízeních a s nimi spojenými otázkami (podnikání v elektrotechnice, odborná způsobilost v elektrotechnice a projektování elektrických zařízení)?
Jaroslav Melen, ze dne: 10.12.2004
reklama

Jak je to s podnikáním v elektrotechnice?
Posoudit zda je někdo schopen podnikat, na to neexistuje žádná komise. Přesto, a snad právě proto, máme pro tento účel studijní obory jak na vysokých školách (např. bakalářské studium oboru ELEKTROTECHNIKA nebo v oboru KOMERČNÍ ELEKTROTECHNIKA), tak i na školách nižšího stupně (MANAGEMENT V ELEKTROTECHNICE, nástavbové studium – podnikání v oboru elektro). Nechce se věřit, že tuto skutečnost jak Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), tak ani Institut technické inspekce Praha (ITI Praha), potažmo Český úřad bezpečnosti práce (ČÚBP), v úvahách o tom, jak se stavět k podmínkám vstupu do podnikání nezaznamenalo.

Prověrkové komise na potencionální podnikatele v elektrotechnice nemáme a zaplať Pán Bůh že ne. Stačí, když k tomu, aby ten, kdo se chce postavit na vlastní nohy - dostal Živnostenský list pro toto podnikání, musí nejdříve absolvovat právně nepodložené martyrium na ITI Praha. Martyrium které je nazýváno prověřováním jeho odborné způsobilosti.
Právní nepodloženost spočívá v tom, že do dnešního dne neexistují (i když podle představ dvou z výše zmíněných aktérů - ČÚBP a ITI Praha, musí existovat jejich podíl na rozhodování o tom, kdo může a kdo nemůže podnikat) transparentní pravidla pro ověřování takovéto způsobilosti.

Neexistují proto, že Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) mělo vyhláškou: „blíže vymezit předpoklady kladené na odbornou způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob z hlediska potřebného technického vybavení a odborné způsobilosti jejich pracovníků a stanovit způsob prověřování jejich odborné způsobilosti“. Tuto pravomoc mu dal § 7b v odst. (1) zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, novelizovaný zákonem č. 124/2000 Sb.
Pravomoc nebyla naplněna a do dnešních dnů žádná právně podložená pravidla nejsou stanovena a bez ohledu na to si stát za „prověřování„ nechává prostřednictvím ITI Praha platit a posvětil si to vyhl. č. 398/2001 Sb.

A i kdyby takovýto krok MPSV již učinilo, tak by to byl podle mého názoru krok nejen zpět. Aby mně bylo rozuměno když říkám „nejen“, kladu následující otázky:

  • Otázka 1.
    Platí stále Usnesení vlády ČR ze dne 19.5.2003 č. 475 o Národní politice bezpečnosti a ochrany zdraví při práci?
    Odpověď
    Protože nebylo podle mně dostupných informací revokováno, tak platí.
     
  • Otázka 2.
    Platí z tohoto usnesení ještě stále pasáž popisující Cíle Národní politiky BOZP, konkrétně 3.1 Právní oblast?
    Odpověď
    Platí.
     
  • Otázka 3.
    Jaký má nebo snad měl být její cíl?
    Odpověď
    Cílem mělo být zjednodušení a větší stabilita právní úpravy a zvýšení právního vědomí.
     
  • Otázka 4.
    Jakými prostředky ho mělo být dosaženo?
    Odpověď
    Odpověď dávají samotné Cíle Národní politiky BOZP. Mimo jiné se tam v níže uvedených bodech říkalo, že se má v Právní oblasti:
    3. Zpracovat návrh zákona o inspekci práce, který stanoví formy účinné kontroly, prosazování a vynucování předpisů všemi zúčastněnými orgány státního odborného dozoru.
    4. Zpracovat návrh zákona umožňující důsledné provádění kontroly, prosazování a vynucování předpisů k zajištění bezpečnosti technických zařízení a bezpečnosti při používání technických zařízení.
    7. Utlumit stávající činnost jediné organizace státního odborného dozoru (Institutu technické inspekce Praha), týkající se uplatňování podmínek vstupu do podnikání a činnost dosavadní pobočky ITI Praha v oblasti vyhrazených technických zařízení na úseku jaderné energie převést na Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
     
  • Otázka 5.
    Jak je to s 3. a 4. bodem?
    Odpověď
    Poslanecké sněmovně byl předložen návrh zákona o inspekci práce. Návrh nerespektuje Národní politiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, podle kterého také měl být – viz 4. bod (já dodávám současně, jinak je to nesystémové) vypracován návrh zákona umožňující důsledné provádění kontroly, prosazování a vynucování předpisů k zajištění bezpečnosti technických zařízení a bezpečnosti při používání technických zařízení.
     
  • Otázka 6.
    Jak je to se 7. bodem?
    Odpověď
    Odpověď nechť si čtenáři, kteří vidí kolotoč kolem ukončení platnosti Osvědčení k provádění revizí vydaných před nabytím účinnosti zákona č. 124/2000 Sb., dosadí sami.
    Onen „útlum“ stávající činnosti ITI byl, alespoň jak se to jeví dnes, kdy byl předložen jen návrh zákona o inspekci práce, plácnutím do vody. Samo MPSV ví moc dobře, že pokud se nezmění zákon o SOD, podle kterého je ono zřizovatelem ITI Praha, tak o žádném „útlumu“, natož jeho zrušení, nemůže být ani řeč. To proto, že úkoly, velkolepě nazývané dozorem nad bezpečností vyhrazených technických, by muselo potom plnit samo ministerstvo!
     
  • Otázka 7.
    Myslíš si čtenáři, že k podnikání v elektrotechnice je, nejen z hlediska zajištění bezpečnosti práce, třeba, aby způsobilost k němu byla předmětem rozhodování státem (MPSV) zřízené organizace, konkrétně dnes jediné ITI Praha?
    Odpověď
    Já si to nemyslím a nepotřebuji se opírat ani o 7. bod Národní politiky BOZP. Mám pro to analogické zdůvodnění.
     
  • Otázka 8.
    Myslíš si čtenáři, že pro podnikání v elektroenergetice, tj. je při výrobě a rozvodu elektřiny, kteréžto činnosti se nepochybně dotýkají nejen elektrických zařízení (záměrně neříkám vyhrazených technických zařízení), není třeba brát zřetel na bezpečnosti těchto technických zařízení a na bezpečnosti při jejich používání?
    Odpověď
    Naopak je to třeba.
    A přes to k takovémuto podnikání stačí podle zákona č. 222/1994 Sb.:
    ­ doložení odborné způsobilosti ukončením vysokoškolského vzdělání technického směru a tří let praxe v oboru, nebo úplného středního odborného vzdělání technického směru s maturitou a šesti roků praxe v oboru nebo - ČÚBP a ITI Praha div se, jen osvědčením o rekvalifikaci k provozování malých energetických zdrojů,
    ­ prokázání, že žadatel o autorizaci má finanční, technické a materiální předpoklady k zajištění výkonu autorizované činnosti a že touto činností nedojde k ohrožení zájmů na ochranu životního prostředí podle právních předpisů,
    ­ a to, že držitel autorizace je povinen zajistit, aby technická zařízení, používaná k výkonu autorizované činnosti, splňovala požadavky bezpečnosti a spolehlivosti stanovené právními předpisy na úseku bezpečnosti práce a technickými normami.
     
  • Otázka 9.
    Myslíš si čtenáři, že žadatel o koncesi k provozování živnosti „Výroba tepelné energie a rozvod tepelné energie nepodléhající licenci, realizovaná ze zdrojů tepelné energie s instalovaným výkonem jednoho zdroje nad 50 kW“ potřebuje k prokázání, že jeho zařízení splňuje platné právní předpisy, technické normy a požadavky předpisů z oblasti bezpečnosti práce, nechat se „prověřovat“ od ITI Praha?
    Odpověď
    Nepotřebuje. Podle § 7 písm. b) vyhlášky č. 154/2001 Sb., stačí k prokázání technických předpokladů k udělení licencí pro podnikání v energetických odvětvích u stávajících zařízení jen čestné prohlášení žadatele o koncesi, že zařízení splňuje platné právní předpisy, technické normy a požadavky předpisů z oblasti bezpečnosti práce, zejména vyhlášky č. 91/1993 Sb., k zajištění bezpečnosti práce v nízkotlakých kotelnách, vyhlášky č. 18/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená tlaková zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti a příslušná nařízení vlády k zákonu č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky.
     
  • Otázka 10.
    Se nabízí sama. Jak je možný takový diametrální rozdíl v přístupu k podnikání?
    Odpověď
    Podnikatelé v elektrotechnice nejsou, na rozdíl od elektroenergetiky, nijak organizování a tak si na nich stát jednak hojí své rány v příjmové stránce rozpočtu. Stejně tak v rámci „aktivní“ politika zaměstnanosti zaměstnává ty, kteří by se měli a mohli postarat sami o sebe. Na elektroenergetiku si netroufá neboť vždy jde, stejně tak jako v daňové politice, cestou nejmenšího odporu.
    Dovedeš si milí čtenáři představit tu grotesku, když by inspektor ITI Praha „prověřoval“ odbornou způsobilost subjektu v podobě výrobce elektřiny v kterékoliv elektrárně nebo subjektu zabývajícího se přenosem anebo rozvodem elektřiny. Na ty by byl hodně krátký. Je přece jednodušší vymýšlet si „požadavky“ na drobného podnikatele a o to víc v situaci, kdy pro takovéto „vymýšlení“ stát připravil tu nejpohodlnější cestu v podobě toho, že o tom nic právně závazného neřekl.

Nutné a možné řešení stávajícího stavu.
1. Naplnit důsledně Cíle Národní politiky BOZP, v Právní oblasti pak 3. a 4. bod.
2. Podmínky pro podnikání v elektrotechnice převést do podoby analogické podnikání v elektroenergetice.

Co by bylo třeba udělat v legislativní oblasti?
1. Zpracovat návrh zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v elektrotechnických oborech.
2. Promítnout dopady na Živnostenský zákon.

Pokračování příště na téma:
Jak dál s odbornou způsobilostí v elektrotechnice, aneb potřebujeme ještě vyhl. č. 50/1978 Sb.?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Lada Melenová - PROPAG TEAM
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933