Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Provokativní otázky (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.12.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Provokativní otázky (2.)


Provokativní otázky (2.)
Jak je to s podnikáním v elektrotechnice? - Provokativní otázky, o to víc provokativní odpovědi, aneb víme vůbec o čem hovoříme, když mluvíme o vyhrazených technických zařízeních a s nimi spojenými otázkami (podnikání v elektrotechnice, odborná způsobilost v elektrotechnice a projektování elektrických zařízení)?
Jaroslav Melen, ze dne: 10.12.2004

Jak je to s podnikáním v elektrotechnice?
Posoudit zda je někdo schopen podnikat, na to neexistuje žádná komise. Přesto, a snad právě proto, máme pro tento účel studijní obory jak na vysokých školách (např. bakalářské studium oboru ELEKTROTECHNIKA nebo v oboru KOMERČNÍ ELEKTROTECHNIKA), tak i na školách nižšího stupně (MANAGEMENT V ELEKTROTECHNICE, nástavbové studium – podnikání v oboru elektro). Nechce se věřit, že tuto skutečnost jak Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), tak ani Institut technické inspekce Praha (ITI Praha), potažmo Český úřad bezpečnosti práce (ČÚBP), v úvahách o tom, jak se stavět k podmínkám vstupu do podnikání nezaznamenalo.

Prověrkové komise na potencionální podnikatele v elektrotechnice nemáme a zaplať Pán Bůh že ne. Stačí, když k tomu, aby ten, kdo se chce postavit na vlastní nohy - dostal Živnostenský list pro toto podnikání, musí nejdříve absolvovat právně nepodložené martyrium na ITI Praha. Martyrium které je nazýváno prověřováním jeho odborné způsobilosti.
Právní nepodloženost spočívá v tom, že do dnešního dne neexistují (i když podle představ dvou z výše zmíněných aktérů - ČÚBP a ITI Praha, musí existovat jejich podíl na rozhodování o tom, kdo může a kdo nemůže podnikat) transparentní pravidla pro ověřování takovéto způsobilosti.

Neexistují proto, že Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) mělo vyhláškou: „blíže vymezit předpoklady kladené na odbornou způsobilost organizací a podnikajících fyzických osob z hlediska potřebného technického vybavení a odborné způsobilosti jejich pracovníků a stanovit způsob prověřování jejich odborné způsobilosti“. Tuto pravomoc mu dal § 7b v odst. (1) zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, novelizovaný zákonem č. 124/2000 Sb.
Pravomoc nebyla naplněna a do dnešních dnů žádná právně podložená pravidla nejsou stanovena a bez ohledu na to si stát za „prověřování„ nechává prostřednictvím ITI Praha platit a posvětil si to vyhl. č. 398/2001 Sb.

A i kdyby takovýto krok MPSV již učinilo, tak by to byl podle mého názoru krok nejen zpět. Aby mně bylo rozuměno když říkám „nejen“, kladu následující otázky:

Nutné a možné řešení stávajícího stavu.
1. Naplnit důsledně Cíle Národní politiky BOZP, v Právní oblasti pak 3. a 4. bod.
2. Podmínky pro podnikání v elektrotechnice převést do podoby analogické podnikání v elektroenergetice.

Co by bylo třeba udělat v legislativní oblasti?
1. Zpracovat návrh zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v elektrotechnických oborech.
2. Promítnout dopady na Živnostenský zákon.

Pokračování příště na téma:
Jak dál s odbornou způsobilostí v elektrotechnice, aneb potřebujeme ještě vyhl. č. 50/1978 Sb.?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lada Melenová - PROPAG TEAM - Tichá 527, Trutnov - 499 733 120 - propagteam@mbox.vol.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.