Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Plameny poškodily sbírku izolátorů


Document Actions
Plameny poškodily sbírku izolátorů
Monumentální sbírka nejen izolátorů nezůstala ochráněna před plameny. Sběratelovo celoživotní dílo vzalo z části za své. Mlýn neobvyklých pokladů hořel.
Miroslav Minařík, ze dne: 8.11.2004
reklama

Často se dočtete o jihočeské kuriozní sbírce ve Dvořišti u Pacova. František Daněk pěstuje svou vášeň již od deseti roků, kdy nalezl v potoce svůj první izolátor.

Tenkrát patrně netušil, že jeho sbírka bude jedním ze světových unikátů. Vznikala postupně z malé sbírky u potoka až po mamutí sklad v rodinném mlýně. To, že vášeň Františka Daňka byla opravdu veliká svědčil i směr jeho vzdělání na fakultě elektrotechniky pražské ČVUT.  Jazykově vybaven německy a italsky. Když připočítáme navíc pracovní poměr u Středočeské energetické a.s., pak nám prostým součtem vychází veliké předpoklady pro sběratele toho směru.

Sbírka izolátorů byla téměř z celého světa. Z teritorií patrně nejvíce absentovala oblast jižní Afriky. Jednotlivé exponáty byly zatříděny včetně pečlivé dokumentace a často i katalogových listů. Sběratel samozřejmě mohl o své sbírce hovořit v daleko větší míře, než pouze o technických parametrech. A tak procházkou po více než 5000 izolátorů, 600. bleskojistek a spousty další rozvodné techniky, se návštěvník dozví informace, které by patrně těžko vyčetl z knih.

I přes to, že jedná o chráněnou průmyslovou sbírku MKČR, je mi s podivem, proč se pro tyto skvosty nezajímá některé z technických muzeí. V roce 1999, kdy jsme s kolegou sběratele navštívili v Praze, domníval jsem se, že bychom mohli část jeho sbírky přenést obrazem na Internet. Ovšem Internet nemůže nahradit knihu, výstavu, seminář a ani muzeum.

Podivín?
Každý člověk má ve svém životě určité poslání. František Daněk má i jiný koníček, plachtařina (bezmotorové létání). Žije jednoduše, svou energii dává své sbírce. Svou dovolenou také věnuje pátráním po dalších exponátech. Setkal jsem se v životě s mnoha "běžnými" lidmi, kteří svou životní cestu kráčí bezmyšlenkovitě kupředu. Sběrateli Daňkovi je ovšem jeho životní úkol jasný.

Požár
V noci vypukl požár. Představte si, že vám hoří část života. Hoří rychle. Plameny schvátí váš čas, vaši snahu, vaše podstupovaná rizika, vaše vzpomínky, část vašeho života. Máte možnost pouze bezmocně přihlížet a doufat, že si plameny nevezmou vše.

Všechno zlé k něčemu dobré?
Třetina sbírky zmizela v nenávratnu. Některé kousky jsou již nenahraditelné. Finančně nelze historii vyčíslit. Kde něco končí, něco jiného začíná? Sínusovka plus, mínus, plus..... Werich, jednou si nahoře, jednou dole... Těžko lze sběrateli pomoci. Jediné, co mu plameny vzít nemohly, jsou jeho zkušenosti, kontakty a jeho sběratelské jméno.

Jak bude mít nyní toto muzeum otevřeno je vhodné se dotázat přímo na telefonu 603 261 369. Vstupné? To je dobrovolné....

Pokud přece jen víte, co by Františkovi Daňkovi pomohlo obnovit jeho poškozenou sbírku, poznamenejte si telefonní číslo 603 261 369.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933