Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Plameny poškodily sbírku izolátorů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.11.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Plameny poškodily sbírku izolátorů


Plameny poškodily sbírku izolátorů
Monumentální sbírka nejen izolátorů nezůstala ochráněna před plameny. Sběratelovo celoživotní dílo vzalo z části za své. Mlýn neobvyklých pokladů hořel.
Miroslav Minařík, ze dne: 8.11.2004

Často se dočtete o jihočeské kuriozní sbírce ve Dvořišti u Pacova. František Daněk pěstuje svou vášeň již od deseti roků, kdy nalezl v potoce svůj první izolátor.

Tenkrát patrně netušil, že jeho sbírka bude jedním ze světových unikátů. Vznikala postupně z malé sbírky u potoka až po mamutí sklad v rodinném mlýně. To, že vášeň Františka Daňka byla opravdu veliká svědčil i směr jeho vzdělání na fakultě elektrotechniky pražské ČVUT.  Jazykově vybaven německy a italsky. Když připočítáme navíc pracovní poměr u Středočeské energetické a.s., pak nám prostým součtem vychází veliké předpoklady pro sběratele toho směru.

Sbírka izolátorů byla téměř z celého světa. Z teritorií patrně nejvíce absentovala oblast jižní Afriky. Jednotlivé exponáty byly zatříděny včetně pečlivé dokumentace a často i katalogových listů. Sběratel samozřejmě mohl o své sbírce hovořit v daleko větší míře, než pouze o technických parametrech. A tak procházkou po více než 5000 izolátorů, 600. bleskojistek a spousty další rozvodné techniky, se návštěvník dozví informace, které by patrně těžko vyčetl z knih.

I přes to, že jedná o chráněnou průmyslovou sbírku MKČR, je mi s podivem, proč se pro tyto skvosty nezajímá některé z technických muzeí. V roce 1999, kdy jsme s kolegou sběratele navštívili v Praze, domníval jsem se, že bychom mohli část jeho sbírky přenést obrazem na Internet. Ovšem Internet nemůže nahradit knihu, výstavu, seminář a ani muzeum.

Podivín?
Každý člověk má ve svém životě určité poslání. František Daněk má i jiný koníček, plachtařina (bezmotorové létání). Žije jednoduše, svou energii dává své sbírce. Svou dovolenou také věnuje pátráním po dalších exponátech. Setkal jsem se v životě s mnoha "běžnými" lidmi, kteří svou životní cestu kráčí bezmyšlenkovitě kupředu. Sběrateli Daňkovi je ovšem jeho životní úkol jasný.

Požár
V noci vypukl požár. Představte si, že vám hoří část života. Hoří rychle. Plameny schvátí váš čas, vaši snahu, vaše podstupovaná rizika, vaše vzpomínky, část vašeho života. Máte možnost pouze bezmocně přihlížet a doufat, že si plameny nevezmou vše.

Všechno zlé k něčemu dobré?
Třetina sbírky zmizela v nenávratnu. Některé kousky jsou již nenahraditelné. Finančně nelze historii vyčíslit. Kde něco končí, něco jiného začíná? Sínusovka plus, mínus, plus..... Werich, jednou si nahoře, jednou dole... Těžko lze sběrateli pomoci. Jediné, co mu plameny vzít nemohly, jsou jeho zkušenosti, kontakty a jeho sběratelské jméno.

Jak bude mít nyní toto muzeum otevřeno je vhodné se dotázat přímo na telefonu 603 261 369. Vstupné? To je dobrovolné....

Pokud přece jen víte, co by Františkovi Daňkovi pomohlo obnovit jeho poškozenou sbírku, poznamenejte si telefonní číslo 603 261 369.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.