Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Topné rohože (1.)


Document Actions
toproh4.jpg
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě.... Mít v zimě vyhřátou podlahu, to je příjemná skutečnost, ovšem vzpomenout si na ni až v třeskutém mrazu nemusí být vždy včas. Podívejme se na některé podrobnosti k montáži topných rohoží....
Komerční sdělení, ze dne: 18.07.2003
reklama

K získání těchto informací nám dopomohly topné rohože V-systém.

Pokud se rozhodnete k instalaci topení do podlahy pak je na vás rozhodnutí, zda zvolíte teplovodní nebo elektrické. Oba systémy mají své pro a proti. My jsme se rozhodli pro elektrické, protože:

  • máme přímotopnou sazbu
  • chceme mít teplou podlahu nezávisle na ústředním topení
  • vytápět ji pouze v určitou dobu

To byly základní body, dle kterých jsme se rozhodovali. Pokud zašlete do firmy V-systém okótovaný náčrtek pochůzné plochy, kterou chcete vyhřívat nebo temperovat. Technici vám obratem zašlou cenový rozpočet včetně příslušenství, a je pak na vás co všechno objednáte.

V požadavcích je také dobré specifikovat délky studených konců. Standardně se dodávají třímetrové. V našem případě jsme objednávali prodloužené konce, protože jsme dva prostory napájeli přímo z rozvaděče. Zbylé dva jsme napojili z instalační krabice v blízkosti těchto prostorů.
Zhruba týden po objednávce se objeví na vaší poště úhledný balíček na dobírku.

V-systém obecně poznamenává...

Všeobecně:

  • topná rohož je navržena pro doplňkový ohřev podlahy. Pokud jsou tepelné ztráty místnosti vyšší než topný výkon rohože, musí vytápění místnosti zajistit jiný zdroj tepla.
  • topná rohož musí být vždy řízena termostatem vhodným pro danou aplikaci.
  • pro vyrovnání podlahy a následné položení dlažby je nutné použít materiály určené pro podlahové vytápění.
  • před zahájením montáže je dobré se dobře zamyslet kde bude pochůzná plocha. Protože pokud umístíte topný kabel např. pod nábytek, kde nebude dostatečně ochlazován, hrozí mu přehřátí a tím i zkrácení jeho životnosti.
  • jednotlivé smyčky sousedních rohoží se nesmí křížit ani dotýkat. V takovém případě opět hrozí přehřátí topného kabelu, zkrácení životnosti, nebo dokonce zničení samotného kabelu.
  • rohože se mají  být uloženy v materiálu, který zajistí rovnoměrné odvedení vytvořeného tepla.
  • topné rohože musí být odděleny od hořlavých materiálů (např. tepelné izolace nebo dřevěného podkladu) nehořlavou vrstvou o síle min. 5mm.
  • před začátkem pokládky proměřte pracovní odpor kabelu u opletených rohoží i jeho izolační stav.

Topný kabel:

  • v rohoži je použit odporový topný kabel.
  • Do topné části kabelu nesmí být zasahováno!
  • ke kabelu jsou výrobcem dodávány studené konce v délce asi 3 metry sloužící k napájení topné rohože. Tyto konce lze dle potřeby zkrátit na potřebnou délku.
  • spojky topné části a napájecích přívodů (studených konců) musí být zality v podlaze, nesmí být namáhány ohybem ani tahem.
  • v instalačních trubkách se protahují pouze studené konce (přívody).

Tyto základní informace je mít dobré na paměti. V dalším díle se dozvíte o přípravných pracech a umístění čidel.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933