Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Soustava svodů


Document Actions
Soustava svodů
Základním úkonem prohlídky při fyzické prohlídce svodů je zajisté kontrola, zda je chráněný objekt opatřen odpovídajícími počty svodů. V ČSN 34 1390 (čl.64) počet svodů závisel na výšce a půdorysných rozměrech objektu. Při určování počtu svodů po obvodu chráněného objektu, dle ČSN EN 62305-3, se počet svodů odvíjí pouze od třídy ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 11.04.2013
reklama

Základním úkonem prohlídky při fyzické prohlídce svodů je zajisté kontrola, zda je chráněný objekt opatřen odpovídajícími počty svodů. V ČSN 34 1390 (čl.64) počet svodů závisel na výšce a půdorysných rozměrech objektu. Při určování počtu svodů po obvodu chráněného objektu, dle ČSN EN 62305-3, se počet svodů odvíjí pouze od třídy LPS (ČSN EN62305-3, tab. 2).

Třída LPS Vzdálenosti svodů (m)
I 10
II 10
III 15
IV 20

Poznámka: počet svodů se například u panelového domu zvýší 2 násobně oproti požadavkům ČSN 34 1390. Svody by měli být rozmístěny rovnoměrně po obvodu objektu.

U oddáleně stojících stožárů (izolovaný – oddálený hromosvod), které nejsou z kovu,

je nutný minimálně jeden svod pro každý stožár.

Na objektu musí být minimálně 2 svody.

Poznámka: Upozorňuji, že v ČSN 34 1390, čl. 64, písmeno c), se u malých objektů připouštěl i jeden svod (jednopodlažní budovy do obvodu 40m).

Při kontrole instalovaných svodů je nutné se zaměřit také na to, jestli jsou svody instalovány přímo, svisle a je vytvořeno co nejkratší spojení jímací soustavy se zemí a na trase svodu by mělo být co nejméně instalačních smyček, pokud je nutné smyčky vytvořit, musí být dodržena dostatečná vzdálenost mezi dvěma body svodu a délka l mezi oběma svody. Smyčka obvodu je v ČSN EN 62305-3 znázorněna na obr. 1 a výpočet vzdálenosti s je uveden v čl. 6.3. normy.

V normě ČSN EN 62305-3 ed.2 došlo k úpravě vzorce vyjadřující dostatečné vzdáleností "s" při zajištění elektrické izolace mezi jímací soustavou nebo svody na jedné straně a kovovými částmi stavby, kovovými instalacemi a vnitřními systémy na straně druhé. Obecná rovnice pro výpočet dostatečné vzdáleností "s" je tedy:

s = ki/km x kc x l

ki - koeficient závislý na zvolené třídě LPS (viz tabulka 10)
km - koeficient závislý na materiálu elektrické izolace (viz tabulka 11)
kc - koeficient závislý na (částečném) bleskovém proudu tekoucím jímači a svody (viz tabulka 12 a příloha C)
l     délka v metrech, podél jímací soustavy a svodu, od bodu, kde je zjišťována dostatečná vzdálenost k nejbližšímu bodu ekvipotenciálního pospojování nebo zemnicí soustavy (viz E.6.3 přílohy E).

Pod tabulku č. 12 byl vložen tento text: "Koeficient kc bleskového proudu mezi jímači a svody závisí na třídě LPS, na celkovém počtu svodů n, na jejich rozmístění a vzájemném propojení obvodovými vodiči a na typu jímacího systému.

Potřebná dostatečná vzdálenost závisí na úbytku napětí na nejkratší dráze mezi místem, ve kterém se dostatečná vzdálenost uvažuje a zemničem nebo nejbližším bodem ekvipotenciálního pospojování."

Upozorňuji, že nově se v této podkapitole udává tzv. "Zjednodušený přístup" (čl. 6.2) nebo "Podrobný přístup" (čl. 6.3), pro potřeby výpočtu dostatečné vzdálenosti podle uvedeného vzorce.

Při tzv. "Zjednodušeném přístupu" se využívají údaje z tabulky č. 12 pro koeficient kc (POZOR v prvním vydání normy byly tyto údaje odlišně uvedeny v tabulce č. 11).


Tabulka č. 12
 
Při tzv. "Podrobném přístupu" se vzorec pro výpočet upravuje následovně:

s = ki/km x (kc1 x l1 + kc2 x l2 + .....kcn x ln)

Tento podrobný výpočet dostatečné vzdálenosti "s" se používá v případě, že v LPS s mřížovou jímací soustavou nebo s propojenými obvodovými vodiči protékají v důsledku rozdělení proudů jímači nebo svody proudy různých hodnot.


 
Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933