Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Soustava svodů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.04.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Soustava svodů


Soustava svodů
Základním úkonem prohlídky při fyzické prohlídce svodů je zajisté kontrola, zda je chráněný objekt opatřen odpovídajícími počty svodů. V ČSN 34 1390 (čl.64) počet svodů závisel na výšce a půdorysných rozměrech objektu. Při určování počtu svodů po obvodu chráněného objektu, dle ČSN EN 62305-3, se počet svodů odvíjí pouze od třídy ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 11.04.2013


Základním úkonem prohlídky při fyzické prohlídce svodů je zajisté kontrola, zda je chráněný objekt opatřen odpovídajícími počty svodů. V ČSN 34 1390 (čl.64) počet svodů závisel na výšce a půdorysných rozměrech objektu. Při určování počtu svodů po obvodu chráněného objektu, dle ČSN EN 62305-3, se počet svodů odvíjí pouze od třídy LPS (ČSN EN62305-3, tab. 2).

Třída LPS Vzdálenosti svodů (m)
I 10
II 10
III 15
IV 20

Poznámka: počet svodů se například u panelového domu zvýší 2 násobně oproti požadavkům ČSN 34 1390. Svody by měli být rozmístěny rovnoměrně po obvodu objektu.

U oddáleně stojících stožárů (izolovaný – oddálený hromosvod), které nejsou z kovu,

je nutný minimálně jeden svod pro každý stožár.

Na objektu musí být minimálně 2 svody.

Poznámka: Upozorňuji, že v ČSN 34 1390, čl. 64, písmeno c), se u malých objektů připouštěl i jeden svod (jednopodlažní budovy do obvodu 40m).

Při kontrole instalovaných svodů je nutné se zaměřit také na to, jestli jsou svody instalovány přímo, svisle a je vytvořeno co nejkratší spojení jímací soustavy se zemí a na trase svodu by mělo být co nejméně instalačních smyček, pokud je nutné smyčky vytvořit, musí být dodržena dostatečná vzdálenost mezi dvěma body svodu a délka l mezi oběma svody. Smyčka obvodu je v ČSN EN 62305-3 znázorněna na obr. 1 a výpočet vzdálenosti s je uveden v čl. 6.3. normy.

V normě ČSN EN 62305-3 ed.2 došlo k úpravě vzorce vyjadřující dostatečné vzdáleností "s" při zajištění elektrické izolace mezi jímací soustavou nebo svody na jedné straně a kovovými částmi stavby, kovovými instalacemi a vnitřními systémy na straně druhé. Obecná rovnice pro výpočet dostatečné vzdáleností "s" je tedy:

s = ki/km x kc x l

ki - koeficient závislý na zvolené třídě LPS (viz tabulka 10)
km - koeficient závislý na materiálu elektrické izolace (viz tabulka 11)
kc - koeficient závislý na (částečném) bleskovém proudu tekoucím jímači a svody (viz tabulka 12 a příloha C)
l     délka v metrech, podél jímací soustavy a svodu, od bodu, kde je zjišťována dostatečná vzdálenost k nejbližšímu bodu ekvipotenciálního pospojování nebo zemnicí soustavy (viz E.6.3 přílohy E).

Pod tabulku č. 12 byl vložen tento text: "Koeficient kc bleskového proudu mezi jímači a svody závisí na třídě LPS, na celkovém počtu svodů n, na jejich rozmístění a vzájemném propojení obvodovými vodiči a na typu jímacího systému.

Potřebná dostatečná vzdálenost závisí na úbytku napětí na nejkratší dráze mezi místem, ve kterém se dostatečná vzdálenost uvažuje a zemničem nebo nejbližším bodem ekvipotenciálního pospojování."

Upozorňuji, že nově se v této podkapitole udává tzv. "Zjednodušený přístup" (čl. 6.2) nebo "Podrobný přístup" (čl. 6.3), pro potřeby výpočtu dostatečné vzdálenosti podle uvedeného vzorce.

Při tzv. "Zjednodušeném přístupu" se využívají údaje z tabulky č. 12 pro koeficient kc (POZOR v prvním vydání normy byly tyto údaje odlišně uvedeny v tabulce č. 11).


Tabulka č. 12
 
Při tzv. "Podrobném přístupu" se vzorec pro výpočet upravuje následovně:

s = ki/km x (kc1 x l1 + kc2 x l2 + .....kcn x ln)

Tento podrobný výpočet dostatečné vzdálenosti "s" se používá v případě, že v LPS s mřížovou jímací soustavou nebo s propojenými obvodovými vodiči protékají v důsledku rozdělení proudů jímači nebo svody proudy různých hodnot.


 
Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.