Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

IP007# Neformálně o jedinečném klubu ILPC v roce 2019


Document Actions
IP007# Neformálně o jedinečném klubu ILPC v roce 2019
Když jsem se před mnoha léty dozvěděl o novém klubu odborníků na ochranu před bleskem a přepětím, nenapadlo mne, že se v budoucnu z takové události stane tak jedinečný zdroj praktických událostí. Během každého roku navštívím desítky odborných seminářů, mám možnost srovnání různých úrovní, způsobů a obsahu předkládaných sdělení. Přes to, že jsem sám frekventantem, závěr by měli činit jiní. Ovšem jiní zase nemají tolik co k porovnání, co já. Proto se pokusím odkrýt některé jiné úhly pohledu a sdělte si své zkušenosti mezi sebou v níže otevřeném diskusním tématu ...
Miroslav Minařík, ze dne: 24.01.2019


Systém vzdělávání je stále ve vývinu. Kdysi říkal profesor Chalupa, ti kompetentní neví, co učit a ti co to ví, zase nejsou kompetentní. Ovšem to je skoro čtyřicet roků. Dnes to vypadá, že je kompetentní kde, kdo ale vyšší znalosti nepřichází. O této problematice lze vést dlouhé diskuse. Jedno je však jisté. Pokud chceme ta správná data, musíme hodně prosévat a filtrovat. Alespoň taková je má dlouholetá zkušenost. Vybírat si ty správné zdroje a tak také vědět které zdroje správné jsou a které nikoliv. Po dlouhém snažení se upínáme na ty vyvolené a stáváme se konzervativními vůči dalším experimentům.




Někdy v roce 1995 jsem se seznámil se Zdeňkem Rousem. Byl to typický vědec, který byl mezi našimi děvčaty na pracovišti označován za "rozchloupaného s kravatou naruby". Vzpomínám si na jeho pravidelné bulletiny, které mne tehdy nahrazovali napínavé čtení legendárních rodokapsů. Od té doby se asi datuje moje osobní hobby k této problematice. Nejsem však na pozici elektrotechnika činného v praxi, a tak má znalost, či neznalost není pro výkon mé profese nijak ovlivňující. Ale určitě mi pomáhá.

Letos jsme zvolili nový koncept předávání informací formou podcastů. I přes to, že se podobným formátem na Elektrika.TV zabýváme již deset roků, audio kanál samotný má své výhody. V toto díle jsem stihl vyzpovídat všechny tři přednášející letošního IPC turné.




O čem byla řeč?
  • Zajímal mne prvopočátek myšlenky ILPC na který jsem se paradoxně nikdy nezeptal
  • Co si pod zkratkou ILPC představit. Tedy kromě překladu International Lighting Protection Club?
  • Kdo je typický stávající člen ILPC
  • Jsou informace ILPC použitelné výhradně s produkty DEHN?
  • Existuje na českém trhu ekvivalent tohoto školení? 
  • Stačí k tomu abych byl dobrým hromosvodářem skutečnost, že znám ČSN EN 62 305 jako když "bičem mrskám" nebo je nutné něco navíc?
  • Jak je to s důležitou technickou podporou značky DEHN v porovnání s jinými dodavateli hromosvodního materiálu u nás?
  • Čí je ČSN EN 62 305 výmysl? Opravdu se to dá přisoudit Jiřímu Kutáčovi? A jak dalece tuto normu ovlivňuje v normalizaci značka DEHN? 
  • Co o sobě nepřímo prozrazuje "odborník" pokud argumentuje takto: "... dělám to tak 20 let a ještě si nikdo nestěžoval!".
  • Historka Jana Hájka jako vzpomínka na pozůstatek minulé doby.



Co je to kód dokumentace?
Pokud na konci podcastů uslyšíte číslo kódu dokumentace pak pokud jej doplníte za lomítko url adresy portálu (např. www.elektrika.cz/190116), pak se zobrazí příslušná stránka s doplňujícími obrázky, tabulkami, které při poslechu nevidíte.
Záznamy ILPC 2019 budou k dispozici asi někdy v polovině roku. Účastnění účastníci budou mít tu výhodu, že obdrží záznam dříve.

Dublinský Spire v Irsku viz zde a zde.
Tento podcast naleznete ke stažení zde!
Přihlásit se do klubu ILPC zde!





 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933