Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

LPE: Novely norem pro uzemňování a návrh elektrických instalací


Document Actions
LPE: Novely norem pro uzemňování a návrh elektrických instalací
Školení je zaměřeno na změny v obsahu několika základních norem týkajících se elektrických instalací nízkého napětí, konkrétně uzemnění, ochranných vodičů, výběru konstrukce a materiálu pro elektrická vedení. Další části školení se budou věnovat ochraně před účinky tepla v souvislosti s elektrickými instalacemi a ochraně před nadproudy.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.03.2012
reklama

 

Školení je zaměřeno na změny v obsahu několika základních norem týkajících se elektrických instalací nízkého napětí, konkrétně uzemnění, ochranných vodičů, výběru konstrukce a materiálu pro elektrická vedení. Další části školení se budou věnovat ochraně před účinky tepla v souvislosti s elektrickými instalacemi a ochraně před nadproudy.

V úvodní části, věnované ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 5-54: Výběr a stavba elektrických zařízení – Uzemnění a ochranné vodiče, se účastníci školení seznámí s novou definicí ochranného vodiče a podrobněji se dozvědí o zemničích, jejich používání a přesném popisu základových zemničů, uložených v betonu a v zemi. Důležitou informací bude uvedení požadavků základní normy do souvislosti s požadavky legislativních předpisů a ostatních ČSN pro elektrotechniku.

Materiály, konstrukcí a výstavbou elektrických vedení se zabývá další probíraná norma ČSN 33 2000-5-52 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí Část 5-52: Výběr a stavba elektrických zařízení – Elektrická vedení. Normy pokrývá všechny typy běžně zřizovaných elektrických vedení, ať už z holých vodičů na podpěrách, můstkových, lištových nebo páskových vodičů. Logicky nejrozsáhlejší část normy je věnována kabelovým vedením. Nové vydání normy obsahuje kompletní návod na dimenzování vodičů a kabelů v elektrických instalacích. Nově jsou zde podrobně rozpracovány požadavky na kladení vedení do stropů a podlah. I tato norma bude komentována v souvislosti dalších norem zaměřených na ukládání kabelů a vodičů. I v této části budou probrány v problematice navazující ČSN, které rovněž pomáhají snadněji řešit tuto problematiku.

Nevítaným následkem poruchy elektrického zařízení mohou být také nežádoucí tepelné účinky nebo dokonce požár. Základní opatření na ochranu osob, zvířat i majetku před nežádoucími tepelnými účinky popisuje ČSN 33 2000-4-42 ed. 2 Bezpečnost – Ochrana před účinky tepla. Jak se účastníci školení dozvědí, oproti předchozí verzi definuje nyní norma také ochranu před tepelnými účinky a požárem, šířícím se z elektrické instalace do dalších prostor, oddělených přepážkami. V souvislosti s tím byly rozšířeny požadavky na únikové cesty, podrobněji je specifikována povaha zpracovávaných materiálů a použitých konstrukčních materiálů. Doplněny byly také požadavky na provedení instalací v prostorech, v nichž je skladováno drahé zboží. Ochrana před přehřátím nyní zahrnuje také topná tělesa. I zde budou probrány základní požadavky ČSN 33 2000-4-42 ed. 2 a návaznosti dalších předpisů pro elektrotechniku.

V průběhu školení se účastníci budou moci seznámit se společností NOARK Electric a se sortimentem přístrojů, které tato společnost na českém trhu nabízí.

Termíny a místa konání školení:

Více informací o akci včetně přihlášky najdete na www.lpelektro.cz.
 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933