Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

CECHY: Dohoda mezi Slovenskem a Českem byla podepsána v Trenčíně


Document Actions
CECHY: Dohoda mezi Slovenskem a Českem byla podepsána v Trenčíně
Jak jsem informoval v diskuzi, v Trenčíně během konání veletrhu ELO SYS 2005 byla podepsána vzájemná dohoda mezi elektrotechniky na Slovensku a v Česku. Podívejme se co bylo jejím předmětem blíže ...
Miroslav Minařík, ze dne: 20.10.2005
reklama

Pří odhalování zákoutí letošního ročníku největšího slovenského veletrhu elektrotechniky ELO SYS 2005 jsem plánovaně zavítal na stánek Cechu elektrotechniků na Slovensku. Měl jsem opět možnost setkání s elektrotechniky, kteří chtějí změnu! Podepisovala se první mezinárodní dohoda o vzájemné spolupráci!
Slíbený dokument mi zaslal Julius Růžička a Jaroslav Pečínka. Ten byl dvanáctého podepsán zúčastněnými stranami v Trenčíně. Chtěl bych předeslat, že tato dohoda se tvořila v koncepční rovině, proto neočekávejme v tomto textu žádná konkrétní řešení. Podívejte se na její znění ...

Dohoda o součinnosti a spolupráci subjektů působících v resortech elektrotechniky v České republice a Slovenské republice Mezinárodní Společná platforma elektrotechnických sdružení (MSPES).

Článek 1

Občanská sdružení a subjekty působící v resortech elektrotechniky a elektroniky uzavírají tuto dohodu o součinnosti subjektů sdružených ve Společné platformě elektrotechnických sdružení, používajíc na veřejnosti zkratku „MSPES“ (dále jen Společná platforma) s cílem:

- společné prezentace svých zájmů ve vztahu k ústředním orgánům státní správy, regionální státní správy a samosprávy, zaměstnavatelským a podnikatelským svazům a sdružením působícím v České republice a Slovenské republice a v zahraničí, odborovým svazům a sdružením reprezentujícím zájmy zaměstnanců v organizacích resortu Ministerstev hospodářství nebo průmyslu a obchodu, elektrotechnického průmyslu obou republik,
- řešení úloh zaměřených na zabezpečení hospodářské stability a prosperity - subjektů, které jsou účastníky společné dohody platformy,
- prohloubení vzájemné informovanosti, výměny názorů a zkušeností zejména v oblastech společných zájmů jejich členských organizací,
- sjednocování stanovisek a vzájemné podpory v otázkách společného zájmu za předpokladu shody stanovisek všech partnerských subjektů,
- koordinace postupu při řešení zásadních problémů hospodářské politiky a postavení hospodářských subjektů ve vztahu k ekonomickým resortům a institucím českého, slovenského i evropského hospodářství,
- koordinace prosazovaní společných zájmů na úrovni vrcholových zaměstnavatelských organizací (Republikové unie zaměstnavatelů, Hospodářská komora České republiky, Slovenská obchodná a průmyslová komora a další podobné organizace),
- prosazovaní profesních a ekonomických zájmů vstupováním do přípravy legislativních norem a dalších normotvorných materiálů (koncepce a zásady) po vstupu do EÚ tak, aby neznevýhodňovali domácí zaměstnavatele,
- stálého rozvoje mnohostranné spolupráce domácích a zahraničních partnerů a při zabezpečení mezinárodních smluvních podmínek na bázi oboustranné výhodnosti.

Článek 2

Dohoda o spolupráci zúčastněných subjektů respektuje, že:

1. Členové Společné platformy jsou rovni v právech a povinnostech, jejich zájmy vyjadřují delegovaní představitelé jednotlivých sdružení.

2. Členové Společné platformy si navzájem nezasahují do vnitřních záležitostí sdružených subjektů.

3. Prezentace společného stanoviska se uskuteční jen na základe souhlasu ostatních sdružených subjektů, přičemž každý subjekt má zachované právo veta.

4. Delegovaní představitelé sdružení tvoří společný koordinační kolektivní orgán, prostřednictvím kterého prosazují své zájmy a přispívají k součinnosti celé Společné platformy. Nesouhlas jednoho znamená, že usnesení nebylo přijato a nebude společně prezentováno.

5. MSPEZ si na prvním svém setkání zvolí svého koordinátora, který potom střídavě přechází z jednoho státu na druhý se střídáním jednotlivých členů a jeho funkční období trvá jeden rok.

6. Na jednáních Společné platformy může představitele sdružení zastupovat jiný pověřený statutární představitel organizace, které je členem.

Článek 3

1. MSPEZ zasedá zpravidla dvakrát za rok, anebo mimořádně - na požádání jednoho člena Společné platformy z každého státu - k vymezenému předmětu jednání. Zasedání se uskuteční na půdě jedné ze žádajících stran. Poradu vede koordinátor Společné platformy, anebo jím pověřený člen. Organizačně i materiálně zasedání MSPEZ zabezpečí členové, kteří požádali o mimořádné setkání anebo svolali řádné zasedání na půdě svého státu.

2. Jednání MSPEZ uspořádají jednotlivé subjekty v pořadí, v jakém jsou zapsané v této dohodě o součinnosti. Uspořadatelská organizace, po konzultaci v MSPEZ navrhne program jednání a pozvánky rozešle nejpozději 21 dní před termínem setkání.

3. Organizační a administrativní agendu jednání MSPEZ zabezpečuje koordinátor anebo pověřený člen Společné platformy na základě předcházejícího rozhodnutí MSPEZ anebo člen, z iniciativy kterého se koná mimořádné jednání.

4. Finanční zabezpečení setkání MSPEZ zabezpečují postupně jednotlivé subjekty v pořadí, v jakém jsou zapsané v této dohodě o součinnosti anebo ti, kteří požádali o mimořádné setkání anebo svolali řádné zasedání na půdě svého státu..

Vývoda, Vodička, Pečínka

Článek 4

1. Následnými rozhodnutími MSPEZ nejsou dotčeny práva a zájmy členů Společné platformy.

2. Zástupci zúčastněných subjektů se mohou dohodnout na vytvoření odborných pracovních skupin k řešení určitého problému společného zájmu.

Článek 5

1. Dohoda o součinnosti subjektů působících ve Společné platformě elektrotechnických sdružení MSPEZ, ztratí svou účinnost tehdy, když se její členové dohodnou na vytvoření nového nástupnického subjektu, který bude v plné míře zodpovídat jejich zájmům a cíli, na který byla dohoda uzavřena, anebo se nadpoloviční většinou dohodnou na jejím zániku.

2. Členové Společné platformy elektrotechnických sdružení mohou z ní vystoupit bez udání důvodu k prvnímu dni následujícího měsíce, které oznámí písemně všem jejím členům.

3. Dohoda o součinnosti je sepsaná v obou jazycích a v rovném znění.

4. Účastníci potvrzují souhlas s vytvořením Společné platformy svým podpisem. Při podpisu dohody byl zvolen prvním koordinátorem Společné platformy Jaroslav Pečínka.

V Trenčíně dne 12. října 2005.

Únia slovenských elektrotechnikov
Jaroslav P E Č Í N K A v.r. (za ÚSE)

Unie elektrotechniků České republiky
Julius R Ů Ž I Č K A v.r. (za UEČR)

Cech elektrotechnikov Slovenska
Ing. Vladimír K E S E G H v.r. (za CES)

Podobně jak jsem uvedl v diskuzi, i při této příležitosti jsem upozornil na nízký stupeň informovanosti veřejnosti, což v mnohých případech neumožňuje odpovídající ohodnocení výkonů těchto aktivit.

Dohod již bylo podepsáno mnoho, ovšem nemůžeme hovořit o stejném množství jejich pozitivních výsledků. Proto v budoucnu bude úspěšná ta dohoda, která přinese něco zásadně pozitivního, co ocení každý elektrotechnik!

Současně s přáním hodně úspěchů si neodpustím poznámku, že "máme zaměřeno" a očekáváme přínosné aktivity!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933