Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Při návrhu ochrany před bleskem a přepětím je důležitá pečlivá rozvaha. Nikoliv závěry typu "dělá se to ...". Rozhodnutí o úrovni ochrany před blesky a přepětím musí být na základě analýzy rizik podle normy ČSN EN 62305-2 ED.2. Norma obsahuje podrobný ...
  • Paní volala na hlavní číslo portálu ss stížností. Objednala si změnu přípojky z jedné fáze na tři fáze. Technik přijel, přepojil vedení, ale jeho chybou polovina spotřebičů v bytě přestala fungovat. I když pojištění existuje, jeho plnění bude trvat ...

Rozvody rozhlasu versus ČSN 33 2000-4-41


Document Actions
Rozvody rozhlasu versus ČSN 33 2000-4-41
Jak nebezpečné může být studování norem o bezpečnosti. Je možné, že všechny rozvody místního rozhlasu s modulací 100V, nejenom ty již instalované, ale i ty co se stále budují, jsou v rozporu s normou ČSN 33 2000-4-41? Nebo se naštěstí mýlím?
Radek Kaisler, ze dne: 30.09.2005
reklama

Je možné, že všechny rozvody místního rozhlasu s modulací 100V, nejenom ty již instalované, ale i ty co se stále budují, jsou v rozporu s normou ČSN 33 2000-4-41? Nebo se naštěstí mýlím?

Tak jsem se jednou podrobně začetl do normy: 
ČSN 33 2000-4-41 -Elektrotechnické předpisy - Elektrická zařízení - Část 4: Bezpečnost - Kapitola 41: Ochrana před úrazem elektrickým proudem

... a jelikož si na chléb vydělávám projekcí slaboproudých systémů, zkusil ji aplikovat na běžné rozhlasové systémy v budovách či na volných prostranstvích.

A výsledek....
Rozvod místního rozhlasu v budovách či venkovního rozhlasu pro ozvučení prostranství si z hlediska posuzování bezpečnosti úrazu elektrickým proudem můžeme představit jako „černou skříňku“ nazvanou rozhlasová ústředna, do které je přivedeno a z ní vyvedeno:

  • (1.) Napájecí napětí 230V/50Hz pro napájení rozvodu
  • (2.) Vstupní modulace 1.4V od hudebních a hlasových zdrojů (mikrofony, CD/MP3 přehrávače atp.)
  • (3.) Výstupní modulace 100V pro reproduktory (modulace 100V se jeví optimální pro co nejméně zkreslený audiosignál při vzdálenostech do stovek metrů).

Bezpečnost úrazu elektrickým proudem pro jednotlivé vstupní a výstupní obvody nyní posuďme podle ČSN 33 2000-4-41:

  • A) Ochrana před nebezpečným dotykem živých částí
  • B) Ochrana před nebezpečným dotykem neživých částí (při poruše)

1

Ad1) Přívodní kabeláž napájecího napětí 230V/50Hz
předpokládejme ze standardního domovního rozvodu NN v budově, tedy nejčastěji ze zásuvky.

Zde je tedy:
1A – provedena ochrana před nebezpečným dotykem živých částí izolací, případně doplňková ochrana proudovým chráničem.

1B – ochrana je zajištěna samočinným odpojením od zdroje v závislosti na typu sítě rozvodu nn.
Zde se tedy bát nemusíme, podle normy bychom žádný „kopanec“ dostat neměli.


2

Ad2) Vstupní modulace 1.4V
od hudebních a zvukových zdrojů je doufám bez jakýchkoli debat obvodem PELF (v těchto rozvodech bývá využito stínění), v ústředně od ostatních obvodů jsou tyto obvody odděleny „oddělovacím“ transformátorem.

Zde je tedy:
2A i 2B – ochrana před nebezpečným dotykem živých i neživých částí je zajištěna malým napětím PELF.

I zde můžeme být zcela klidní, podle normy je vše v pořádku.


3

Ad3) Rozvody 100V modulace
Tyto rozvody jsou v praxi nejčastěji řešeny dvoužilovým kabelem s měděnými jádry o průřezech jádra 1,5 – 2,5mm, které jsou napojeny na výstupní obvody rozhlasové ústředny (koncový stupeň) a propojují (s libovolným topologickým větvením) jednotlivé reproduktory. Jen pro úplnost součet skutečných výkonu jednotlivých reproduktorů nesmí přesáhnout maximální příkon od koncového stupně rozhlasové ústředny.
Pro rozvody z tzv. nuceným poslechem při použití regulátorů hlasitosti musí být rozvody třížilové nebo čtyřžilové.

No a co bezpečnost před úrazem el. proudem:
3A - ochrana před nebezpečným dotykem živých částí je u kabelového vedení i reproduktorů provedena izolací. U některých reproduktorů by se dalo říci i polohou.
3Ba teď pozor, zde je zřejmě problém. Ochrana před úrazem při dotyku neživých částí při poruše:

Samočinné odpojení od zdroje?
O nějakém samočinném odpojení od zdroje u těchto rozvodů modulace 100V zřejmě nemůže být řeč, jističe na výstupu z koncového zesilovače jsem ještě neviděl, ani o nich neslyšel. Snad jen přepěťové ochrany či bleskojistky, ale to se se samočinným odpojením od zdroje při poruše jistě neslučuje.

Obvody SELF či PELV ?
Zkusme posoudit, zda tyto obvody (výstupní modulace 100V) můžeme požadovat za obvody SELF nebo PELV:
Dle ČSN 33 2000-4-41 považujeme bezpečnost za zajištěnou jestliže (kromě jiných podmínek) jmenovité napětí nemůže přesáhnout horní mez kategorie I.
Pro kategorie napětí nahlédneme do ČSN 33 0010 Elektrotechnické předpisy, rozdělení a pojmy:
Kategorie napětí I., označované mn (malé napětí) musí splňovat tyto podmínky:
Jmenovité napětí v uzemněné i izolované soustavě mezi vodiči i vodičem a zemí musí být do 50V včetně.
Toto rozvod modulace 100V nesplňuje.
Je zde vsunut odkaz, že pro stejnosměrná napětí mezi malým a nízkým napětím je hranící 120V.
Jelikož rozvod modulace není stejnosměrné napětí je tato vsuvka pro nás bezpředmětná.

Další vsunutý odkaz říká, že sdělovací zařízení s napětím mezi vodiči do 85V včetně se pokládají za zařízení mn.
Zde jsem trochu zapochyboval. Rozhlas můžeme považovat za sdělovací zařízení. Je uváděná hodnota modulačního napětí 100V jmenovité napětí nebo napětí "špička-špička"?
Tuto informaci jsem nenašel ani v jednom katalogu rozhlasové techniky, vždy je uvedeno jen výstupní napětí 100V, nebo output 100V.
Kdyby uváděné napětí bylo hodnota "špička-špička", pak bychom se s efektivní hodnotou jmenovitého napětí mohli dostat pod 85V a tato vsuvka se pro nás stává zajímavou. Rozvod modulace považujme za izolovanou soustavu.
Oslovil jsem své obchodní přátelé na emailu a požádal je o radu: Jaké je to uváděné napětí 100V?
Nejrychleji mi odpověděl Ing. Tomáš Mrzílek s firmy Focus - system s.r.o.:"Jde o efektivní hodnotu jmenovitého sinusového napětí. Špičky jsou ve skutečnosti výrazně vyšší".
Z toho vyplývá, že ani tato vsuvka nenapomůže k tomu, abychom rozvody modulace 100V mohli zařadit do obvodů SELF či PELV.
Tedy podrženo sečteno, obvody SELF či PELV to nebudou.

Co z toho vyplývá?
I když pravděpodobně při dotyku modulace 100V žádnou velkou „pecku“ nedostaneme, veškeré rozhlasové rozvody s modulací 100V nevyhovují normě ČSN 33 2000-4-41.

Mýlím se?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933