Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Principy (48.) Splněný slib


Document Actions
Principy (48.) Splněný slib
A opět návod k výrobě přístrojů. Tentokrát jsou to dva tepelné přístroje k měření proudu.
Margita Boháčová, ze dne: 10.10.2004
reklama

Nedávno jsme si slíbili, že vzniku tepla elektrickým proudem použijeme jako principu ke stavbě tepelných přístrojů.
Celkem snadný úkol. Základem tepelného ampérmetru je měrný odporový drátek, jímž prochází měřený proud. Vzniklým teplem se drátek prodlužuje a z velikosti protažení se dá soudit na velikost proudu.
Měrný drátek upevníme mezi svorkami na základním prkénku.

V jeho blízkosti přišroubujeme svisle druhé prkénko, na němž je vlastní měřící zařízení a stupnice přístroje. Od středu měrného drátku se vede tenký ohebný drátek přes malou kladičku, volně přichycenou na svislém prkénku. Druhý konec drátku je napínán slabou zpružinkou. Ke kladičce je přilepena ručička.
Čím je měrný drát delší, tím je přístroj citlivější. Nejlépe se hodí drát asi 160mm dlouhý, průměru asi 0,7mm, niklový nebo pásek ze stejného materiálu rozměru 3x0,1mm. Od středu vedený drátek je průměru asi 0,2mm a jednou dokola ovinut kolem kladičky s mírnou rýhou a průměru asi 4mm. Kladička je volně nastrčena na malém hřídelíku. Upnutí měrného drátu mezi svorky musí být důkladné, drát nesmí povolovat. Může se také sevřít do mosazných čelistí tažených šrouby.

Přihneme-li kolíček, kterým je upevněn konec zpružinky, dosáhneme nulové polohy ručičky.
Pro proudy do 10A se hodí uvedený průměr měrného drátu. Pro slabší proudy, do 1A, užijeme drátu průměru asi 0,2mm. Cejchování přístroje provedeme jako u elektromagnetického ampérmetru.
Pro měření napětí je konstrukce přístroje stejná, jen měrný drátek volíme ještě tenčí, asi 0,15mm. Pro plnou výchylku je třeba asi 0,1 ampérmetru, a proto předřadíme měrnému drátku větší odpor. Vypočteme jej snadno podle Ohmova zákona. Například pro voltmetr do 10 voltů je třeba předřadit odpor asi 100 ohmů. Navineme jej na malou cívečku a připojíme mezi jednu svorku přístroje a konec měrného drátu (tedy do série) nebo jej umístíme pod základní prkénko. Ostatní úprava a cejchování se provádí jako u elektromagnetického voltmetru.
Oba přístroje se hodí pro měření obou druhů proudu.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933