Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

O vzniku celorepublikové sekce elektro


Document Actions
Článek
Když začátkem devadesátých let minulého století vznikla možnost podnikat, vznikla i možnost pro podnikatele se sdružovat a to nejen za účelem podnikání ale i za účelem dosažení informací v technických, ekonomických a právních oblastech. Moudří podnikatelé těchto možností využili a nejen, že zakládali firmy ale zakládali i cechy, společenstva či svazy. V té době byl založen Elektrotechnický cech nejen v Liberci, ale i v jiných městech České republiky.
Julius Růžička, ze dne: 19.02.2003
reklama

Když začátkem devadesátých let minulého století vznikla možnost podnikat, vznikla i možnost pro podnikatele se sdružovat a to nejen za účelem podnikání ale i za účelem dosažení informací v technických, ekonomických a právních oblastech. Moudří podnikatelé těchto možností využili a nejen, že zakládali firmy ale zakládali i cechy, společenstva či svazy. V té době byl založen Elektrotechnický cech nejen v Liberci, ale i v jiných městech České republiky.

Vznikl Moravskoslezský elektrotechnický svaz, Moravský svaz elektrotechniků, Elektrotechnický svaz český, Český elektrosvaz, Elektrotechnické cechy v regionech Plzeň, Olomouc, Vysočina. České Budějovice, Tachov, Beroun a dalších městech a regionech. Některé tyto subjekty spolupracují mezi sebou, s německými, s rakouskými či polskými a slovenskými svazy, ale stále jsme strašně roztříštění a tím pádem lehce jak se říká„zranitelní„ a nejednotní hlavně ve styku a kontaktu s úředníky a legislativou. Vědomi si této roztříštěnosti a nejednotnosti, začali jsme v minulém roce s pokusem o sjednocení elektrotechnických subjektů do jednoho celku. Jelikož se jedná o podnikatelské subjekty a sjednocení jen do jedné profese také nestačí a v technické legislativě je nutné spolupracovat i s ostatními profesemi, sjednocování jsme začali na půdě Hospodářské komory České republiky. Po několika jednáních, kde se jsme vysvětlovali a vyjednávali, byla dne 13.11.2002 představenstvem HK ČR ustavena Elektrotechnická sekce. Byl zpracován a schválen Statut sekce, který zaručuje zachování suverenity jednotlivých členských subjektů. Na ustavujícím jednání byly stanoveny tři hlavní cíle sekce a pro ně jmenovány pracovní skupiny. Jedná se o kvalifikaci a celoživotní vzdělávání, o technickou legislativu a předávání informací elektrotechnické veřejnosti. V současné době nás vzdělávací agentury zahlcují nabídkami a pozvánkami na akce, na kterých přednášejí ti lektoři, kteří s ní mají smlouvu nebo dohodu. Určitě přednášejí kvalifikovaně a na velmi vysoké profesionální úrovni, ale bez jakékoliv koncepce nebo systému. Na té chceme ve spolupráci s elektrotechnickou veřejností, to je právě s cechy, společenstvy a svazy pracovat a profesionálu předat právě ty informace a v tom čase, v jakém je potřebuje. V oblasti technické legislativy je nutné aby profesní celky byly neopomenutelnými účastníky při tvorbě zákonů, vládních nařízení a dalších předpisů, které se jich týkají. Připravuje se změna zákona o státním odborném dozoru, stručně zákona 174/68Sb. v platném znění, rušit se mají vyhlášky jako nižší předpis, v našem případě např. č. 20/79 Sb., kterou jsou stanovena vyhrazená elektrotechnická zařízení, č. 50/78 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice, 48/82 Sb. o požadavcích na bezpečnost práce a technických zařízeních. Nejsou vydána vládní nařízení dle § 132b a §134b Zákoníku práce o odborné způsobilosti na technických zařízeních, zjednodušeně řečeno, s vysokým rizikem ohrožení života, zdraví a věcí. Tato vládní nařízení by mohla nahradit naší dobře známou padesátku.

Ale jak ji nahradí, budeme pravidelně přezkušováni?, testem?, pohovorem?, jak vlastně?

Neměli bychom být u zrodu nařízení a alespoň je připomínkovat a mít naději, že připomínky budou slyšeny a v lepším případě vyslyšeny?. Zákonem č. 124/2000 Sb. končí platnost oprávnění k činnostem právnickým a fyzickým osobám vydaných před 1. lednem 1993 k 30. 6. 2003. Týmž zákonem je ukončena platnost osvědčení např. revizních techniků, k 30. 6. 2005. Jak budou osvědčení revizních techniků obnovována zatím nevíme. Je velice pravděpodobné, že se bude jednat o certifikaci osob pro určitou činnost, když certifikace, tak s omezenou platností, a opět neměli bychom být alespoň připomínkovým místem? Samozřejmě ano! Hospodářská komora již je neopomenutelným účastníkem legislativního dění v ČR. Je tu však jedna chyba, dosud této výhody, nebylo dostatečně využíváno jejími členy a pak to může vypadat, že zákony jsou přijímány bez připomínek. Ony opravdu ne vždy jsou! Naučme se být racionálními oponenty státnímu úředníkovi a administrativní byrokracii celkově a třeba s ní i spolupracovat. Nestačí však jen oponovat, každá získaná kompetence nese sebou i odpovědnost za její realizaci a práci s ní spojenou.

Dveře Elektrotechnické sekce Hospodářské komory jsou stále otevřeny všem elektrotechnickým subjektům, které chtějí spolupracovat a také si myslí, že elektrotechniku může při jednáních o elektrotechnice zastupovat jeden společný elektrotechnický celek, kde bude platit zásada zachování suverenity jeho členů a jednání budou vedena formou „kulatého stolu“. Zatím se nabízí elektrotechnická sekce, jak to bude dál zaleží na jejich členech. Potřebujeme rozšířit naší působnost a tok informací na celé území Čech, na Moravě a ve Slezsku je již částečná informovanost a o našich aktivitách již elektrotechnická veřejnost ví a ve formování společného celku je aktivní. Chceme Vás touto cestou s našimi záměry a cíli seznámit nabídnout spolupráci ale zároveň o ni požádat. Podstatu a smysl cechů si uvědomovali i naši „otcové“ opravdu v dávné i nedávné minulosti. Například v Liberci je první zmínka o soukenickém cechu z roku 1477! Tedy před pěti sty dvaceti šesti lety. Komora byla v Liberci založena před 150 lety! My podnikáme již 13 let a k cechům máme stále nedůvěru. Stále nepovažujeme za nutné se profesně spojit, předávat si profesní informace a být si nápomocni při získávání kvalifikací.

Stále ještě zní otázka „co z toho budu mít, když budu členem?“. Odpověď zní „ nic, pokud členem nebudeš, pokud nic nebudeš chtít, tak nic nedostaneš a pokud něco chceš, tak musíš také proto něco udělat!

Někdy opravdu stačí být členem, uhradit členské příspěvky a zúčastňovat se cechovního dění. Tam přednést své profesní požadavky a požadovat jejich plnění. Je nutné zbavit se názoru, že cechy jsou zakládány jen z komerčních důvodů, že na členských příspěvcích „bohatnou“ jednotlivci z vedení cechu. Právě svou aktivní účastí v dění cechu či svazu lze těmto praktikám zamezit a veškerý příjem profesního subjektu využít pro všechny jeho členy a právě aktivní účastí lze předejít obavám že opět „o nás bez nás“.

Neprošlo jazykovou úpravou. 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933