Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Zabít se jako obchodní cestující!


Document Actions
Článek
Osud? Nebo to číhá na každého?
Alena Minaříková, ze dne: 12.09.1999
reklama

O zaměstnání u solidní firmy, kde dostane člověk k dispozici služební vůz, mobilní telefon, přenosný počítač a dobrý plat, je velký zájem. Ať už člověk prodává produkty u velkoobchodu nebo dělá technickou podporu výrobní firmě, pracovní náplň je velmi podobná. Navenek takové zaměstnání vypadá jako naprostá pohoda. Celé dny jezdí po firmách v kravatce a popíjí kávičku. Správný profesionál se stále usmívá, a tak vypadá takový zaměstnanec v naprosté pohodě i přes to, že v sobě skrývá běžné problémy. Během pracovní doby pracuje se svými zákazníky a po pracovní době zpracovává jejich potřeby a přání.

A proč po pracovní době?
Inu to je nejefektivnější využití času a navíc mít dobré zaměstnání se v podstatě rovná mít o něj obavu. Mít obavu z toho, že bude někdo lepší, je motor, který žene člověka do otáček. A když si ještě přimyslíme, že nás tato práce baví, tak je workoholik na světě. Myslí na souvislosti získaných informaci stále i před spaním.

 po třech týdnech na ARO

Nebezpečnou zbraní podobného zaměstnání je služební auto,
které má často 24 hodin k dispozici, a tak je to pro něj něco jako druhý obývací pokoj. Ročně najede třeba až 50.000 kilometrů a v autě často snídá, obědvá i pospává. Jednoduše služební auto splývá s domovem tak, že už to člověku ani nepřijde, že pracuje. Přes to všechno musí a také často dává dobrý pozor co se děje na silnicích a dálnicích.

A tak uvedu případ, který se stal 13.července 1999
a měl by být varováním pro všechny podobně pracovně nasazené. Mirek Minařík jako technický poradce firmy OBO Bettermann (otec myšlenky Elektriky.cz), který odpovídá výše uvedeným podmínkám, měl těžkou autonehodu u Třebíče. Podle jeho vlastních slov sice dával pozor a předvídal dopravní situaci obzvlášť na dálnici, ovšem třináctého po poledni na jedné z nejpřehlednějších křižovatek u Třebíče ho "dostal" protijedoucí traktorista s přívěsem. Nedal přednost protijedoucímu vozidlu a odbočil doleva. No, napadne Vás že stojící vozidlo se rozjede, když se přiblížíte? Něco podobného ještě předvádějí neohrožení řidiči MHD, kteří vyhodí "blinkr" a suverénně vyjedou ze zastávky i přes to, že je zrovna někdo předjíždí. Mají přece vzadu nalepené poděkování a sedí ve větším a bezpečnějším stroji.

Srážka se zadním kolem traktoru způsobila
Mirkovi prasklou lebku a krvácením do mozku, její zhmožděnou část, zhmožděné plíce a po vdechnutí obsahu žaludku a krve se po několika dnech přidal ještě těžký oboustranný zápal plic. Odvezli jej do Třebíče a odtud ještě ten den vrtulníkem do brněnské "Úrazové nemocnice", kde na oddělení ARO1 (anesteziologicko resustitační oddělení) si měsíc poležel a doktoři měli co spravovat.

Dnes už leží doma a čeká na místo v rehabilitačním ústavu, kde pobude minimálně 3 měsíce a jak doufá "rozchodí" levou nohu a ruku (následek krvácení). Co si z tohoto případu vezme člověk kromě toho, že jsou traktoristi nebezpeční? Asi to s prací moc nepřehánět, alespoň v autě na ni nemyslet, zbystřit vždy, když se objeví traktorista a v okrese Třebíč jezdit vždy se světly (popř. mlhovkami) a ještě s velkým oranžovým majákem na střeše.

My doufejme, že naše nehody budou jen rozbité reflektory.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933