Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

V50# §7 a §8 V zahraničí se podivují nad množstvím paragrafů u nás, komentuje Michal Kříž


Document Actions
V50# §7 a §8 V zahraničí se podivují nad množstvím paragrafů u nás, komentuje Michal Kříž
Koho si představuje pod pojmem sedmičkář? A co osmičkář? Jaké jsou jeho znalosti? Nejsou totožné nebo alespoň velice podobné? Skutečnost, že je někdo držitel některého z paragrafů řízení činnosti vůbec nevypovídá o jeho schopnostech řízení a kontroly pracovníků. Paragrafy vyhlášky padesát nepředstavují pracovní subordinaci a přece si to mnozí představují, jak je to možné? Jak je to s obdobnými předpisy jinde v Evropě? O paragrafech řízení činnosti nám prozradil svůj pohled i Michal Kříž.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.02.2019
reklama



O paragrafech řízení činnosti nám prozradil svůj pohled i Michal Kříž. Koho si představuje pod pojmem sedmičkář?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Michal Kříž, IN-EL, Praha
Je to ten, kdo dozírá nad skupinou lidí, kteří na zařízení pracují a dává pozor, aby něco nezvorali.

Je to důležité, protože on dbá na to, aby veškeré bezpečnostní požadavky byly splněny, aby nedělali nepředloženosti.

A co osmičkář? Jaké jsou jeho znalosti? Nejsou totožné nebo alespoň velice podobné?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Já tento paragraf nevidím příliš odlišně od paragrafu 7. My to nerozlišujeme z hlediska zkoušení.


Skutečnost, že je někdo držitel některého z paragrafů řízení činnosti vůbec nevypovídá o jeho schopnostech řízení a kontroly pracovníků
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Je to pravda. Otázky v této problematice nejsou zaměřené, jsou spíš zaměřeny na zákoník práce a vyhlášky, co souvisí s činností. Zadávání úkolů, popis práce, upozornění na nebezpečí, které při práci mohou vzniknout. Na to se asi tolik nedbá.

Paragrafy  vyhlášky padesát nepředstavují pracovní subordinaci a přece si to mnozí představují
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Původní pohled byl, že ten s vyšším paragrafem je víc než osoba s paragrafem nižším.

Poslechněte si srovnávací komentář vůči obdobným předpisům v Evropě
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Já myslím, že nám jaksi zahraničí, ne že by nám to vytýkali, to si netroufnou, ale podivují se nad tím, že paragrafů máme moc. I v normách je nakonec vidět, že tam jsou osoby ordinérní, běžné osoby, u kterých my říkáme, že jsou seznámené, když přijdou do zaměstnání. Pak jsou osoby poučené, ty mohou dělat nějaké činnosti, protože jsou poučené, ale nemají vzdělání. Pak jsou osoby znalé. To se nechává na rozlišení v organizacích, že starší technik má větší zodpovědnost a zaměstnavatel se o něj může lépe opřít. Další kvalifikační stupně v normách nejsou a myslím, že v mezinárodních a zahraničních normách to ani takhle neberou.



Vyhláška padesát vstoupila v platnost před čtyřiceti lety! Sledujte seriál V50 a připomeňme si původní záměry vyhlášky!

Více podrobností o §7 a 8 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §7 - 8,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933