Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V50 §14 V životě jsem na kontrole padesátky nikoho neviděl


Document Actions
V50 §14 V životě jsem na kontrole padesátky nikoho neviděl
Prý kdysi chodili na kontrolu inspektoři IBP. Jak je tomu dnes? A co ROH? Dnes odbory. Jejich zástupce by měl být přítomný u zkoušek. Co by se mělo na přezkušování změnit? Jaké návrhy plzeňský cech podal? Má mít přezkušovaný obavu ze ztráty zaměstnání, pokud neudělá zkoušku z padesátky? Jaká je definice pojmu "přerušení praxe"? Provádí elektrikář odbornou praxi tím, že tři roky jezdí na multikáře po stavbách, aniž by na zařízení skutečně pracoval?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.09.2020
reklama



Plzeňský odborník Václav Černý popisuje okolnosti kolem přezkušování podle vyhlášky padesát



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Václav Černý, ECPR, Plzeň
Zvažovalo se, jestli by neměly být jen některé organizace pověřené zkoušením, např. Elektrotechnický cech plzeňského regionu.

Pak se to změkčilo natolik, že jediná podmínka v návrhu, které dalo gremium bylo, že předsedou, vedoucím zkušební komise musí být revizní technik. Taková podmínka nebyla. Byla tam podmínka, když zkoušíte paragraf 6, tak aspoň jeden člen zkušební komise musí mít paragraf větší než 6. Takže sedmičkář, osmičkář. Tady se určilo, že to bude tříčlenná komise, ale předsedou musí být revizní technik. Není to 100% zajištění, aby se nepodvádělo, ale je tam alespoň revizní technik.

Kdysi chodili na kontrolu inspektoři IBP. Jak je tomu dnes?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Nahlašujeme to, ale v životě jsem tu nikoho neviděl. Z bývalého IBP, dnes je to OIP, (oblastní inspekce práce). Podle mého, pokud to takhle nemá chodit, tak bych to zrušil. Ale pravdou je, že by oblastní inspektoráty práce by měly občas někam zajít a zkontrolovat, jak se to dělá. Ve vyhlášce máte, že to máte oznámit na rozvodnu závody tenkrát. Dnes na ČEZ, EON, pre? Ty nechodí a nemají zájem. V každém případě vyškrtnout. Ale inspektorát by na školení a zkoušky měl dohlédnout.

A co ROH? Dnes odbory. Jejich zástupce by měl být přítomný u zkoušek.
Václav Černý, ECPR, Plzeň
ROH vůbec. Odbory máme. Řeknu vám příklad, protože já spolupracuji s ČEZem v Plzni pořád, mám tam kamarády. Tak oni tam svého zástupce z odborové organizace berou. U nich, dělají si to sami. Jestli je to dobře, já si osobně myslím, že zástupce odborové organizace, který tam bude… jednak to může být neodborník, je tam jen figurka a nerozumí tomu. Třeba se tam jen podepíše, ale na to už jsme rezignovali. Revoluční odborové hnutí jsme zlikvidovali.

Co by se mělo na přezkušování změnit? Jaké návrhy plzeňský cech podal?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
My jsme to změnili natolik, že tady není nic jak zkoušet. Mělo by to být formou testu, který by byl vypracovaný, diskutovali jsme počet otázek. Ze začátku jsme jich měli asi 50, zredukovali jsme to na 40 a teď máme asi 35. Návhr grémia bylo 15 otázek, což se nám zdálo hodně málo. To je test. Pak máme tiskopis a asi 5 doplňujících otázek ústních. On udělá test, prospěje, máme 3-5 chyb, probereme jaké udělal chyby, vysvětlíme a pak dáme doplňující otázky z ochrany před úrazem, z oblasti co dělá, tz. elektrická instalace, nebo s tím související normy. Takhle to máme my a myslím si, že je to dostatečné. On se do té knížky musí podívat. V testech není žádný chyták, je tam to, co dostal v knížce.

Má mít přezkušovaný obavu ze ztráty zaměstnání, pokud neudělá zkoušku z padesátky? 
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Výsledek zkoušek musí být buď vyhověl, nevyhověl. Pokud nevyhoví, my mu určíme náhradní termín dalších zkoušek. Není to moc. Nedokážu si představit, že když neudělá zkoušky z 50, že by ho vyhodili z práce. To je na zaměstnavateli. U nás zkoušky nejsou o tom, abychom lidi vyhazovali, ale aby se lidé něco dozvěděli. A hlavně oni si libují, že se tu dozví, že je nová norma, vyhláška, a my jsme živnostenstvo zakládali před 25 lety proto, abychom lidem pomohli.

Jaká je definice pojmu "přerušení praxe"? Provádí elektrikář odbornou praxi tím, že tři roky jezdí na multikáře po stavbách, aniž by na zařízení skutečně pracoval?
Václav Černý, ECPR, Plzeň
Pokud se týká přerušení, máme tiskopis, že jde ke zkoušce, nebo k přezkoušení. Když přijde do 3 let, je to přezkoušení. Když přijde po 3 letech, je to zkouška. Je to v podstatě to stejné. Vždy to školení, zkouška a testy také jsou stejné, rozlišujeme zkoušku a přezkoušení. Když mu to propadlo, bohužel. On může změnit zaměstnání na dobu 5 let, půjde jinam, přijde za 5 let, výuční list má pořád, vyhlášku nemá, tak si ji sem přijde udělat. To bereme jako zkoušku. Jediné na co u zkoušky dbáme je to, aby nám řekl co dělá, jaké zaměření a aby to bylo mířené na činnost, jakou dělá. On jí může změnit, ve stejné fabrice úplně jiné zaměření.



Další názory a zkušenosti Václava Černého z Plzně sledujte v následujících částech videoseriálu V50.

Více podrobností o §14 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §14,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933