Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

#V50 §16 podle Josefa Nyklíčka


Document Actions
#V50 §16 podle Josefa Nyklíčka
Podívejme se do Žamberka. Josef Nyklíček popisuje, jak je zvykem provádět školení a přezkoušení u vyhlášky 50. Každý elektrikář by měl vědět, že jednou za 3 roky má dělat zkoušky. Kdo je nemá, vychází z učňáku, tak by měl vědět, že má mít nějakou praxi a teprve pak může dělat paragraf 6, že musí mít rok praxe. ... u nás to probíhá tím způsobem, že máme přihlášku, podle vyhlášky 50 a přihlášku ke zkoušce. Každý účastník si vyplní ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.05.2018
reklama


Podívejme se do Žamberka. Josef Nyklíček popisuje jak je zvykem provádět školení a přezkoušení u vyhlášky 50.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Každý elektrikář by měl vědět, že jednou za 3 roky má dělat zkoušky. Kdo je nemá, vychází z učňáku, tak by měl vědět, že má mít nějakou praxi a teprve pak může dělat paragraf 6, že je tam rok vyučeného.

Buď se mě hoši, jako elektrikáři ohlásí sami, nebo já je mám v databázi za léta, co s nimi dělám, tak je obešlu. Obyčejně to končí, protože někteří asi nevědí, že si mají opakovat zkoušku z vyhlášky 50. já jim to připomenu, pošlu jim nabídku, termín školení.

Jaký je postup přihlášení zájemců o školení a přezkoušení?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
U nás to probíhá tím způsobem, že máme přihlášku, podle vyhlášky 50 a přihlášku ke zkoušce. Každý účastník si vyplní přihlášku, napíše si, jaký paragraf bude dělat, musí mu to potvrdit jeho zaměstnavatel, nebo si to podepíše on sám, pokud je podnikatelem. Musí mít potvrzeného lékaře, což je taky „velký problém“. Musí mít vyplněnou praxi, kde ji získal. Toto všechno musí mít vyplněné a potom se dostaví na školení.

Z čeho mohou lektoři proškolovaní elektrotechniků čerpat?

Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Ke každému školení každý rok připravuji skripta. Skripta mají 50-75 stran. Jsou tam základní a zásadní věci a všechny novelizované normy. Nemyslím úplně všechny, ale ty nejdůležitější, které budou elektrikáře zajímat. Já, protože už to dělám delší dobu, tak vím, jaká skvadra elektrikářů přijde na školení, co dělají a co nedělají. Už i skripta zaměřuji k tomu, kdo na školení přijde. Jsou to lidi, kteří provádí instalace, domovní, průmyslové…  zabývající se strojním zařízením, na toto to směřuji. Průřez tím vším mají. Přijdou na školení, tak přednášíme, bohužel jeden kolega mi zemřel, tak jsme si to rozdělili. Toto jim předložíme a jede se podle skript.

Ne u všech školení z vyhlášky 50 je přítomen i lékař! V Žamberku tomu tak je!

Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Máme léta sjednaného lékaře, odborník na resuscitace, předvede jak se to dělá prakticky, tak teoreticky, s klukama to všechno udělá a pak je i přezkouší.

Jaký je přesný postup přezkoušení v malém městě jako je Žamberk?

Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Dostanou test, podle své kvalifikace, kterou chtějí dělat. Jestli je to 6,7 nebo 8, potom 10, 11 atd. na všechno mám zvlášť test. Všechny jsem připravoval já z různých materiálů. Kdy všechno máme hotové, tak jednotlivě, byli jsme vždycky 3 elektrikáři, kteří zkoušeli. Pomalu nás ubývá. Kluky si zveme ke stolečku a popovídáme si s ním. My jejich práci známe, chodíme do firem dělat revize, víme, co tam dělají. Působíme na ně i v průběhu, mezi obdobími zkoušek. Přímo u zaměstnavatele, na stavbě, dokážeme s nimi věci probrat a konzultovat. Takhle to děláme. Na závěr dostanou osvědčení, zápis ze zkoušky, kde je podepsaná celá komise a na zadní straně zápisu jsou všechny otázky, které jim byly kladeny. Testy jsou v příloze a jsou uložené 3 roky.

A teď to důležité! Jak zabezpečují školení z místně provozních bezpečnostních předpisů?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Probírá se tam obsluha práce, o základní lidské bezpečnosti 41 se bere, dříve 341010, někdy se k ní ještě vracíme. Obsluha práce, probírá se tam zákoník práce, zákon 22, oprávnění k výrobě rozvaděčů, aby každý věděl co si může dovolit a co může dělat..

Strojní zařízení jsem měl v posledním školení, protože tam jsou v tom velké nedostatky a zjistil jsem, že jsou firmy, které nabízejí opravy strojních zařízení a vůbec neví, že existuje nějaké nařízení vlády 378/2001 Sb. a jaké doklady po opravě stroje mají vystavit zákazníkovi. Já když tam pak jdu na revizi, tak se divím...

Sledujte další praktické poznámky Josefa Nyklíčka v následujících částech videoseriálu V50!
Více podrobností o §16 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §16,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933