Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Paní volala na hlavní číslo portálu se stížností. Objednala si změnu přípojky z jedné fáze na tři fáze. Technik přijel, přepojil vedení, ale jeho chybou polovina spotřebičů v bytě přestala fungovat. I když pojištění existuje, jeho plnění bude trvat ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Legislativa

Výpočet rizika dle vyhlášky číslo 268/2009 Sb. a jímače ESE

  • 19.01.2016
Výpočet rizika dle vyhlášky číslo 268/2009 Sb. a jímače ESE
V časopise Elektroinstalatér vyšly články, ve kterých Velkoobchod Vysočina obhajoval použití aktivních jímačů NIMBUS. V reakci na tyto články a dotazy čtenářů zveřejnilo vedení subkomise Ochrana před bleskem při TNK 22 odbornou reakci na výše uvedené články. Rovněž já osobně se své praxi neustále setkávám s dotazy, jak je to s výpočtem rizika u alternativních hromosvodů, které mají fungovat na jiném principu než klasické pasivní jímací soustavy. Proto jsem se odborné stanovisko předsedy a místopředsedy subkomise rozhodl rozšířit podrobněji o souvislosti plynoucí přímo z vlastního výpočtu rizika.

DEHN: Ochrana před bleskem v souladu s platnou legislativou ČR

  • 8.01.2016
DEHN: Ochrana před bleskem v souladu s platnou legislativou ČR
Tento příspěvek nabízí odbornou reakci na sérii článků, které byly uveřejněny v časopise Elektroinstalatér číslo 4/2015 - Účinná vnější ochrana pomoci jímacího systému NIMBUS a číslo 5/2015 – Technický popis aktivních a pasivních hromosvodů. Čtenáři časopisu se obraceli na vedení subkomise Ochrana před bleskem při TNK22 s žádostí, aby byly uvedeny zásadní skutečnosti, které jsou v souladu s legislativou ČR v oblasti ochrany před bleskem a čtenáři tak měli možnost vytvořit si ucelený pohled na problematiku vnější ochrany před bleskem.

Šokující výpovědi Jana Hájka #7: Jak může být aktivní hromosvod na letištní hale?

  • 5.11.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #7: Jak může být aktivní hromosvod na letištní hale?
Odletová hala brněnského letiště v Tuřanech dostala v roce 2007 ocenění Stavba roku. Přitom je na ní ale instalován aktivní hromosvod, jehož instalace na místech sloužících jako shromaždiště osob je v rozporu s předpisy. Jak je možné, že někdo takové provedení hromosvodu navrhl a schválil? A kdo za tuto chybu nese trestní odpovědnost? Na tyto a další otázky odpovídal odborník na ochranu před bleskem a přepětím Jan Hájek.

Výše náhrady škody za neoprávněný odběr elektřiny nesmí být stanovena nespravedlivě

  • 30.10.2015
Výše náhrady škody za neoprávněný odběr  elektřiny nesmí být stanovena nespravedlivě
Senát Ústavního soudu (soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková) zrušil rozhodnutí Nejvyššího soudu a Krajského soudu v Praze, podle kterých stěžovatel musel společnosti ČEZ Distribuce zaplatit 272.776 korun jako náhradu škody za neoprávněný odběr elektřiny za období 304 dní v letech 2010 a 2011. Ústavní soud shledal, že tato rozhodnutí porušila základní právo stěžovatele na ochranu majetku.

Šokující výpovědi Jana Hájka #6: Proč je špatná rada trestným činem?

  • 15.09.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #6: Proč je špatná rada trestným činem?
Občanský zákoník má v otázce odpovědnosti za špatnou radu jasno. Pokud někdo vystupuje jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou či nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu ve svém oboru. Poškozený přitom ale musí být schopný prokázat, že mu špatnou radu dal ten konkrétní odborník. K tomu může sloužit smlouva o dílo, projektová dokumentace či v případě diskusí notářský zápis.

Šokující výpovědi Jana Hájka #4: Za co zodpovídá projektant?

  • 18.08.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #4: Za co zodpovídá projektant?
Každý projektant odpovídá za správnost svého projektu. Paragraf 5 nového občanského zákoníku říká, že kdo se ve styku s jinou osobou pasuje za odborníka a při své práci nepoužije znalosti, díky kterým složil autorizační zkoušku, dopouští se trestného činu. Když pak zákazník dokumentaci přebírá, musí si ji převzít odborně. V opačném případě mu totiž nebude poskytnuta zákonná ochrana.

Druhé jednání Elektrotechnického grémia se zaměřilo na vyhlášku 50/1978 a zákon 174/1968

  • 24.06.2015
Druhé jednání Elektrotechnického grémia se zaměřilo na vyhlášku 50/1978 a zákon 174/1968
V úterý 19. května 2015 se v zasedací místnosti Střední školy technické v Praze uskutečnilo druhé jednání Elektrotechnického grémia. Hlavními body tohoto jednání byly vyhláška 50/1978 Sb. a zákon číslo 174/1968 Sb. Předsedající na zasedání předložil návrh nového Zákona o bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení, jehož autory jsou SUIP a MPSV. Členové následně zvolili tříčlennou pracovní skupinu, která bude připomínkovat jednotlivé návrhy zákona.

SCHNEIDER ELECTRIC: Energetické audity musí nově provádět přes dva tisíce firem

  • 27.03.2015
SCHNEIDER ELECTRIC: Energetické audity musí nově provádět přes dva tisíce firem
Přes dva tisíce podniků v Česku bude muset zpracovávat každé čtyři roky energetický audit. Provádět jej budou muset firmy, které mají více jak 250 zaměstnanců a jejich aktiva, potažmo majetek, přesahují korunový ekvivalent částky 43 milionů euro nebo mají obrat vyšší než 50 milionů euro. Novou povinnost jim ukládá novela zákona o hospodaření s energií, kterou v únoru schválili poslanci. Novela má být v platnosti od července letošního roku.

Revizní technici a soudní znalci versus tržní zákony aneb Máme jen je?

  • 11.03.2015
Revizní technici a soudní znalci versus tržní zákony aneb Máme jen je?
V prvním letošním čísle časopisu Elektro vyšel článek Jána Meravého s názvem Načo sú znalci, keď platia trhové zákony? V tomto článku vám přinášíme reakci na tento text, jejímž autorem je soudní znalec v oboru bezpečnosti práce se specializací v elektrotechnice Jaroslav Melen. Co si myslí o názorech Jána Meravého a jaká zákonná ustanovení by doporučil ke studiu revizním technikům?

Rozvaděče nn – stanovené výrobky nebo volně sestavitelné stavebnice?

  • 5.02.2015
Rozvaděče nn – stanovené výrobky nebo volně sestavitelné stavebnice?
Rozvaděče jsou v dnešní době stále částí odborné veřejnosti chápány spíše jako volně sestavitelné stavebnice než jako výrobky podléhající podobným zákonitostem jako třeba automobily. Přitom rozvaděč neodborně sestavený z originálních dílů může být nebezpečný jak z hlediska úrazu elektrickým proudem, tak z hlediska požáru. Proto je rozvaděč podle zákona 22/1997 Sb. stanovený výrobek. Co to znamená pro jeho výrobce?

Kdo je výrobce rozvaděče a jak se posuzuje shoda

  • 22.01.2015
Kdo je výrobce rozvaděče a jak se posuzuje shoda
Zákon 22/1997 Sb. definuje výrobce jako osobu, která vyrábí nebo i jen navrhla výrobek. Za výrobce se také za určitých podmínek může považovat i ten, kdo výrobek již uvedený na trh upraví. Tento zákon rovněž definuje postupy a úkony, které musí být splněny při posuzování shody. O jaké postupy se jedná a s jakými technickými předpisy musí být výrobky ve shodě?

Martin Hájek o dopadu evropské politiky na teplárny v ČR

  • 6.01.2015
Martin Hájek o dopadu evropské politiky na teplárny v ČR
Ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek hovořil na Dnech teplárenství 2014 o dopadu evropské politiky na teplárny v České republice. Jaké směrnice ovlivní české teplárenství? Jaký důsledek budou mít pro obyvatele a jaký pro teplárny? Proč se lidé připojují či odpojují od teplárenství? Jak je na tom česká distribuční síť a kolik se do ní ročně investuje? A jak se investice do oprav promítají do cen tepla? To se dozvíte v článku s videoklipem.

Užité definice dle vyhlášek č.246/2001 Sb. a č.23/2008 Sb.

  • 2.01.2015
Užité definice dle vyhlášek č.246/2001 Sb. a č.23/2008 Sb.
Jak vyhlášky o požární prevenci a o technických podmínkách požární ochrany staveb definují jednotlivé pojmy požární bezpečnosti? Co je ohlašovna požárů a co požárně technická charakteristika? A co se řadí mezi vyhrazené druhy požárně bezpečnostních zařízení? To se dozvíte v tomto článku.

Trestní odpovědnost inspektora státního technického dozoru

  • 19.11.2014
Trestní odpovědnost inspektora státního technického dozoru
Inspektor státního technického dozoru není vyňat z trestní odpovědnosti. V souvislosti se svou prací se může dopustit sedmi trestných činů. Nejtypičtějším z nich je zneužití pravomoci úřední osoby. Jaké další trestní činy připadají u tohoto povolání v úvahu a jaké postihy za ně hrozí? To se dozvíte v přednášce advokátního koncipienta Roberta Kabáta z Unie soudních znalců v tomto článku s videoklipem.

EMC a ochrana proti blesku a přepětí 1

  • 14.11.2014
EMC a ochrana proti blesku a přepětí 1
Jak správně vypadá systém ochrany před bleskem? K čemu projektant musí znát měrný odpor půdy? Jak se počítá bezpečnostní vzdálenost? Jaká ochrana se používá na vstupu do budovy? A jaký odstup je třeba zachovat mezi slaboproudem a silnoproudem? To se dozvíte v této přednášce soudního znalce Vojtěcha Kopeckého zaměřené na EMC a ochranu proti blesku a přepětí, kterou doplnil řadou ukázek z praxe.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933