Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Schematický výkres rozvodu jednotného času


Document Actions
Článek
k článku o signálu DCF
Radek Kaisler, ze dne: 15.07.2002
reklama

Schematický výkres rozvodu jednotného času

k článku o signálu DCF

 

 

Tento příspěvek je pouze schematický výkres k tomuto článku.

 

 

 

 

Legenda:

 

Master - řídící hodiny systému rozvodu jednotného času

 

A1-A2 - podružné elektromechanické hodiny ručičkové, s minutovým posunem

 

An - poslední podružné elektromechanické hodiny ručičkové, s minutovým posunem na vedení dlouhém cca 300-500m.

Součet proudového odběru na všech podružných ručičkových hodinách nesmí přesáhnout maximální proudové zatížení výstupu řídících hodin. Tímto je dán maximální počet podružných ručičkových hodin na vedení (po opakovací relé, viz. níže).

 

R - opakovací relé.

Zapojuje se do rozvodu pokud je na delším vedení (cca 300m - 500m)  takový úbytek napětí, že není zajištěn spolehlivý chod elektromechanického posunu podružných ručičkových hodin, nebo pokud počet hodin na kabelovém vedení je takový, že proudový odběr je větší než maximální dovolené proudové zatížení výstupu řídících hodin.

 

D1-D3 - Číslicově zobrazující podružné hodiny (digitální). Zobrazují hodiny a minuty, některé typy i sekundy a kalendářní údaje.

 

Dn - Poslední číslicově zobrazující podružné hodiny (digitální) zapojené na kabelovém vedení. Počet digitálních podružných hodin na kabelovém vedení a maximální délka kabelového vedení je dána výrobcem použitého systému.

 

Rl - Programovatelný výstup  - výstupní relé řídících hodin (v našem příkladě s bezpotenciálovým NC kontaktem).

 

Z - Školní zvonek na 75V.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933