Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Systémy kovových (pancéřových) trubek OBO BETTERMANN


Document Actions
Systémy kovových (pancéřových) trubek OBO BETTERMANN
Kovové instalační resp. pancéřové trubky se u nás nepoužívají v domovních elektroinstalacích tak často, jako například v Kalifornii. Tam dokáží agresivní žravé veverky udělat z čehokoliv plastového velké nic. U nás jsou kovové trubky užívány především v průmyslu pro zvýšení mechanické odolnosti především před pracovními mechanismy než před hlodavci. Jak se pracuje s takovým materiálem? Je lhostejné, od kterého výrobce kovovou trubku použijeme? Které konstrukční části bychom měli mít na paměti při ohýbání?
Igor Nováček, ze dne: 3.08.2018


Tento katalog jsou především tabulky. Ale tabulky praktické. Člověk získá přehled o klasifikacích a mnohých variantách vyráběných typů. Ne každý, byť v oboru pracuje, může mít představu, co vše se vyrábí a je k dispozici. Vzpomínám si, že na naše stavby se vozil jediný druch pancéřových trubek v rozměrech Pg. Tím bylo rozhodování zřejmě o hodně jednodušší. Ale jsme o půl století starší a naše zvyky je nutné poopravit.


Pro bližší info z katalogu kliknout!

Práce s trubkami má stále stejná pravidla. Šev, resp. svár je důležitý mít na paměti v okamžiku, kdy trubku chceme ohnout, resp. vytvořit ohyb. Pokud ohybačku nemáme, lze si pomoci nakoupenými ohyby. Ovšem v prostředí stavby, kde sice projekty existují, vedení ochranných trubek tvoříte dle skutečného stavu. A v takových případech si trubky ohýbáte či přihýbáte na míru.

Jak vypadala ohybačka pancéřových trubek, znárorňuje jasně reportáž v archívu Elektrika.TV.




OBO Bettermann vyrábí systémy pancéřových trubek dle norem IEC EN 61386. „Trubkové systémy pro vedení
kabelů“ a IEC EN 60423 "Trubkové systémy pro vedení kabelů – Vnější průměry elektroinstalačních trubek a závity pro trubky a příslušenství ...


Pro větší náhled kliknout!

Pokud vás zajímají jednotlivé části této normy, pak hodně prozrazuje tato tabulka:
  • EN 61386-1 Všeobecné požadavky
  • EN 61386-21 Zvláštní požadavky na tuhé trubkové systémy
  • EN 61386-22 Zvláštní požadavky na ohebné trubkové systémy
  • EN 61386-23 Zvláštní požadavky na pružné trubkové systémy
  • EN 61386-24 Zvláštní požadavky na trubkové systémy uložené v zemi
  • EN 61386-25 Zvláštní požadavky – Upevňovací zařízení elektroinstalačních trubek


Pro větší náhled kliknout!

V katalogu těchto systémů naleznete kromě tabulek vyráběného sortimentu také důležité technické souvislosti. Například klasifikace dle normy IEC EN 61386-1 – část 1: Všeobecné požadavky:
  • 1. místo Odolnost proti namáhání tlakem
  • 2. místo Odolnost proti namáhání nárazy
  • 3. místo Minimální rozsah teplot
  • 4. místo Nejvyšší rozsah teplot
  • 5. místo Odolnost proti ohybu
  • 6. místo Elektrické vlastnosti
  • 7. místo Odolnost proti vniknutí pevných těles
  • 8. místo Odolnost proti vniknutí vody
  • 9. místo Odolnost proti korozi
  • 10. místo Pevnost v tahu
  • 11. místo Odolnost proti šíření plamene
  • 12. místo Schopnost pojmout zavěšené zatížení

Často se hovoří o přesnosti výroby trubek. Pominu-li tradiční německou přesnost a předsunu praktickou stránku věci, pak je přesnost hodně důležitá, pokud jste na stavbě bez nástrojů na ohýbání a řezání závitů. Ale to není vše! Setkal jsem se s pancéřovými trubkami, řekněme neznámé značky, které sice byly pokoveny zinkem, ale způsobem, kde musel montér vyvinout hodně velké úsili na odjehlení. Proto přesnost výroby je dost důležitá.


Pro větší náhled kliknout!

Bettermannské pancéřové trubky zaručují zachování funkčnosti do P90-R. Proto lze s nimi počítat i k ochraně důležitých signalizačních obvodů.
Musím přiznat, že se mi s OBO produkty dobře pracuje i přesto, že montér už dlouho nejsem. Možná to bude tím, že o této značce nečteme jen marketingová klišé ... Katalog lze rychle prohlédnout zde!




POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový sešit Systémy kovových (pancéřových) trubek OBO BETTERMANN
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Navrhujete a přemýšlíte: Jak nainstalovat elektrické a datové porty pod kancelářskými stoly? Jak zapojit datové a multimediální porty do konferenčních stolů? Kde umístit výklopné zásuvky v hotelových pokojích? Jak přidat zásuvky a datové porty do poslucháren a knihoven? Kde je nejlepší místo pro zásuvky a datové porty v pacientských pokojích a operačních sálech? Jak instalovat informační kiosky s elektrikou a datovými porty? Jak připojit stroje a monitorovací systémy na výrobních linkách? Sledujte tuto malou recenzi k inspirativnímu katalogu ...
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933