Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Systémy kovových (pancéřových) trubek OBO BETTERMANN (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.08.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Systémy kovových (pancéřových) trubek OBO BETTERMANN


Systémy kovových (pancéřových) trubek OBO BETTERMANN
Kovové instalační resp. pancéřové trubky se u nás nepoužívají v domovních elektroinstalacích tak často, jako například v Kalifornii. Tam dokáží agresivní žravé veverky udělat z čehokoliv plastového velké nic. U nás jsou kovové trubky užívány především v průmyslu pro zvýšení mechanické odolnosti především před pracovními mechanismy než před hlodavci. Jak se pracuje s takovým materiálem? Je lhostejné, od kterého výrobce kovovou trubku použijeme? Které konstrukční části bychom měli mít na paměti při ohýbání?
Igor Nováček, ze dne: 3.08.2018



Tento katalog jsou především tabulky. Ale tabulky praktické. Člověk získá přehled o klasifikacích a mnohých variantách vyráběných typů. Ne každý, byť v oboru pracuje, může mít představu, co vše se vyrábí a je k dispozici. Vzpomínám si, že na naše stavby se vozil jediný druch pancéřových trubek v rozměrech Pg. Tím bylo rozhodování zřejmě o hodně jednodušší. Ale jsme o půl století starší a naše zvyky je nutné poopravit.


Pro bližší info z katalogu kliknout!

Práce s trubkami má stále stejná pravidla. Šev, resp. svár je důležitý mít na paměti v okamžiku, kdy trubku chceme ohnout, resp. vytvořit ohyb. Pokud ohybačku nemáme, lze si pomoci nakoupenými ohyby. Ovšem v prostředí stavby, kde sice projekty existují, vedení ochranných trubek tvoříte dle skutečného stavu. A v takových případech si trubky ohýbáte či přihýbáte na míru.

Jak vypadala ohybačka pancéřových trubek, znárorňuje jasně reportáž v archívu Elektrika.TV.




OBO Bettermann vyrábí systémy pancéřových trubek dle norem IEC EN 61386. „Trubkové systémy pro vedení
kabelů“ a IEC EN 60423 "Trubkové systémy pro vedení kabelů – Vnější průměry elektroinstalačních trubek a závity pro trubky a příslušenství ...


Pro větší náhled kliknout!

Pokud vás zajímají jednotlivé části této normy, pak hodně prozrazuje tato tabulka:


Pro větší náhled kliknout!

V katalogu těchto systémů naleznete kromě tabulek vyráběného sortimentu také důležité technické souvislosti. Například klasifikace dle normy IEC EN 61386-1 – část 1: Všeobecné požadavky:

Často se hovoří o přesnosti výroby trubek. Pominu-li tradiční německou přesnost a předsunu praktickou stránku věci, pak je přesnost hodně důležitá, pokud jste na stavbě bez nástrojů na ohýbání a řezání závitů. Ale to není vše! Setkal jsem se s pancéřovými trubkami, řekněme neznámé značky, které sice byly pokoveny zinkem, ale způsobem, kde musel montér vyvinout hodně velké úsili na odjehlení. Proto přesnost výroby je dost důležitá.


Pro větší náhled kliknout!

Bettermannské pancéřové trubky zaručují zachování funkčnosti do P90-R. Proto lze s nimi počítat i k ochraně důležitých signalizačních obvodů.
Musím přiznat, že se mi s OBO produkty dobře pracuje i přesto, že montér už dlouho nejsem. Možná to bude tím, že o této značce nečteme jen marketingová klišé ... Katalog lze rychle prohlédnout zde!




POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový sešit Systémy kovových (pancéřových) trubek OBO BETTERMANN
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o. - Modletice P.O.Box 96, Říčany u Prahy - 323 610 111 - info@obo.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.