Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

S Janem Lojkáskem nejen o 30. výročí IN-EL


Document Actions
S Janem Lojkáskem nejen o 30. výročí IN-EL
Doba, kdy od změny režimu můžeme dělat závěry a vzpomínat. Jednou ze společností s kulatým výročím je vydavatelství elektrotechnické literatury IN-EL. Někdy od roku 1998 se známe se zakladatelem této firmy, Janem Lojkáskem. Vystavoval na schodišti olomoucké Sidie na kdysi pořádaných elektrotechnických výstavách ELEKTRA. A po čtvrt století jsme se setkali v Beskydech, kde jsme tu časovou úsečku pokusů trošku rozebírali. Ptal jsem se třeba, co by měl elektrotechnik jako osoba znalá všechno znát, co bylo před tím než přišla vyhláška padesát, jak tehdy probíhalo školení a přezkoušení nebo třeba proč se dodnes elektrikářské řemeslo povyšuje nad všechna ostatní ...
Miroslav Minařík, ze dne: 7.04.2023
reklama


V roce, kdy největší české vydavatelství elektrotechnické literatury IN-EL oslavilo 30 roků, jsme se setkali s jeho zakladatelem Janem Lojkáskem na jeho dovolené v Beskydech. Z mnoha otázek a odpovědí můžete stručný souhrn sledovat zde!



--- přepis mluveného slova reportáže ---



S Janem Lojkáskem jsme v Beskydech a hovoříme o historii společnosti IN-EL.
  • Jan Lojkásek, zakladatel společnosti IN-EL ...
    ... letos je 30 let od založení firmy IN-EL. Já jsem sice začal podnikat v roce 1990, u firmy STROM, kde byla řada divizí. Každá z nich měla úplně jinou činnost a my jako elektrikáři nebo já jako zástupce elektro jsem zřídil novou firmu IN-EL (INformace ELektro).

  • Co by měl elektrotechnik jako osoba znalá všechno znát?
    Jan Lojkásek, zakladatel společnosti IN-EL
    Měl by mít základní elektrotechnické vzdělání, schopnost logického myšlení, znalost fyzikálních principů a tři základní elektrotechnické zákony, to znamená Ohmův zákon a dva Kirchhoffovy zákony a pak si všechno odvodí, protože je tam schopnost logického uvažování a představivost. A pak když se dostanu k jakémukoliv zařízení, tak s využitím těchto atributů jsem schopen posoudit, popřemýšlet a udělat. Ale to je to.. Přemýšlení bolí.

  • Od kdy nestačí normu pouze znát, ale musí se jí rozumět?
    Jan Lojkásek, zakladatel společnosti IN-EL
    Velmi názorně jsme to viděli, když začal platit zákon 22 a normy přestaly být závazné. Normy byly a jsou vodítko. A tam už se předpokládá větší schopnost přemýšlení, protože už se nemohu jen odkázat na normu, na článek normy, ale už musím také vědět, nejenom že norma říká jak, ale také bych měl dokázat říct proč! Proč to tak má být ...

  • Co bylo před tím, než přišla vyhláška padesát? Jak tehdy probíhalo školení a přezkoušení?
    Jan Lojkásek, zakladatel společnosti IN-EL
    Odbornou způsobilost ověřoval zaměstnavatel podle nějakých svých pravidel, nebyla pravidla jednotná. Nicméně i tehdy zaměstnavatel nebo někdo, kdo se zabýval elektrotechnikou, věděl, že elektrické zařízení skýtá potenciální nebezpečí úrazu a proto dbal na, aby jeho zaměstnanci měli základní znalosti a vědomosti o tom, jak to udělat, aby zařízení bylo bezpečné. Aby neohrožovalo nejenom uživatele, ale aby to neohrožovalo ani člověka, který to vytváří, montuje a pak, aby ti lidé dokázali poskytnout první pomoc při úrazu elektřinou. U hromosvodů to bylo to samé. Navíc tam byla ochrana před bleskem a ochrana před statickou elektřinou, což vlastně zůstalo ve 194. Čili je vidět, že sortiment zařízení, který spadal pod vyhrazená elektrická zařízení zůstal stejný s tím, že teď z toho byly vyřazeny spotřebiče a prodlužovací přívody. Už to nejsou vyhrazená technická zařízení.

  • Co prozradit o knize Radka Roušara o nové 250?
    Jan Lojkásek, zakladatel společnosti IN-EL
    Kniha by měla být o odborné způsobilosti po 1.  7. 2022. Udělal jsem takovou osnovu, jsou tam základní pojmy, rozdělení odborné způsobilosti, co která odborná způsobilost může dělat na el. zařízení a tak dále. Navíc na můj požadavek se doplní odborná způsobilost u nevyhrazených technických elektrických zařízení, tz. co s tím, protože třeba s 331600 ed. 2 hovoří o revizích elektrických spotřebičů a elektrické spotřebiče podle 190 nejsou vyhrazenými elektrickými zařízeními a jaká tam odborná způsobilost platí, když platil obecný úzus, že pokud se vyskytne obecně slovo revize, tak revize může dělat revizní technik. Protože to sám nevím, nedokážu na to odpovědět, tak snad Radek na to odpoví ve své příručce.

  • Proč je Jan Lojkásek stále spojován se zemědělstvím?
    Jan Lojkásek, zakladatel společnosti IN-EL
    Je to naprosto logické, protože od roku 1977 jsem pracoval na tehdejším generálním ředitelství strojních a traktorových stanic a oprav zemědělských strojů a to byly firmy, které se zabývaly činností v zemědělství a já jsem měl na starosti celý úsek elektro, všechna střediska elektro, ve všech STSkách metodicky, a protože jsem se v tom prostředí pohyboval, dělal jsem přednášky, zaváděl jsem různé systémy oprav, publikoval jsem, čili jsem se setkával s celou spoustou lidí, a proto si mě pamatují. Také jsem tehdy pracoval ve vědecko-technické společnosti v sekci provoz, údržba a revize elektrických zařízení v zemědělství a každoročně jsme pořádali aktivy v Českých Budějovicích a v Olomouci, kde chodilo docela hodně lidí, řádově stovky lidí, kde se diskutovalo a kde jsem také přednášel a proto si mě lidé pamatují a v zemědělství jsem si vybudoval takovou to kariéru. 

  • Kdy začal Jan Lojkásek psát články a publikovat?
    Jan Lojkásek, zakladatel společnosti IN-EL
    První článek jsem napsal ve svých 25 letech pro časopis Elektro a ten článek jsem smolil, byl to článek asi na půl stránky A4, asi 4 noci. A pak už to šlo mnohem líp a líp a v Elektru jsem publikoval řádově stovky článků. Další odborné články jsem publikoval v časopise Mechanizace zemědělství a také si vzpomínám, že když začal Jindřich Babarík vydávat časopis Elektrotechnika v Praxi, tak protože jsme se znali, mě oslovil a do prvního čísla jsem mu napsal poměrně obsáhlý článek o typových zkouškách elektrických rozvaděčů v tehdejším pojetí. To znamená někdy v roce 1991 nebo někdy po devadesátem roce.

  • Proč se dodnes elektrikářské řemeslo povyšuje nad všechna ostatní řemesla?
    Jan Lojkásek, zakladatel společnosti IN-EL
    Montér, elektrikář, to byla šlechta mezi řemeslama. A montér musel umět 10 řemesel, protože tehdy neexistovali např. kabelové žlaby, které si koupíme, museli si je vyrobit! Museli jsme si je nařezat, svařit, natřít, opatřit povrchovou ochranou a pak teprve namontovat. To samé konstrukce pro zásuvky a vypínače, odpínače atd. To všechno jsme si museli vyrobit sami. To neexistovalo jako dnes. Třeba když bylo potřeba vykopat uzemnění, žádný stroj, museli jsme vzít krompáč, lopatu a museli jsme si vykopat drážku. Dělalo se úplně všechno.. veřejné osvětlení? Musel se vykopat základ, zabetonovat rouru, pak do toho usadit stožáry nebo sloupy veřejného osvětlení, dát je do roviny, pěkně vyrovnat všechny, aby žádný nevyčníval žádným směrem a pak se žebříkem, později s plošinou se sloupy natíraly. Ale stejně jsme to museli všechno dělat my, elektrikáři.. U některých oborů bylo samotné elektrikařiny jen 10%, všechno ostatní byla jen mechanická práce, zedník, malíř, natěrač, ...

  • Proč vlastně Jan Lojkásek začal vydávat knihy?
    Jan Lojkásek, zakladatel společnosti IN-EL
    Ze začatku v 90. roce, když jsme začali podnikat, tak jsme měli široký sortiment činností, které jsme dělali, mimo jiné jsme začali dovážet proudové chrániče, také jsme prodávali zářivková svítidla, která byla nedostatková, dělali jsme poradenskou činnost, zprostředkovatelskou činnost a pak jsem si řekl, že se musím začít soustředit jen na jednu činnost, vybrat si jen jednu z té škály a tu začít dělat pořádně. A proto jsme se dali na tuto oblast, prodávání informací. Začali jsme dělat odborné semináře, k seminářům jsme postupně vydávali příručky a pak jsme se soustředili na vydavatelskou činnost a vydávali jsme příručky a s příchodem internetu jsme začali budovat Internetový informační systém pro elektrotechniky. To bylo tuším v roce 1997. Takže jedna činnost pořádně, to by měl dělat podle mého názoru každý.

  • Co je dlouholetou zálibou Jana Lojkáska?
    Jan Lojkásek, zakladatel společnosti IN-EL
    Rád chodím po horách a rád chodím na taková místa, kam nechodí moc lidí. A to když jdu, připadám si kolikrát jako blbec, protože si přemýšlím nahlas a to nejde dělat tam, kde jsou lidi. To jde dělat tam, kde jsme sám a pak sám se sebou diskutuju a napadají mě věci, které by mě jinak nenapadly. To je to samé, jako když pracuju doma pro firmu ještě pořád a sedím za počítačem a pak si udělám kávu a jdu na terasu, podívám se na trávník a napadne mě něco. Hned odskočím, abych si to zapsal, protože myšlenka je prchavá a během 30 vteřin uteče a pak už nevím o co jde. Proto já mám třeba v ložnici u postele zápisník.

To bylo rychlé nahlédnutí pod pokličku jednoho ektrotechnického srdcaře, dnes již na odpočinku.


Info o knihách IN-EL, o kterých víme, naleznete zde!


A pro pamětníky jeden záznam živého vysílání před 11 roky, 13. prosince 2012!


Více videozáznamů IN-EL zde ...



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933