Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Napájeni Sluncem 2004


Document Actions
robovsb_1.jpg
Letos se pořádá další ročník soutěže solárních robotů pod názvem Napájeni Sluncem 2004. Podpořte i vy tento projekt....
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.08.2004
reklama

Vážení čtenáři,
obracíme se na Vás ve věci podpory aktivit naší katedry, fakulty a školy. Považujeme za potřebné prohloubit spolupráci s průmyslem a jejími výsledky angažovat a podchytit zájem středoškolské mládeže a široké technické veřejnosti o studium, moderní technologie a jejich aplikace.

Katedra měřicí a řídicí techniky jako nedílná součást fakulty elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava pořádala v roce 2001 první ročník soutěže solárních robotů pod názvem Napájeni Sluncem 2001. Tato soutěž zaměřená především na středoškolskou mládež měla nebývalý ohlas a svým rozsahem a tématem je jedinečnou v rámci celé Evropy. Započatá tradice těsně souvisí i s aktivitami v oblasti fotovoltaických solárních systémů a obnovitelných zdrojů energií podporovanými Státním Fondem životního prostředí a projekty 5. rámcového programu EU. Atmosféru předchozích ročníků soutěží dokreslují archivy fotografií shlédnutelné na www nebo dokumentární videosnímky, které poskytneme na požádání. Pozitivní hodnocení přípravy k soutěži i vlastní soutěže ze strany pedagogů a žáků středních škol motivovalo a motivuje organizační skupinu k přípravě letošního již třetího ročníku této soutěže.

Vlastní soutěž „Napájeni Sluncem“ nemá pouze sportovní - soutěžní podtext, ale také výchovný a ve svém principu jsou sledovány vysoce aktuální moderní přístupy spolupráce a koordinace technických řešení a aplikací moderních technologií. Tyto přístupy jsou implementovány do herního pojetí, při němž si studenti ověřují formou soutěže své schopnosti a dovednosti.

Naším cílem je nejen umožnit především studentům středních škol se jednotlivě seznámit s moderními technologiemi při využívání např. netradičních zdrojů energií, ale také a především aktivizovat jejich zájem a zájem široké veřejnosti o danou problematiku a další studium technických oborů Vysokých škol.
Na počátku roku 2004 proběhla úvodní část přípravy k soutěži, kdy organizační skupina obeslala s výzvou k soutěži 454 středních škol s elektrotechnickou, elektronickou nebo strojírenskou orientací.
Akce Napájeni Sluncem 2004 se skládá z přípravné a vlastní soutěžní části. Přípravná část byla organizována pro zájemce z řad široké veřejnosti formou přednášek a seminářů v rámci Dne otevřených dveří katedry měřicí a řídicí techniky a proběhla 16.ledna 2004 s rekordní účastí 256 žáků z 56 škol z celé republiky. V rámci přípravné části byly připraveny, přednášeny a dány k dispozici výukové materiály umožňující se zájemcům seznámit s technickými aspekty aplikací fotovoltaických solárních článků, s historií jejich výroby a nejmodernějšími technologickými přístupy. Za podpory kooperujících komerčních partnerů (Siemens s.r.o., Phobos s.r.o., Solartec s.r.o.) byla připravena stavebnice laboratorního solárního robota, která díky propracované stavební dokumentaci a internetové „hot-line“ (zdenek.slanina@vsb.cz) ulehčí zájemcům první kroky při praktickém seznamování a laborování s touto technikou. Během přípravné části a na základě dalších požadavků bylo takto letos bezúplatně předáno celkem 217 stavebnic.

V rámci samostatné přípravy na soutěž se studenti seznamují s aplikovanými fyzikálními principy získávání elektrické energie ze slunečního záření, se základními principy převodu elektrické energie na mechanickou, mechaniky a elektroniky. Jejich cílem je navrhnout novou či jen upravit stávající konstrukci solárního robotu, sestavit a seřídit vyvíjený robot tak, aby při soutěži projel soutěžní úsek v co nejkratším čase.
Přestože jsou příprava k soutěži i vlastní soutěž směřovány na středoškolskou mládež, považujeme za samozřejmé, že se všech akcí spojených se soutěží i soutěže samé může zúčastnit široká veřejnost, bez omezení věku, jednotlivci i konstrukční a soutěžní skupiny.

Pokud Vás náš projekt a naše oslovení zaujalo, máte zájem o budoucí odborníky – elektrotechniky, elektromechaniky či vysokoškolsky vzdělané techniky a vývojáře, nalézáte možné směry spolupráce a uvažujete o svém zařazení jako partnera při přípravách a realizaci takovéhoto projektu a i našich jiných aktivit, žádáme Vás o možnost osobní konzultace a konkretizace možné oboustranné spolupráce v oblastech prezentace Vašich aktivit, sponzoringu, vývoje společných technických řešení, přípravě společných projektů grantových tuzemských a zahraničních agentur, zadávání témat a participace na výsledcích semestrálních, předdiplomních a diplomních prací, jejich přípravy a realizace.

Soutěžní část je připravována na pátek 10.9.2004, časový harmonogram je uveden na výše uvedené www. V rámci přípravy a průběhu vlastní soutěže Napájeni Sluncem 2004 dne 10.9.2004 případně očekáváme projevení zájmu o spolupráci (do 16.8.), aktivní účast (10.9.) na soutěžním dění formou výstavky, presentace, posteru apod. (požadavky na techniku a zajištění presentace do středy 8.9., příprava probíhá od čtvrtku 9.9. 10.00hod, nejpozději však do 7.15hod 10.9.), jednání o podílu na organizačních nákladech (do 31.8.) dle dohody formou finančního daru nebo věcného daru např. jako ceny soutěžícím.

Nabízíme prostor k presentaci, uvedení vaší společnosti jako partnera a spoluorganizátora akce. Během přípravy soutěže ve čtvrtek 9.9. nebo po ukončení soutěže v pátek 10.9. (od 16.00hod) umožníme výklad a prohlídku solární elektrárny a laboratorních pracovišť katedry měřicí a řídicí techniky. Očekáváme i Vaši aktivní účast např. při hodnocení technického provedení soutěžních robotů, dále Vaše případné náměty a připomínky k přípravě a organizaci soutěže.

S pozdravem, za organizační skupinu,

Ing.Bohumil Horák, Ph.D.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
FEI, katedra měřicí a řídicí techniky
17.listopadu 15
708 33 Ostrava Poruba

Tel., Fax.: 59-732-3138
E-Mail: bohumil.horak@vsb.cz
http://napajenisluncem.vsb.cz

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933