Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Napájeni Sluncem 2004 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.08.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Napájeni Sluncem 2004


robovsb_1.jpg
Letos se pořádá další ročník soutěže solárních robotů pod názvem Napájeni Sluncem 2004. Podpořte i vy tento projekt....
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.08.2004

Vážení čtenáři,
obracíme se na Vás ve věci podpory aktivit naší katedry, fakulty a školy. Považujeme za potřebné prohloubit spolupráci s průmyslem a jejími výsledky angažovat a podchytit zájem středoškolské mládeže a široké technické veřejnosti o studium, moderní technologie a jejich aplikace.

Katedra měřicí a řídicí techniky jako nedílná součást fakulty elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava pořádala v roce 2001 první ročník soutěže solárních robotů pod názvem Napájeni Sluncem 2001. Tato soutěž zaměřená především na středoškolskou mládež měla nebývalý ohlas a svým rozsahem a tématem je jedinečnou v rámci celé Evropy. Započatá tradice těsně souvisí i s aktivitami v oblasti fotovoltaických solárních systémů a obnovitelných zdrojů energií podporovanými Státním Fondem životního prostředí a projekty 5. rámcového programu EU. Atmosféru předchozích ročníků soutěží dokreslují archivy fotografií shlédnutelné na www nebo dokumentární videosnímky, které poskytneme na požádání. Pozitivní hodnocení přípravy k soutěži i vlastní soutěže ze strany pedagogů a žáků středních škol motivovalo a motivuje organizační skupinu k přípravě letošního již třetího ročníku této soutěže.

Vlastní soutěž „Napájeni Sluncem“ nemá pouze sportovní - soutěžní podtext, ale také výchovný a ve svém principu jsou sledovány vysoce aktuální moderní přístupy spolupráce a koordinace technických řešení a aplikací moderních technologií. Tyto přístupy jsou implementovány do herního pojetí, při němž si studenti ověřují formou soutěže své schopnosti a dovednosti.

Naším cílem je nejen umožnit především studentům středních škol se jednotlivě seznámit s moderními technologiemi při využívání např. netradičních zdrojů energií, ale také a především aktivizovat jejich zájem a zájem široké veřejnosti o danou problematiku a další studium technických oborů Vysokých škol.
Na počátku roku 2004 proběhla úvodní část přípravy k soutěži, kdy organizační skupina obeslala s výzvou k soutěži 454 středních škol s elektrotechnickou, elektronickou nebo strojírenskou orientací.
Akce Napájeni Sluncem 2004 se skládá z přípravné a vlastní soutěžní části. Přípravná část byla organizována pro zájemce z řad široké veřejnosti formou přednášek a seminářů v rámci Dne otevřených dveří katedry měřicí a řídicí techniky a proběhla 16.ledna 2004 s rekordní účastí 256 žáků z 56 škol z celé republiky. V rámci přípravné části byly připraveny, přednášeny a dány k dispozici výukové materiály umožňující se zájemcům seznámit s technickými aspekty aplikací fotovoltaických solárních článků, s historií jejich výroby a nejmodernějšími technologickými přístupy. Za podpory kooperujících komerčních partnerů (Siemens s.r.o., Phobos s.r.o., Solartec s.r.o.) byla připravena stavebnice laboratorního solárního robota, která díky propracované stavební dokumentaci a internetové „hot-line“ (zdenek.slanina@vsb.cz) ulehčí zájemcům první kroky při praktickém seznamování a laborování s touto technikou. Během přípravné části a na základě dalších požadavků bylo takto letos bezúplatně předáno celkem 217 stavebnic.

V rámci samostatné přípravy na soutěž se studenti seznamují s aplikovanými fyzikálními principy získávání elektrické energie ze slunečního záření, se základními principy převodu elektrické energie na mechanickou, mechaniky a elektroniky. Jejich cílem je navrhnout novou či jen upravit stávající konstrukci solárního robotu, sestavit a seřídit vyvíjený robot tak, aby při soutěži projel soutěžní úsek v co nejkratším čase.
Přestože jsou příprava k soutěži i vlastní soutěž směřovány na středoškolskou mládež, považujeme za samozřejmé, že se všech akcí spojených se soutěží i soutěže samé může zúčastnit široká veřejnost, bez omezení věku, jednotlivci i konstrukční a soutěžní skupiny.

Pokud Vás náš projekt a naše oslovení zaujalo, máte zájem o budoucí odborníky – elektrotechniky, elektromechaniky či vysokoškolsky vzdělané techniky a vývojáře, nalézáte možné směry spolupráce a uvažujete o svém zařazení jako partnera při přípravách a realizaci takovéhoto projektu a i našich jiných aktivit, žádáme Vás o možnost osobní konzultace a konkretizace možné oboustranné spolupráce v oblastech prezentace Vašich aktivit, sponzoringu, vývoje společných technických řešení, přípravě společných projektů grantových tuzemských a zahraničních agentur, zadávání témat a participace na výsledcích semestrálních, předdiplomních a diplomních prací, jejich přípravy a realizace.

Soutěžní část je připravována na pátek 10.9.2004, časový harmonogram je uveden na výše uvedené www. V rámci přípravy a průběhu vlastní soutěže Napájeni Sluncem 2004 dne 10.9.2004 případně očekáváme projevení zájmu o spolupráci (do 16.8.), aktivní účast (10.9.) na soutěžním dění formou výstavky, presentace, posteru apod. (požadavky na techniku a zajištění presentace do středy 8.9., příprava probíhá od čtvrtku 9.9. 10.00hod, nejpozději však do 7.15hod 10.9.), jednání o podílu na organizačních nákladech (do 31.8.) dle dohody formou finančního daru nebo věcného daru např. jako ceny soutěžícím.

Nabízíme prostor k presentaci, uvedení vaší společnosti jako partnera a spoluorganizátora akce. Během přípravy soutěže ve čtvrtek 9.9. nebo po ukončení soutěže v pátek 10.9. (od 16.00hod) umožníme výklad a prohlídku solární elektrárny a laboratorních pracovišť katedry měřicí a řídicí techniky. Očekáváme i Vaši aktivní účast např. při hodnocení technického provedení soutěžních robotů, dále Vaše případné náměty a připomínky k přípravě a organizaci soutěže.

S pozdravem, za organizační skupinu,

Ing.Bohumil Horák, Ph.D.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
FEI, katedra měřicí a řídicí techniky
17.listopadu 15
708 33 Ostrava Poruba

Tel., Fax.: 59-732-3138
E-Mail: bohumil.horak@vsb.cz
http://napajenisluncem.vsb.cz

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.