Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Inspekce, revize

PRCD#1 Tajemná čtyři písmena PRCD?

  • 26.10.2018
PRCD#1 Tajemná čtyři písmena PRCD?
Ach ty zkratky.. Co zkratky! Ty anglické zkratky! Slýcháváme mezi elektrikáři. Instalační elektrotechnika se mění a s ní i názvosloví. Přibývají nová zařízení, nové přístroje. Čeština je bohatý jazyk, ovšem ne vždy je žádoucí dávat konkrétnímu zařízení další, český výraz. Má to jednoduchý důvod. Pokud známe výraz, který se používá i v okolních zemích, tedy v angličtině, máme podstatně vyšší šanci se vyznat v průvodních dokumentacích, které nebyly přeloženy.

Zvláštní požadavky na zásuvková spojení

  • 23.08.2018
Zvláštní požadavky na zásuvková spojení
Instalace zásuvek má svá pravidla. Ne všechna však máme na paměti. Která norma pojednává o provedení vidlic a zásuvek v elektroinstalacích? Kdy se zásuvka považuje za pevně instalovanou? Která ČSN stanovuje počet maximálně deseti vývodů na jeden zásuvkový obvod? Jaké pravidla jsou pro dočasně připojované spotřebiče. Má elektrikář stejný názor na připojování spotřebičů přes adaptory jako naše předpisy?

INSPECTO: Nová aplikace pro provádění revizí VTZ

  • 6.08.2018
INSPECTO: Nová aplikace pro provádění revizí VTZ
Jak INSPECTO pracuje? Po přihlášení se vám zobrazí přehledný DASHBOARD, pomocí kterého můžete své revize plánovat, zahájit novou revizi, vrátit se k poslední rozpracované, otevřít archiv revizí nebo přidat klienta a měřidlo do databáze. Pokud revizní technik začíná s novou revizí, zvolí si odpovídající oddíl a šablonu. Šablony využívají jak hodnot zadaných do aplikace revizním ...

Třídíme byty podle stupně elektrizace

  • 18.05.2018
Třídíme byty podle stupně elektrizace
Byty rozdělujeme podle počtu spotřebičů užitých k běžnému provozu. Existují tři stupně zařazení. Podle které normy se řídíme? Na základě roztřídění a průměrné reálné vybavenosti domácnosti elektrickými spotřebiči byl stanoven tzv. soudobý příkon jednotlivého bytu (hodinové maximum), z kterého se vycházelo při výpočtu zatížení hlavního domovního ...

To základní o připojování prozatimních elektrických zařízeních

  • 22.11.2017
To základní o připojování prozatimních elektrických zařízeních
Prozatimní elektrická zařízení obvykle uvažujeme například na veletrzích nebo třeba poutích. Ale známe také prozatimní zapojení různých spotřebičů v domácnostech, u kterých se někdy prozatímnost stane věčností. Co myslíte? Měl by ten, kdo zapojuje podobná dočasná řešení, něco tušit o tom, jak by to mělo být? Podívejme se krátce, co o PEZ ví osoba znalá, oprávněná provizoria uvádět do provozu ...

VTU: Dron jako specializovaný technik

  • 11.09.2017
VTU: Dron jako specializovaný technik
Víte, jak vypada profesionální dron? Kdo je ten, kdo dron může chtít využívat? Opravdu máme jistotu, že dron poletí tam, kam letět má a vše bude v souladu se zamýšleným plánem? Je možné detekovat letící dron a určit, zda jde o oficiální, komerční nebo soukromý s mírou bezpečnosti neznámý letící objekt? Sledujte tento rozhovor. Dozvíte se, že seriózní dron má o bezpečnost postaráno. Nejen vlastním navigačním systémem, ale i dalšími konstrukčními prvky.

Rozvaděče a rozvodnice na staveništích

  • 1.09.2017
Rozvaděče a rozvodnice na staveništích
Jak se podle nových předpisů definuje rozvaděč a rozvodnice? Jaké je u staveništních rozvaděčů doporučované minimální krytí IP? Pokud je ovládací čelní panel za dveřmi rozvaděče, musí mít stejné krytí jako rozvaděč, ve kterém je umístěn? Je hlavní vypínač staveniště odlišný od hlavních vypínačů jiných provozů než provizorních? Lze uzamknout pouze hlavní vypínač nebo musí být uzamčen celý rozvaděč? Lze připojit do staveništního rozvaděče míchačku kabelem přes průchodku přímo na svorkovnici?

DEHNcheck: Selfie tyč s kamerou pro kontroly na vysokém napětí

  • 31.07.2017
DEHNcheck: Selfie tyč s kamerou pro kontroly na vysokém napětí
Chytré mobilní telefony s předními kamerami daly vzniku osobních autoportrétů obecně nazývaných selfie. Na podobném principu pracuje tyč s kamerou pro kontroly na vysokém napětí. Pokud provádíte kontroly a inspekce na elektrických zařízeních do napětí 123kV, pak se tato pomůcka může opravdu hodit. Vypínat vysoké napětí není vždy jednoduchý proces a zpravidla ovlivňuje mnoho následujících odběrů elektrické energie. Toto zařízení umožní vidět i za roh ...

Naměříme při revizi stejné hodnoty i jinými měřicími přístroji?

  • 27.07.2017
Naměříme při revizi stejné hodnoty i jinými měřicími přístroji?
Zřejmě to bude znát víc kolegů revizních techniků ... Provádíte opakovanou, tedy pravidelnou revizi vnější ochrany před bleskem a vámi naměřené hodnoty jsou zcela jiné než ty v předchozí revizní zprávě. Zřejmě se nejdříve podíváte do původní revizní zprávy, jaké bylo v době měření počasí a pokud budete mít štěstí, tak tam i tyto informace naleznete. Pak možná usoudíte, že původní naměřené hodnoty nemohou odpovídat skutečnosti a kolega si je musel takříkajíc vycucat z prstu.

ABB: Jak se vyvíjí servis nové digitální doby

  • 23.06.2017
ABB: Jak se vyvíjí servis nové digitální doby
V reálném pracovním životě přibývá výpočetní techniky, automatizace a třeba vzdáleného ovládání. A jak je na tom v souvislosti s těmito trendy servis a údržba? Zůstává i nadále v mnoha případech opomíjenou a „trpěnou“ popelkou nebo se stává velmi efektivním způsobem, jak udržet vysokou provozní spolehlivost, snižovat provozní náklady a prodlužovat provozuschopnost výrobních zařízení?

Kontrola a revize elektrického spotřebiče

  • 16.09.2016
Kontrola a revize elektrického spotřebiče
Norma stanovuje, že u každého spotřebiče je nutné provádět pravidelné kontroly a revize. Při kontrole se posuzuje technický stav spotřebiče, tedy jeho provozuschopnost a funkčnost posouditelných bezpečnostních prvků. Při revizi se potom posuzuje spotřebič především z hlediska elektrické bezpečnosti. Hodnotí se jeho technický stav a především se ověřuje funkčnost a kvalita prvků zajišťujících elektrickou bezpečnost.

R4M: MATRIX nám dává možnost se dobrovolně utopit v informacích

  • 25.08.2016
R4M: MATRIX nám dává možnost se dobrovolně utopit v informacích
Nové technologie nám podstatně zjednodušily přístup k informacím. V některých případech to není tak dobré, jak jsme si mysleli. Jsme přesyceni daty! A lepší to nebude! Matrix si pro nás chystá informační tsunami a jak se s tím dokážeme poprat, bude na nás. Máte někdo představu? Pokud nevěříte, zkuste nastudovat všechny dostupné normy na ČSN online. U toho projektujte, montujte a revidujte. Pak shánějte zakázky. A ještě máte rodinu a musíte spát. To přece nejde zvládnout!

Jak se provádí měření při revizi spotřebiče

  • 19.08.2016
Jak se provádí měření při revizi spotřebiče
Pro měření při revizi spotřebičů norma definuje základní a náhradní postup měření. Základní postup slouží pro ověření veškerých možných parametrů ochran spotřebiče a skládá se z měření odporu ochranného obvodu, měření izolačního odporu a z měření unikajícího a dotykového proudu. Náhradní postup je určen pro spotřebiče, které není možné v době konání revize odpojit od sítě a lze tedy vykonat pouze měření proveditelná za provozu. Co postup zahrnuje?

Jak se provádí prohlídka spotřebiče při revizi

  • 22.07.2016
Jak se provádí prohlídka spotřebiče při revizi
Revize spotřebiče se skládá z prohlídky, zkoušky chodu a z měření vlastností a parametrů ochranných prvků spotřebiče. Prohlídkou každá revize začíná. Provádí se důkladněji, než při kontrole spotřebiče, zvláště pokud jde o revizi po opravě. Závěr z ní vyplývající pro bezpečné používání spotřebiče má mít dlouhodobější platnost. Při prohlídce je nutné myslet i na kontrolu stavu označení a nápisů na spotřebiči, které se týkají bezpečnosti jeho provozu. Pokud nápisy chybí nebo jsou poškozeny, je třeba je obnovit.

Kontrola spotřebiče podle ČSN 33 1600 ed.2

  • 24.06.2016
Kontrola spotřebiče podle ČSN 33 1600 ed.2
Kontrola spotřebiče se skládá z prohlídky a zkoušky jeho chodu. Prohlídkou se zjišťuje neporušenost a stav vnějších viditelných izolací spotřebiče, především síťového přívodu, krytů a držadel. Zkouška chodu pak prověřuje, zda spotřebič funguje tak, jak se od něj očekává, zda má pravidelný chod a zda ovládací prvky plní svoji funkci. Kdo kontrolu spotřebiče provádí?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933