Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Jak se provádí prohlídka spotřebiče při revizi


Document Actions
Článek
Revize spotřebiče se skládá z prohlídky, zkoušky chodu a z měření vlastností a parametrů ochranných prvků spotřebiče. Prohlídkou každá revize začíná. Provádí se důkladněji, než při kontrole spotřebiče, zvláště pokud jde o revizi po opravě. Závěr z ní vyplývající pro bezpečné používání spotřebiče má mít dlouhodobější platnost. Při prohlídce je nutné myslet i na kontrolu stavu označení a nápisů na spotřebiči, které se týkají bezpečnosti jeho provozu. Pokud nápisy chybí nebo jsou poškozeny, je třeba je obnovit.
Leoš Koupý, ze dne: 22.07.2016
reklama


Každou revizi je třeba zahájit vnější prohlídkou spotřebiče. Prohlídka by samozřejmě měla být provedena důkladněji, než při kontrole spotřebiče, zvláště pokud jde o revizi po opravě. Závěr z ní vyplývající pro bezpečné používání spotřebiče má mít dlouhodobější platnost. Jeví-li například izolace napájecího přívodu známky stárnutí, a hrozí tedy v budoucnosti zhoršení její izolační schopnosti, nestačí konstatování faktu, že izolace je ve chvíli prohlídky neporušená, ale je nutno doporučit její výměnu.

Předchozí normy pro revize ručního nářadí a spotřebičů požadovaly provádět prohlídku i některých vnitřních částí spotřebičů, například motoru. U velké části moderních spotřebičů se ale jakékoliv zasahování do konstrukčních částí spotřebiče - tedy i demontáž krytu - nedoporučuje nebo není možné, a to i s ohledem na případnou běžící záruční lhůtu. Proto také ČSN 33 1600 ed.2 nařizuje vykonat prohlídku v takovém rozsahu, v jakém to dovolují konstrukční možnosti spotřebiče a případné pokyny výrobce v návodu k použití. Prohlídka vnitřní části spotřebiče se provádí jen při revizi po opravě.

Na co je třeba se při prohlídce zaměřit, aby byla ověřena elektrická bezpečnost, je popsáno v příslušných normách, konkrétně v kapitole 6.3.2. v ČSN 33 1600 ed.2.

Při prohlídce je třeba zkontrolovat i stav označení a nápisů na spotřebiči, které se týkají bezpečnosti jeho provozu. Pokud tyto nápisy chybí nebo jsou poškozeny, je třeba je obnovit a to tak, aby byla zaručena jejich trvanlivost.

Poznámka: Součástí prohlídky může být i prostudování technické dokumentace ke spotřebiči, například návodu k použití, zvláště u spotřebičů, které jsou netypické nebo pro revidujícího pracovníka neznámé. Jednak může dokumentace obsahovat pokyny pro revizi spotřebiče, což bývá součástí návodu bohužel jen ve výjimečných případech, a dále může napomoci při stanovení postupu měření při revizi.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933