Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

PŘÍBĚH: Starý byt a jeho tajemství PEN


Document Actions
PŘÍBĚH: Starý byt a jeho tajemství PEN
Představte si běžný byt v nevýrazném městě, který skrývá nejen potíže s elektroinstalací, ale také nečekaný duchovní příběh. Když pan Kartánek objeví za jističi starý dopis, odstartuje sérii událostí, jež přesahují hranice fyzikálního světa běžného neznalého nájemce. Co se skrývalo v minulosti toho bytu? A jak se komunita elektrotechniků stává klíčem k řešení nejen technických, ale i duchovních otázek? Připojte se k nám na cestě plné záhad, elektřiny a touhy po nalezení klidu elektrikářova přání.
Vilém Gracias, ze dne: 20.08.2023
reklama


Málokterý byt má to štěstí, že se o něm mluví. A málokterý bytový majitel má to štěstí, že jeho byt skrývá tajemství. Takovým šťastlivcem byl pan Kartánek.

V malém, na první pohled nevýrazném městě stála obyčejná budova s obyčejnými byty. Jedním z nich byl byt pana Kartánka. Tento byt ovšem skrýval záhadu, která měla svůj původ ve staré elektroinstalaci, co již léta samozřejmě nezažila pravidelnou revizi. Kdo by si pomyslel, že s příchodem moderních spotřebičů se stará síť nízkého napětí rozhodne vyjádřit svůj nesouhlas v podobě nepravidelném vybavování jističů? No a právě, Kartánek, s nepatrným sebevědomím amatérského elektrikáře, si to myslel.

Pak přišla noc, která vše změnila. Když se Kartánek rozhodl vyměnit staré jističe za nové, objevil něco, co by v obyčejné PL rozvodnici nikdo neočekával: dopis od zesnulého elektrikáře, který tu naposledy pracoval. Papír byl zastrčený pod DIN lištou. Slova "Pomoz mi najít klid věčný. Potřebuju, aby vše bylo v pořádku," z něj vyzařovala s intenzitou zkratového proudu.

Obyčejný byt v obyčejném městě najednou začal přitahovat různé zvědavce. Veřejná diskuse rozdělila komunitu na tři tábory: technický, mystický a duchovní. Někteří tvrdili, že je potřeba provést celkovou revizi, jiní zase nekompromisně kompletní rekonstrukci a místní obyvatelé navrhovali konzultaci s duchem zemřelého elektrikáře prostřednictvím média. Kdo by si myslel, že revize bytu může přerůst v duchovní seanci?

Nicméně, nejvíce zaujal přístup elektroinstalatéra Majka S, který měl vztah k zemřelému elektrikáři. Místo hledání problému v současné elektroinstalaci, zaměřil se na minulost. Byt, který držel klíč k elektrikářovu klidu, skrýval nedokončenou rekonstrukci. Dokončením toho, co již jeho přítel nestihl, se Majk S nestal jen zachráncem staré elektroinstalace, ale také hrdinou, který pomohl zesnulému najít klid. Udělal pečlivou kontrolu přívodních PEN vodičů, našel příčinu a vše uvedl do bezpečného stavu.


Pro více informací kliknout!

A co je na tomto příběhu nejkrásnější? To, že inspirace přišla z nečekaného zdroje. Z obyčejného bytu, z obyčejného města. Komunita elektrotechniků se spojila, aby pomohla všem, co žijí v obydlích s neznámými rozvody a netuší jaké nebezpečí tkví v přerušeném PEN vodiči. Starý byt pana Kartánka se tak stal mostem mezi minulostí a přítomností, mezi živými a mrtvými. A připomněl nám, že i v nejobyčejnějších místech mohou vznikat neobyčejné příběhy.



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933